AEX worstelt met 300-puntengrens

AEX worstelt met 300-puntengrens De AEX worstelde donderdag met de 300-puntengrens en sloot 0,9% lager op 297,39 punten. Deze psychologisch belangrijke weerstandszone werd begin augustus neerwaarts doorbroken. Pas deze week wist de AEX opnieuw boven dit niveau te sluiten. De lucht is, ondanks het sterke herstel vanaf de bodem rond 256 punten, echter nog niet geklaard. De dalende trend van de afgelopen maanden zal pas, na een zeer fors herstel, worden verlaten.

Volgens het Franse ministerie van Financiën krijgen beleggers in Grieks staatspapier grotere verliezen te verwerken dan het verlies van 21% wat eerder was aangenomen. In juli werd een fonds van circa € 109 miljard opgetuigd, waarvan banken en andere private partijen € 37 miljard op tafel leggen. Gezien de forse koersdaling van Griekse staatsleningen, is het logisch dat er veel meer verlies zal moeten worden geïncasseerd.

Weekbasis

De weerstandszone rond 300 punten wordt aan een stevige test onderworpen. De koopkrachtindicator wist door het herstel verder afstand te nemen van de gevarenzone, zijnde het ‘oversold’-gebied onder 30%. De RSI noteert nog wel onder de 60%-grens, wat de bovenkant van de ‘bear range’ markeert.

Dagbasis

Nadat de weerstandszone rond 284 punten werd doorbroken, volgde deze week de overschrijding van de ‘high’ van september rond 296 punten. De volgende uitdaging ligt bij de weerstandszone rond 300 punten. De stijgende trend vanaf het dieptepunt in september rond 256 werd vervolgd door een nieuwe ‘high’ boven de 300-puntengrens.

De RSI worstelt met de 60%-grens en zal deze moeten passeren om de ‘bear range’ te verlaten. De AEX zal dus nu moeten laten zien hoeveel kracht de index nog heeft, na de rally van meer dan 44 punten (ruim 17%) in slechts enkele weken. Indien de opmars onder de 60%-grens staakt, blijft de AEX in de ‘bear range’ en kunnen we een nieuwe daling binnen de dalende trend van de afgelopen maanden tegemoet zien.

Uurbasis

De RSI op uurbasis neemt wat gas terug vanuit de ‘overbought’-zone. Met het passeren van de 70%-grens werd de ‘bull range’ bevestigd. Nu is het zaak om de dag- en de weekgrafiek mee te trekken. Indien de uurgrafiek nu gaat verzwakken en opnieuw onder 40% (onderkant ‘bull range’) duikt, was er slechts sprake van een opleving binnen de dalende trend, die dit voorjaar is ingezet. De ogen zijn gericht op de vorige bodem rond 270 punten. De AEX mag nog terugvallen tot dit niveau, voordat de stijgende trend sinds eind september wordt verlaten.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.