AEX weer rond 300-puntengrens

AEX weer rond 300-puntengrensDe AEX stond vorige week weer onder druk en ging fors lager het weekeinde in. Diverse pogingen om de weerstand rond 313 punten te doorbreken ten spijt, van een opwaartse uitbraak is het niet gekomen. Dit weerstandsniveau markeert de top die op 17 april werd bereikt. De AEX beweegt al weken binnen een ‘trading range’ tussen circa 300 punten en 313 punten. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in april gestegen. Er werden 115.000 banen toegevoegd, exclusief de agrarische sector. De werkloosheid kwam in april uit op 8,1%, tegen 8,2% in de voorgaande maand. De verkiezingsuitslag in Griekenland en Frankrijk tegen Europa lijkt het einde van de euro in te luiden.

Uit definitieve cijfers van onderzoeksbureau Markit blijkt dat de economische activiteit in de eurozone in april meer afgenomen is dan eerder werd gedacht. De index waarmee Markit de economische groei in de eurozone meet, daalde in april van 49,1 naar 46,7 terwijl een afname tot 47,4 werd verwacht.

Een cijfer lager dan 50 wijst op een krimpende economie. Vooral de activiteit in de dienstensector ging vorige maand sterk achteruit met een daling tot 46,9 waar eerder een uitslag van 47,9 werd gemeld. De bijstelling voor de dienstensector is de sterkste sinds oktober 2008, een maand na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Volgens Markit wijst deze herziene uitslag op een economische krimp in de eurolanden van ongeveer 0,5%.

Dagbasis

De AEX strandde vorige week op de top rond 313 punten, wat een hardnekkige weerstand is. Pas als deze weerstandszone wordt doorbroken, wordt de dalende trend van afgelopen maand verlaten en zal daarmee de weekcyclus voltooid zijn. Het eerste deel van een cyclus is het meest ‘bullish’ en dus mogen we dan het nodige vuurwerk verwachten. De dag- en uurgrafiek geven echter nog geen teken dat de bodem al is bereikt.

Het is bemoedigend dat de 300-puntengrens nog steeds stand houdt. Bij een doorbraak van dit niveau, zou het 61,8% ‘retracement level’ rond 295 punten voor steun kunnen zorgen. Een volgende steun ligt rond 291 punten, waarvan de AEX in december 2011 opveerde.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is nog steeds dalend. Ook zit de koopkrachtindicator nog steeds in een ‘bear range’ gevangen. Begin april werd de RSI opnieuw ‘oversold’. De RSI zal in ieder geval door de 60%-grens moeten breken om af te rekenen met deze ‘bear range’. Zolang bovenstaande signalen op rood staan, is er geen reden om positief te worden.

Uurbasis

Op uurbasis wist de RSI niet ‘overbought’ te worden, wat aangeeft dat er nog geen kracht zit achter het herstel sinds eind april. De top rond 313 punten is ook voor de uurgrafiek cruciaal. Wordt deze top doorbroken, dan kan dat een opwaartse impuls geven aan de AEX.

Het afketsen op deze weerstand, is een teken dat beren nog te sterk zijn. Het lagere slot van vrijdag ten opzichte van de voorgaande week, geeft duidelijk aan dat de beren opnieuw terrein hebben gewonnen.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.