AEX weer rond record van 2012

AEX weer rond record van 2012De AEX consolideerde deze week opnieuw rond de 330-puntengrens, maar donderdag wisten beleggers massaal weer de koopknop te vinden. Het wachten is nu op de uitbraak uit de consolidatiefase waarin de AEX zich nu bevindt.

De markt was in afwachting van de verrichtingen van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB zal rechtstreekse monetaire transacties uitvoeren. De centrale bank richt zich daarbij uitsluitend op de secundaire obligatiemarkt. Het lijkt erop alsof ECB-president Mario Draghi bij Fed-voorzitter Ben S. Bernanke op stage is geweest.

De Italiaanse bankpresident meldde dat de ECB ongelimiteerd staatsobligaties wil opkopen van landen in de eurozone die in nood verkeren, om ‘distorties’ in de obligatiemarkt te voorkomen. Draghi benadrukte dat de ECB bij de zogenoemde ‘Outright Monetary Transactions’ binnen het mandaat zal blijven.

De top die in maart rond 337 punten werd bereikt, is nog steeds het hoogste punt wat dit jaar is bereikt, dit ondanks de stijging donderdag met ruim 7 punten (dik 2,3%). Na 11 weken te zijn gestegen, nam de index even rust.

Dat de AEX in een neutrale fase verkeert, blijkt ook wel uit de koopkrachtindicator RSI die al geruime tijd tussen 40% en 60% fluctueert. De AEX zit natuurlijk nog steeds in de stijgende trend, die begin juni werd ingezet en er is nog aanzienlijke dalingsruimte voordat de ‘uptrend’ wordt verlaten.

Mocht er nog een terugval volgen, dan kan een aantal Fibonacci-steunniveaus worden berekend vanaf de bodem in juni tot aan de top van augustus. Het eerste Fibonacci-steunniveau ligt rond 315 punten en het 50%-steunniveau kan op een niveau van 310 punten worden gevonden.

Wanneer de AEX met deze tweede aanval nu wel weet uit te breken boven de top van dit jaar, dan zou een nieuwe hogere bodem zijn gevormd. Door de lagere bodem van de RSI is er sprake van een ‘positieve reversal’-patroon, zodat nu een koersdoel boven de top van dit jaar kan worden becijferd.

Of de AEX in staat is om overtuigend de top van dit jaar rond 337 punten te passeren, zal echter nog wel moeten blijken. De langere ‘time frames’ geven namelijk nog steeds geen aanleiding om al te positief te worden. Deze oefenen neerwaartse druk uit op de kortere ‘time frames’. De lange termijn cycli domineren de kortere ‘time frames’.

De dagcyclus gaf een startsein voor een verder herstel, maar zonder een bevestiging door de andere Europese indices hoeven we niet veel te verwachten van de AEX. Het blijft nu wachten op een uitbraak en een bevestiging van de index. De beste beleggingsmaanden staan echter weer voor de deur, dus wie weet!
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

1 antwoord
  1. Alex
    Alex zegt:

    Ben benieuwd naar de toekomst, zeker wanneer er straks geen taalpakketten meer gaan naar de Grieken zullen we een behoorlijke koersdaling waarnemen denk ik.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.