AEX worstelt met 300-puntengrens

AEX worstelt met 300-puntengrens De AEX worstelde woensdag opnieuw met de 300-puntengrens, die als een magneet lijkt te fungeren. De 300-puntenzone werd aan een zware test onderworpen. Het steunniveau rond 295 punten bleef daarbij intact. De AEX kan een hogere bodem vormen boven dit steunniveau. De dalende trend sinds medio maart is echter ook nog steeds intact. De adviseur van de Griekse premier Lucas Papademos heeft Griekse politici woensdag in scherpe bewoordingen gewaarschuwd voor de gevolgen van hun onvermogen om een regering te vormen. “Het land dreigt op deze manier op korte termijn uit de euro te worden gestoten”, aldus econoom en professor Gikas A. Hardouvelis.

Hardouvelis maakt zich ook grote zorgen over de verdere verstrekking van noodhulp door Europa en het Internationaal Monetair Fonds, dat in delen wordt verstrekt. Voorafgaand aan elke uitkering wordt bekeken of Griekenland aan de eisen voor de hulp voldoet.

Dagbasis

De 300-puntengrens werd door de index andermaal aan een zware test onderworpen. Het 61,8% ‘retracement level’ ligt rond 295 punten en kan opnieuw voor steun zorgen. Een volgend steunniveau vinden we rond 291 punten, waarvan de AEX in december 2011 opveerde.

Zolang het 200-daags voortschrijdend gemiddelde dalend is, geeft dit aan dat de lange termijn trend nog steeds neerwaarts is. De koopkrachtindicator zit ook nog steeds in een ‘bear range’ gevangen, waaruit de RSI moet breken door boven 60% uit te komen. Zolang de signalen nog niet op groen staan, blijft voorzichtigheid geboden.

Het is wachten totdat de dag- en de uurgrafiek het signaal zullen afgeven dat de bodem is bereikt. Daarmee zou de weekcyclus voltooid kunnen worden. Vooralsnog is dat nog niet het geval en dus is het wachten op het eerste deel van een cyclus, dat het meest ‘bullish’ is. We zitten nu duidelijk in de laatste fase van de cyclus die dus het meest negatief is.

Uurbasis

De AEX speelt nog steeds met de 300-puntengrens, die als een magneet lijkt te werken. De index daalde woensdag, waarbij een eindspurt een slot onder de 300-puntengrens voorkwam. Bovendien lijkt er een hogere bodem in de uurgrafiek te zijn gevormd. De RSI wist echter nog steeds niet boven 60% uit te komen, waardoor de ‘bear range’ nog intact is.

Er is bovendien een negatieve reversal ontstaan (een lagere top in de koers en een hogere top in de koopkrachtindicator RSI), waardoor een koersdoel kan worden berekend onder de laatste lagere bodem. De AEX zal een sterk herstel moeten laten zien om dit gevaar af te wenden.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.