Laatste update:

AEX weet eerste week van 2012 niet te overtuigen
De AEX wist de eerste week van 2012 niet te overtuigen. Het slot van de eerste week is 311,11 punten, iets lager dan het slot van 2011. Als de eerste week van het jaar opnieuw in lijn ligt met de rest van het jaar, dan belooft dat niet veel goeds.
Het hoogste punt van vorige week lag op 318 punten, net als de top van oktober. Samen met het 200-daags voortschrijdend gemiddelde en de negatieve divergentie zorgde dit voor veel weerstand. De top van begin december op 309 punten wist voldoende steun te bieden. Oude weerstanden worden vaak steun en die regel werd afgelopen week opnieuw bewezen.

Dagbasis

Het patroon van hogere bodems is nog steeds intact, ondanks de magere start van 2012. Om dit patroon vast te houden, zal de top van oktober moeten worden gepasseerd. In een stijgende markt richten we ons op steunen, omdat weerstanden er zijn er om uitgenomen te worden.

De koopkrachtindicator RSI weet nog niet te overtuigen. Deze zal ‘overbought’ (boven 70%) moeten worden om de ‘bull range’ te bevestigen. Tot die tijd blijft voorzichtigheid geboden.

Uurbasis

De uurgrafiek oogt nog steeds krachtig. En een verbetering in de dag- en weekgrafiek zal natuurlijk eerst moeten beginnen in de uurgrafiek. De RSIwist stand te houden rond 40%. Indien de AEX vanaf dit niveau weer zou opveren, wordt een ‘positieve reversal’-patroon gevormd (hogere bodems in de AEX en lagere bodems in de RSI). Op basis hiervan kunnen we een (minimaal) koersdoel berekenen van ruim 318 punten.

Mocht de RSI toch terugvallen tot (ver) onder 40%, dan zou daardoor het beeld minder positief worden op uur- en dus ook op dag- en weekbasis. We bevinden ons dus op een belangrijk punt. Een succesvolle aanval op de 318-puntengrens is noodzakelijk om de stijgende trend vast te houden.

De AEX beweegt al sinds eind 2008 rond de 300-puntengrens. Na ruim 3 jaar wordt het, wat mij betreft, wel eens tijd dat de index eens een richting gaat kiezen.
Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.