AEX: Wat is het en wat heb je eraan?

AEX jaar 1950-2020

De term AEX mag vertrouwd in de oren klinken, maar wat houdt dit eigenlijk in? Waarom is er zoiets als een AEX-index, wat wordt bedoeld met de AEX-koers en kan jij als belegger hier iets mee? Is beleggen hierin mogelijk en wat zijn hier de voor- en nadelen van? Brengt dit juist wel of niet grote risico’s met zich mee? Met andere woorden: wat heb je aan de AEX?

Beleggen op de automatische piloot?

Bouw zelf je vermogen uit. Volg het bewezen systeem: groen is kopen, rood is verkopen. Eenvoudig, vrij van grote risico’s, rendementen per jaar gemiddeld 7,4 – 20,6%. Bekijk je mogelijkheden op https://www.bfm.tools

Waar staat AEX voor?

AEX is de afkorting van Amsterdam Exchange Index. Deze beursindex geeft inzicht in de koersontwikkelingen die de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland meemaken. De AEX wordt daarom dan ook gezien als een belangrijke graadmeter hoe Nederland er economisch voor staat. De grote bekende namen als Heineken, KPN en Ahold zul je dan ook in deze index tegenkomen.

AEX jaar 1950-2020

Wat is de AEX-index?

Je hoort ook wel spreken over de AEX-index, wat dus gewoon hetzelfde is als men het gewoon over de AEX heeft.

Wat is een beursindex?

Een beursindex is een koersgemiddelde van een aantal bedrijven die met elkaar deze index vormen. Hierbij zullen de grote bedrijven meer invloed uitoefenen op deze index dan de kleinere bedrijven die erbij aangesloten zijn. Hierbij spreekt men van een gewogen aandeel. Er zijn echter ook beursindexen die dit niet hebben. Een voorbeeld hiervan is de Dow Jones.

Ieder land zijn eigen index

Een stijgende beursindex is vanzelfsprekend gunstig, dit houdt immers in dat de koersen van de aandelen gestegen zijn. Door deze indexcijfers kan men goed inschatten hoe de markt ervoor staat. Naast de AEX zijn er dus meer beursindices (of beursindexen). Zo heeft ieder land zijn eigen variant. Duitsland heeft bijvoorbeeld de DAX, België noemt zijn beursindex de BEL20, er is de Franse CAC40 en in Londen hanteert men de FTSE. Maar verreweg de bekendste is de DOW JONES. Net als de S&P500 een Amerikaanse beursindex.

De AEX-koers

Uiteraard moet er een manier zijn om het economisch klimaat eenvoudig te vertalen. Dit wordt dus, zoals aangegeven, in Nederland gedaan aan de hand van de AEX. Hierbij wordt er een koers bepaald die een gemiddelde is van de koersen van de aandelen van deze bedrijven. De openingskoers van de dag wordt bepaald om negen uur ’s ochtends. De ‘AEX vandaag’ zal goed in de gaten gehouden worden door de handelaren!

Hoogste en laagste koers

De koers die als hoogste wordt aangemerkt werd in 2000 bereikt, en wel op 4 september. Hij stond toen op 701,56 punten. Nog geen drie jaar later kwam de laagste van dit millennium: 218,44. Dit was op 12 maart 2003, vanwege de mondiale crisis.

Alleen large caps

In de AEX-index wordt alleen gewerkt met large caps. Large caps houdt in dat het aandelen zijn van bedrijven die een grote beursomvang hebben. Bij ‘groot’ moet je in dit geval al gauw denken aan een beurswaarde die hoger ligt dan 10 miljard dollar. Om met nog meer feitjes te strooien: maar één tiende deel van de beursgenoteerde aandelen vallen hier onder. Andersom hebben deze aandelen wel 90% van de aandelenmarkt in handen!

Het mag voor de hand liggen dat juist deze aandelen zeer gewild zijn onder beleggers. Handelen in deze aandelen is dan ook eenvoudig te doen omdat ze altijd gewild zijn. Hieruit is eveneens simpel op te maken waarom de AEX-index alleen te maken heeft met de large cap aandelen.

De samenstelling van de AEX

De 25 superieure bedrijven in Nederland vormen dus met elkaar deze groep. Alleen worden de bedrijven ‘gewogen’. Het gewicht van een bedrijf is afhankelijk door de marktkapitalisatie van zijn eigen aandelen. Dit betekent dat er wordt gekeken hoeveel de eigen aandelen bij elkaar waard zijn.

Omdat de waarde van de aandelen fluxeren, zal dus ook ieder jaar opnieuw bekeken worden hoeveel gewicht het bedrijf heeft. Eén aandeel mag echter niet meer dan 15% uitmaken. Uiteraard zijn er ook binnen deze Amsterdamse Exchange Index grote machtsverhoudingen. Bepaalde bedrijven kunnen dusdanig groot zijn, dat een groot deel van het gewicht hen toebehoort. Om echter te voorkomen dat één bedrijf de gehele index beïnvloedt is er dus gekozen voor een gewogen index.

