AEX worstelt met 280-puntengrens

AEX worstelt met 280-puntengrensDe AEX trok dinsdag de stijgende lijn door en sloot 4,53% hoger op 282,04 punten. De AEX-index veerde vrijdag nog op van de 256-puntengrens en opende daarmee de aanval op de dalende trend. De financiële waarden zaten opnieuw in de lift, maar ook de cyclische aandelen wisten te profiteren van het herstel.

Weekbasis

Op weekbasis wist de AEX het hoogste punt van de voorgaande week te passeren. Vanaf het dieptepunt van vrijdag op 256,36 punten is de AEX ruim 10% gestegen. Sinds de start van dit jaar staan we echter nog altijd 22% lager. De dalende trend van de afgelopen maanden is dan ook nog steeds intact. De RSI dook vorige week onder de 30%-grens, waarmee de ‘bear range’ werd bevestigd. De positieve divergentie (lagere bodems bij de AEX, maar hogere bodems bij de RSI) zijn een lichtpuntje, maar bieden natuurlijk geen garantie op een bodem.

Dagbasis

Het neerwaarts koershiaat van donderdag 22 september vormt samen met het opwaarts koershiaat van dinsdag een ‘island reversal’. Dit omkeerpatroon zou tevens op bodemvorming kunnen duiden. De AEX zit echter nog steeds in de dalende trend, met een dieptepunt rond 256 punten als laatste wapenfeit.

Positief is dat de RSI in september niet meer onder de 30%-grens is gedoken. De ‘bear range’ is echter nog steeds intact, daar de koopkrachtindicator onder de 60%-grens noteert. De RSI zal eerst boven deze grens moeten uitbreken voor een optimistischer beeld.

Uurbasis

Op uurbasis is door de 10% stijging het beeld optimistischer geworden. De RSI werd ‘overbought’ door de 70%-grens te passeren. De ‘bear market range’ werd daarmee verlaten. Grotere bewegingen beginnen natuurlijk in de uurgrafiek. De vraag is nu of deze beweging wordt overgenomen in de daggrafiek en de weekgrafiek.

De 284-puntengrens is nu belangrijk om in de gaten te houden. Hierboven mogen we weer wat optimistischer gaan worden. Aan de onderzijde kijken we naar het openingshiaat tussen 270 en 274 punten. Deze mag nu bij voorkeur niet meer worden gesloten.

Correcties bieden kansen om (ondergewaardeerde) aandelen tegen scherpe prijzen in portefeuille op te nemen. De ondergewaardeerde aandelen zijn geselecteerd in de RatioPortefeuille, waarbij posities voldoende tijd worden gegund om te renderen.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.