Laatste update:

AEX weer in de aanval op meerjarig recordniveauDe AEX veerde op boven de 390-puntengrens, waarmee een hogere bodem werd gevormd. De 400-puntengrens is weer bereikt, waardoor het meerjarig recordniveau weer lonkt. Ook het meerjarige recordniveau van bijvoorbeeld de Duitse DAX, de Frans CAC40 en de Amerikaanse Dow komen ook opnieuw in het vizier.

De verovering van het meerjarig recordniveau rond 409 punten is niet zo maar een feit. Het 61,8% Fibonacci-niveau (van 391 naar 408 punten) valt samen met het neerwaartse koershiaat (11 april) en zou daarom de nodige weerstand kunnen bieden.

Na de nieuwe cyclusbodem lijkt de AEX de afgelopen week een ‘mid cycle low’ te hebben gevormd zodat de tweede helft van de cyclus lijkt te zijn begonnen. Het feit dat de ‘mid cycle low’ rond het begin van de cyclus is gevormd, geeft aan dat er weinig kracht achter de beweging zit.

Aangezien het eerste deel vaak het meest krachtige is, verwacht ik zelf niet zo heel erg veel van het tweede deel. Ook omdat de weekcyclus veel overlap kent en dus niet erg krachtig is. Maar we zitten op weekbasis nog steeds in een stijgende trend, dus short gaan is nog steeds niet aan de orde.

De hogere top en hogere bodem op dagbasis (de top van april is hoger dan de top van februari en in april is een hogere bodem gevormd) geeft aan dat nog steeds sprake van een stijgende trend. Het meerjarig recordniveau rond 409 punten moet nu worden gepasseerd om de stijgende trend uit 2011 een nieuwe impuls te geven.

De goed ontvangen cijfers van Royal Dutch Shell, een zwaargewicht voor de AEX, trekt de AEX mee omhoog, maar de stijging zal veel breder gedragen moeten worden, wil de aanval kans van slagen hebben. Veel meer dan een inhaalslag van de achtergebleven AEX lijkt het op dit moment nog niet.

Ons voorkeurscenario dat we al enkele weken noemen (een scenario met een verdere stijging, voordat een grote daling van start gaat) is nog steeds actueel. Door de recente opleving is het de vraag of er nog heel veel meer in het vat zit. De oude recordniveaus van de verschillende indices bieden waarschijnlijk de nodige weerstand.

De grootste zorg is echter, dat de kwartaalcyclus op zijn eind loopt, wat ons dan naar een nieuwe belangrijke bodem zou kunnen leiden, zoals in 2003 en 2009. We houden dus de vinger aan de knop, maar profiteren wel van deze neutrale markt. Onze geschreven opties doen het uitstekend. De abonnees op www.optionalert.nl doen dan ook goede zaken.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.