Laatste update:

AEX worstelt met 320-puntengrensDe AEX lijkt maar geen afscheid te kunnen nemen vande 320-puntengrens. De AEX-index dook woensdag naar beneden, maar beperkte uiteindelijk het verlies tot 319,44 punten. De top van oktober biedt nog steeds voldoende steun. De kracht loopt er alleen wel een beetje uit.

De koopkrachtindicator RSI weet al meer dan een jaar niet ‘overbought’ te worden. Van kracht is dan ook nog steeds geen sprake. De bodems worden echter nog steeds op een hoger niveau gevormd, het kenmerk van een stijgende trend.

Een oplossing voor Griekenland is nog niet gevonden, wat voor onzekerheid zorgt. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakt zich grote zorgen over Griekenland. Het IMF drong er op aan om een faillissement te voorkomen. Ambtenaren van de Europese Unie (EU) pleitte ervoor om de noodfondsen verder te verhogen om andere landen te overtuigen om meer te lenen aan het IMF.

Ben S. Bernanke gaat het beleid van 0% rente tot eind 2014 oprekken. De zero interest rate policy (ZIRP) gold tot midden 2013. De Amerikaanse centrale bank gaf beleggers nu de zekerheid dat ze nog zeker drie jaar gratis geld krijgen, wat Wall Street wel kon waarderen.

Dagbasis

De top van oktober werd gepasseerd, maar daarna viel het stil. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde blijft nog steeds dalen, zodat de afstand ten opzicht van de AEX wordt vergroot. Het wachten is op de koopkrachtindicator RSI om ‘overbought’ (boven 70%) te worden. De Smallcap (ASCX-index) en de Midcap (AMX-index) gaven reeds het goede voorbeeld.

Uurbasis

In de uurgrafiek is sprake van topvorming. De negatieve divergentie (hogere toppen in de AEX, maar lagere toppen in de RSI) gaf maandag een terechte waarschuwing. De RSI noteert nu aan de onderkant van de ‘bull range’ dus zou er nu een herstel op moeten treden om het positieve beeld van de uurgrafiek niet aan te tasten.

Een correctie, na het forse herstel sinds vrijdag de 13de toen de AEX nog 305,55 punten liet noteren, is niet ongebruikelijk. De AEX moet minimaal boven 305 punten blijven om het patroon van hogere bodems voort te zetten. Een slot onder 317 punten zou een negatief signaal afgeven. Het doel is de weerstand rond 325 punten, in de vorm van de bodems uit de voorgaande jaren, te passeren. Pas dan kan de jacht op de top van juli weer worden ingezet.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.