Laatste update:

AEX weet niet te overtuigen

De AEX was klaar voor een herstel, maar Royal Dutch Shell hield de index op zijn plaats.

De AEX was klaar voor een herstel, maar Royal Dutch Shell hield de index op zijn plaats. Op dagbasis werd vorige week een cyclusbodem gezet, maar het herstel wat volgde, is niet overtuigend te noemen.

Een blik op de langere ‘time frames’ stemt ook niet vrolijk. Vooral de kwartaal- en maandgrafiek manen tot voorzichtigheid. De maandgrafiek telt 17 ‘bars’, dus binnen nu en de komende 8 maanden verwachten we een belangrijke bodem. Er moet nog een mooi herstel volgen om de ‘bar’ van deze maand positief te maken. 

De kwartaal- en maandcycli geven al een geruime tijd aan dat een top mag worden verwacht. Deze cycli zijn dominanter dan de kortere ‘time frames’ zoals de dag- en uurgrafiek. We zijn dus gewaarschuwd.

De weekcyclus liet halverwege november een nieuwe bodem noteren, waarmee de eerste fase van de weekcyclus werd ingeluid. In de weekcyclus tellen wijnu 13 ‘bars’, dus tussen 2 en 12 weken zou een bodem voltooid moeten zijn. De AEX lijkt steun gevonden te hebben rond 344 punten. Het is echter voorbarig om nu te spreken van een (cyclus)bodem. De index zal op zijn minst een omkeerbar moeten vormen. 

Rond 344 punten ligt het eerste (38,2%) Fibonacci ‘retracement level’, berekend vanaf de ‘low’ in november vorig jaar tot aan de top van januari. De stijgende trend vanaf het dieptepunt van juni vorig jaar is nog steeds intact. We spreken daarom van een correctie binnen de stijgende trend.

Van de opgebouwde winst sinds begin januari is niets meer over. Sterker, de AEX noteert alweer in het rood ten opzichte van de openingskoers van dit jaar. Nadat de AEX-index eind januari een top rond 359 punten vormde, daalde de index gestaag. De AEX bevindt zich dit jaar in een ‘trading range’ van circa 15 punten. De afgelopen week bewoog de AEX zelfs binnen een bandbreedte van circa 5 punten.

Terwijl de AEX en andere Europese beurzen worstelen, blijven de Amerikaanse aandelenmarkt rond meerjarige hoogtepunten hangen. De Dow Jones Index noteert rond een meerjarig hoogtepunt rond 14.000 punten, wat vlak bij de ‘all time high’ van 14.279,96 punten is.

Op dagbasis werd vorige week een cyclusbodem gevormd, maar van een duidelijke draai omhoog is (nog) geen sprake. Het herstel bracht de index niet boven 348 punten, wat niet veel goeds voorspelt. Een doorbraak van het dieptepunt van deze week, net boven 343 punten, zou een zeer negatief signaal zijn. De kansen op een verder herstel beginnen steeds verder af te nemen.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.