Een stukje geschiedenis…

De Amsterdamse Beurs is één van de oudste handelsbeurzen ter wereld. Uiteraard heeft dit alles te maken met de handelsgeest die Nederland altijd al heeft bezeten. De VOC, Vereenigde Oost-Indische Compagnie, handelde over de hele wereld en verdienden hier weliswaar goed mee. Maar de VOC had zeker ook geld nodig om al hun verkenningstochten over de wereld te kunnen financieren. En in die tijd is het spelletje van handelen in aandelen al begonnen.

Er werd geld gestoken in de VOC, in de hoop er mooie goederen voor terug te ontvangen die de VOC in die verre landen insloegen. We zijn nu eeuwen verder, maar het principe blijft hetzelfde. Er wordt geld gestoken in bedrijven om deze bedrijven te financieren. Maar uiteraard wel met het doel om er zelf ook beter van te worden!

De AEX zelf werd opgericht op 4 maart 1983 en heeft dus nog geen heel lang verleden. De index werd toen nog aangeduid met EOE-index (European Options Exchange). Dhr. Tjerk Westerterp was de directeur van de optiebeurs en haalde het idee uit Amerika. Hiermee werd het mogelijk om optiehandel te gaan bedrijven. Tot die tijd was er de CBS Herbeleggingsindex, welke twee keer op een dag werd berekend. Omdat er met de AEX-index continu berekeningen werden gemaakt, werd het mogelijk om optiehandel op de index te gaan bedrijven. Leuk weetje: onze aandelenindex was de eerste van Europa die steeds werd uitgerekend! Landen als Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië volgden al snel.

Wat kan je als belegger met de AEX?

Als belegger is het vanzelfsprekend verstandig om je te verdiepen in de bedrijven die in de AEX zitten. Het gaat hier immers om bedrijven die groot zijn, goede zaken doen, kortweg: die betrouwbaar zijn. Kiezen voor één van de bedrijven die in deze index staan is kiezen voor een bedrijf waarvan je weet dat het zijn sporen heeft verdiend en niet zomaar omvergeblazen zal worden.

Maar rechtstreeks beleggen in de AEX is ook een mogelijkheid. Hierbij zal jouw risico nog minder groot zijn, omdat je niet afhankelijk bent van het reilen en zeilen van 1 bedrijf. Bedrijven die in deze index voorkomen zijn niet gebonden aan een bepaalde markt. Zo vind je er banken en verzekeringsmaatschappijen, maar ook bedrijven als Ahold, Akzo Nobel en Heineken. Hierdoor is de waarde dus ook niet afhankelijk van één bepaalde sector. Zou dit wel zo zijn, dan is er vanzelfsprekend ook weer meer kans op waardevermindering als een bepaalde marktafzet volledig onderuit gaat.

Bouw een maandelijks inkomen met aandelen en opties. Het boek ‘In 10 Stappen Succesvol Beleggen’ helpt je stap voor stap.

Gratis: wij betalen het boek, jij de verzendkosten. Inclusief 30 dagen niet goed geld terug garantie. Bestel het boek hier www.10stappen.com/gratis

Beleggen in de AEX

Beleggen in de AEX kan dus ook. Deze manier van beleggen kan trouwens op meerdere manieren. Hiervoor kan je kiezen voor een indexfonds of ETF’s. Bij beide opties behaal je altijd het resultaat van de AEX-index.

Wat is het verschil tussen een beleggingsfonds en een indexfonds

Een beleggingsfonds is een fonds die is samengesteld uit aandelen en/of obligaties van meerdere bedrijven. Omdat je kiest voor een beleggingsfonds, zijn de risico’s kleiner dan de risico’s die je loopt als je bijvoorbeeld alleen voor aandelen van de ABN AMRO zou kiezen. De verliezen door het ene bedrijf kunnen immers worden gecompenseerd door winsten van de andere bedrijven op hetzelfde moment.

Een fondsbeheerder zal dit fonds vervolgens beheren en indien nodig veranderingen aanbrengen in de beleggingen. Dit is het grote verschil met een ETF of indexfonds. Veel banken bieden trouwens dit soort beleggingsfondsen aan en rekenen hiervoor hoge kosten. Dit is de reden dat 90% tot 96% van de fondsen de index niet verslaat, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Wat is een indexfonds

Een indexfonds of tracker is wel een beleggingsfonds, maar wel één die een bepaalde beursindex nabootst. Zij willen hiermee dan ook dezelfde resultaten behalen en zullen daarom dezelfde beleggingen doen, in zowel aandelen als obligaties. Omdat ze dezelfde samenstelling hebben, hebben ze dus ook hetzelfde verloop in waarde als deze beursindex. Kies je voor een indexfonds, die gericht is op de AEX, dan zegt de AEX-koers dus ook alles over jouw beleggingen. De kosten van ETF’s zijn veel lager omdat ze alleen maar de index hoeven te volgen. Door de lage kosten en het feit dat vrijwel geen enkel fonds de index verslaat, zijn ETF’s zeer populair geworden.

