Laatste update:

AEX wacht op startschotDe AEX-index corrigeerde weliswaar scherp vanaf de 380-puntengrens, die medio augustus werd getest, maar vond al weer snel vaste grond onder de voeten rond 362 punten.
Dit niveau markeert de onderkant van een dalend trendkanaal sinds medio augustus. De AEX zal dus nog wel uit de dalende trend van de afgelopen weken moeten breken wil het sein ‘brand meester’ worden gegeven.

Op dagbasis ging de index op zoek naar een dagcyclusbodem, wat een ‘midcycle low’ van de weekcyclus zou kunnen markeren. Inmiddels kunnen we de 11de weekbar noteren, oftewel: de AEX is op zoek naar de ‘midcycle low’ van de weekgrafiek.

Een herstel naar de top van dit jaar zou dit scenario bevestigen. De AEX zit nog steeds in een stijgende trend sinds de zomermaanden van 2012, wat dus inhoudt dat op weekbasis short gaan niet zonder gevaar is. Daarvoor moet er eerst een startschot zijn gelost, bijvoorbeeld dat de index onder 362 punten breekt.

De bandbreedte waarin de AEX al weken meandert, is circa 14 punten, tussen 362 punten respectievelijk 376 punten. In breder perspectief kan de AEX echter meer dan 10% dalen, voordat het steunniveau (de weekcyclusbodem) wordt bereikt.

Het is opmerkelijk dat de AEX goed standhoudt, ondanks de teleurstellende prestaties van zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever. RDS wil niet echt de weg omhoog vinden, maar noteert nog wel boven de belangrijke steunzone rond € 24,-. Unilever is eveneens een fonds dat de AEX wat in de wielen heeft gereden. Unilever zit al sinds juni in een dalende trend.

Voor het verdere verloop van de AEX zijn de prestaties van Unilever en RDS belangrijk, want ze hebben samen een gewicht van meer dan 25% binnen de AEX. Aan de andere kant kunnen we ook stellen dat de AEX relatief goed presteert, ondanks de teleurstellende prestaties van bovenstaande zwaargewichten. Een groot gewicht in de schaal legt bijvoorbeeld ‘financial’ ING met een percentage van circa 11.

Het is dus wachten op het startschot voor de AEX om uit de neutrale fase te breken: ofwel boven 376 punten, danwel een doorbraak van de steunzone rond 362 punten. Tot die tijd blijft de AEX in een neutrale fase en wordt ons geduld steeds verder op de proef gesteld.
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.