Laatste update:

AEX weer boven de 310-puntengrensDe AEX slaagde er donderdag in om weer een winst op het bord te toveren, waarmee de index boven de 310-puntengrens sloot. De AEX is één van de weinige indices die er in is geslaagd om de top van begin december te passeren. Veel (Europese) indices hebben de top van december niet eens in het vizier en staan eerder in de buurt van de bodem van december. De AEX-index heeft na de opwaartse uitbraak uit de consolidatiedriehoek koers gezet richting de top van oktober rond 318 punten.
De euro stond donderdag opnieuw onder druk en tikte de laagste stand aan voor 2011 rond $ 1,2860. Ditmaal lag de oorzaak in Italië. Italië haalde gisteren € 7 miljard op middels de veiling van 3- en 10-jarige staatsleningen. Het effectief rendement op de 10-jarige lening bedroeg niet minder dan 6,98%, terwijl de rente op de 3-jarige lening 5,62% bedroeg. De 10-jaarsrente viel weliswaar lager uit dan bij vorige uitgiftes van vergelijkbare leningen, maar deze lag nog altijd rond 7%, wat als een zeer zorgwekkend niveau wordt beschouwd. Bovendien haalde Italië minder op dan waarop was gerekend.

Nederlandse banken verstreken bijna geen nieuwe hypotheken meer. De productie is in november nagenoeg tot stil gevallen. De waarde van het hypothekenbestand nam vorige maand toe met slechts € 523 miljoen (+0,1%) tot € 532 miljard, de kleinste maandelijkse toename in acht jaar. Op basis van een gemiddeld hypotheekbedrag van € 220.000 zijn vorige maand niet meer dan 2377 hypotheken verstrekt.

Dagbasis

Nadat de AEX de dalendeweerstandslijn sinds het voorjaar doorbrak, zette de index de opmarsvoort richting de top van oktober. De AEX schuurde daarbij weer tegen de 310-puntengrens aan. De top van oktober rond 318 punten is (wederom) in zicht gekomen. Het opwaartse koershiaat rond 276 punten van eind november staat nog open, wat positief is.

De RSI staat voor de uitdaging om eindelijk eens af te rekenen met 60%-grens, waarmee al maanden wordt geworsteld. Deze grens duidt de bovenkant van de ‘bear range’ aan. Zolang de RSI boven 40% weet te blijven, is de kans aanwezig op de vorming van een ‘bull range’. We gaan echter niet op de muziek vooruitlopen, want als de koopkrachtindicator de 70%-grens passeert, krijgen we pas een bevestiging.

Uurbasis

De AEX weet vooralsnog niet van wijken en ligt aardig op koers richting de top rond 318 punten. De hogere bodems sinds eind september waren reeds een prelude voor deze opmars.

De RSI noteert in de uurgrafiek nog steeds in een ‘bull range’ (boven 40%), wat kansen biedt voor instapmomenten. Het is bemoedigend dat het beeld in de uur- en de daggrafiek is verbeterd. Winstgevende posities kunnen verder worden uitgebreid, mits de AEX niet te ver terugvalt.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.