Wat zijn ETF’s

Een ETF, wat staat voor Exchange Traded Fund, is dus een manier om te beleggen in de AEX en is dus ook een tracker. Op de beurs zelf kan men de hele dag handelen.

Hoe beleg je in een ETF?

Beleggen in een ETF kan via een broker of via de bank. Een broker zal namens jou handelen op de beurs. Een broker biedt de mogelijkheid voor particulieren om toch op de beurs te kunnen handelen.

Voordelen van indexbeleggen

Kies je voor beleggen in een indexfonds of bijvoorbeeld voor ETF’s, dan kies je vooral voor betrouwbaarheid. Je belegt immers doorgaans in bedrijven die stevig verankerd zijn. Daarnaast ben je niet afhankelijk van 1 bedrijf, maar kunnen eventuele verliezen opgevangen worden door de waarde van de aandelen van de andere bedrijven. Toch blijft beleggen natuurlijk altijd een risico met zich meenemen.

Nadelen van indexbeleggen

Wil je graag beleggen met een groot rendement en is het voor jou niet erg om meer risico te lopen? Dan kan beleggen in een indexfonds voor jou nadelig uitpakken. Je bent immers niet aangewezen op 1 bedrijf, maar je volgt eigenlijk een beetje de hele beurs, waardoor grote winsten vaak niet voorkomen. In de index zit dus zowel het kaf als het koren,.

Wil je het spel ten volle spelen, dan kan je kiezen voor het beleggen in een markt of economie waarvan jij denkt dat die meer kans maakt om te stijgen. Zo zou je je helemaal kunnen toeleggen op bedrijven die iets met het milieu te maken hebben, omdat jij ziet dat daar de toekomst ligt. Heb je gelijk, dan zou je zo inderdaad grote winsten kunnen boeken. Maar het mag ook duidelijk zijn dat je hiermee ook het risico loopt om juist heel veel geld kwijt te raken. Daarom is het van groot belang dat je een bewezen strategie gebruikt om het kaf van het koren te scheiden.

Beleg je in een beleggingsfonds, zoals een indexfonds, dan kies je dus voor een stabiel fonds, wat zowel voor- als nadelen met zich meebrengt. Vaak wordt er bij een beleggingsfonds ook een inschatting gemaakt van het risico wat je loopt. Zo kan je een fonds kiezen die het beste past bij jouw wensen en mogelijkheden.

De DOW JONES

Waarschijnlijk ten overvloede, maar naast de AEX zou je ook kunnen kiezen voor een ander indexfonds (of andere ETF’s) om je slag mee te slaan. De DOW JONES is bijvoorbeeld een bekende index uit Amerika. In dit geval is dan dus de economie van Amerika de economie welke invloed heeft op jouw winst (of verlies).

Het is dus zeker van belang om kritisch te kijken naar de economie van een land of je hier wel of niet in mee wilt gaan. Economieën die het goed doen, kunnen dus een bijzondere waarde hebben, waar jij mee aan de slag wilt gaan. Het verschil met de DOW JONES en onze eigen AEX is dat de DOW JONES geen gewogen index heeft en dus alle aandelen even zwaar meetellen.

Een ander bekende Amerikaanse indexfonds, de S&P500, heeft wel een gewogen index. De DOW JONES is een vrij stabiel beleggingsfonds die klinkende namen als Coca-Cola en Mc Donalds tot de zijne mag rekenen.

Andere namen voor de AEX

Bedrijven die een fonds samenstellen aan de hand van de AEX zullen hier veelal een eigen naam aan geven. Zoeken naar enkel en alleen een AEX-fonds zal dus zeker niet alle opties laten zien. Dit heeft alles te maken met het feit dat er anders betaald moet worden voor de naam, terwijl ze wel gewoon hetzelfde aanbieden…

Zelf de koers in de gaten houden

Zelf de koersen in de gaten houden kan simpel online. Zo kan je bij www.beleggen.com de koersen bijhouden en direct zien welke winsten en verliezen er zich voordoen. Zelfs als je alles overlaat aan anderen kan het heel interessant zijn om deze koersen zelf ook in de gaten te houden.

LIVE online training

Meld u aan voor de gratis online training. Succesvol beleggen….in nog geen 10 minuten per week. Klik hier www.beleggen.com/training

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.