AEX vormt weekcyclusbodem

De AEX ging vorige week diep door de knieën, maar veerde opnieuw op vanaf de 330-puntengrens. De AEX heeft inmiddels zelfs de 350-puntengrens doorbroken en daarmee ‘en passant’ het koershiaat rond 350 punten gesloten. De ‘gap’ net onder 360 punten staat evenwel nog open.

Zoals bijna gebruikelijk, zette Mario Draghi tijdens rentebesluitdagen de markten in vuur en vlam. De ECB-president meldde dat het rentetarief van 0,5% over “een langere periode op hetzelfde niveau wordt gehandhaafd of zelfs naar beneden wordt bijgesteld om de economie in de eurozone te blijven stimuleren”.

De AEX kreeg opnieuw vleugels, terwijl de euro fors onder druk kwam te staan versus de Australische, Canadese, de Amerikaanse dollar en zelfs de Hongaarse forint. Eerder deze week nog pakten donkere Portugese en Egyptische wolken zich samen.

De politieke situatie in Portugal is niet bepaald stabiel te noemen. De 10-jaarsrente passeerde hierdoor ruimschoots de kritieke 7%-grens. Onlangs gooiden twee Portugese ministers de handdoek in de ring uit onvrede over de bezuinigingsplannen.

Daarnaast is het natuurlijk ook niet voor niets dat EU-afgezanten weer naar Griekenland en Cyprus moesten afreizen. De schermutselingen in Egypte droegen ook niet positief bij aan het sentiment.

De werkloosheid in de eurozone is in mei opgelopen tot niet minder dan 12,2% van de beroepsbevolking. In Frankrijk is het economische beeld verre van rooskleurig met een werkloosheid op het hoogste niveau van de afgelopen 14 jaar. Desondanks stelde Holande onlangs “dat de crisis in de eurozone voorbij is”. Hoe kun je dat nu stellen als in veel olijflanden meer dan 50% van de jongeren geen baan heeft?

Desalniettemin is het een positief teken dat de AEX een bodem rond 330 punten vormde. Een niveau dat de AEX ook al in februari aan een test onderwierp. Voor wat betreft de langere ‘time frames’, zoals de maand- en kwartaalgrafiek, bevindt de AEX zich nog steeds in gevaarlijk gebied. De AEX zit in de laatste fase van de kwartaal/maand-cyclus, die het meest negatief is.

De 18de ‘bar’ in de kwartaalgrafiek is inmiddels van start gegaan en het zouden nog 7 hete kwartalen kunnen worden. Ook tellen we de 22ste maandbar, dus zou de markt binnenkort een bodem moeten gaan vormen. Juli is vooralsnog goed uit de startblokken gekomen. Desalniettemin heeft de AEX sinds eind januari vrijwel geen progressie geboekt en kunnen we van een neutrale marktfase spreken.

Als de opleving doorzet, dan kunnen we stellen dat weekgrafiek een cyclusbodem heeft gevormd. Daarbij is dus de 330-puntengrens van bijzonder groot belang. Zolang deze bodem standhoudt, biedt dit perspectief. In de stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar, zijn de bodems van belang. Veel meer dan neutraal mogen we het beeld nog niet noemen.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.