AEX weer geholpen door centrale banken

AEX weer geholpen door centrale bankenDe AEX is fors hersteld, na de test van de 330-puntengrens eind juni. In enkele weken tijd is er dus weer 10% toegevoegd aan de waarde van de AEX. Het koershiaat rond 350 punten en de ‘gap’ net onder 360 punten werden moeiteloos gesloten. Een teken van kracht. Deze kracht hoort bij de start van een nieuwe weekcyclus.

Met de forse stijging van de afgelopen weken is de top van 2013 alweer in het vizier gekomen. Mario Draghi, de ECB-president, deed de aftrap door aan te geven dat het rentetarief van 0,5% voor “een langere periode” het maximum is. Ben Bernanke probeerde de markt even te laten geloven dat hij de stimulering wil afbouwen, maar de notulen van de Fed gaven aan dat de meningen hierover verdeeld zijn.

De centrale banken hebben natuurlijk ook weinig keus. Het afbouwen van het opkopen van staatsobligaties leidt tot een (forse) verhoging van de rente. Een hogere rente zou de meeste overheden, door de enorme schulden, gelijk in de problemen brengen. Laat staan het verkopen van staatsobligaties die niemand wil hebben, waardoor de centrale banken besloten om in te springen.

Voorlopig lijkt de verslaving aan goedkoop geld dus niet te worden aangepakt. De banken kunnen dus nog steeds vrijwel gratis geld lenen. De centrale banken kunnen nu natuurlijk ook niet anders dan voortgaan op de ingeslagen weg, ook al weten ze dat dit een doodlopende weg is. Misschien hadden ze vooraf iets beter moeten nadenken?

Desalniettemin is de AEX weer 10% gestegen in enkele weken en is de bodem rond 330 punten een betrouwbare steun gebleken. Op dus naar de top van 2013 op 373 punten en de top van 2011 op 374 punten? Toch zitten de langere ‘time frames’, zoals de maand- en kwartaalgrafiek, mij niet lekker.

Zoals al vaker aangehaald, zit de AEX in de laatste fase van de kwartaal en maand-cyclus, die het meest negatief is. Helemaal overtuigd van het passeren van de 374-puntengrens, ben ik dan ook niet. Vanuit dat perspectief is er meer ruimte richting de 330-puntengrens…

De bredere Stoxx50 heeft sinds eind januari nog vrijwel geen progressie geboekt, natuurlijk omdat hierin ook de Zuid-Europese landen een rol spelen. De problemen in het Zuiden zijn natuurlijk niet zomaar opgelost. Het verlagen van de rente door het opkopen van staatsleningen is dan leuk, maar wanneer wordt het probleem nu eens aangepakt?

We kunnen stellen dat de weekgrafiek een cyclusbodem heeft gevormd. De stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar maakt dat er alleen naar long posities mag worden gekeken. Toch blijf ik nog steeds op mijn hoede in deze neutrale markt.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

AEX weer geholpen door centrale banken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.