AEX worstelt met 330-puntengrensDe AEX worstelde vorige week met de 330-puntengrens en zat de afgelopen dagen ingeklemd tussen circa 329 en 334 punten. De RSI op dagbasis sloot vorige week af rond 40%. De AEX en de RSI staan beide rond een zeer belangrijk niveau. Dit zou de start kunnen zijn van een mooie stijging de komende tijd, indien deze niveaus stand houden.

Vijf Spaanse, twee Griekse en één Oostenrijkse bank zakte voor de (geen) stresstest onder 91 Europese banken. 16 andere banken haalden de test met de hakken over de sloot. De stresstest hield echter geen rekening met een Griekse schuldherschikking, terwijl dit scenario met de dag realistischer wordt. Bovendien wordt alleen gekeken naar het ‘trading book’ en niet naar het veel omvangrijkere ‘banking book’.

Uurbasis

Op uurbasis is het beeld aanmerkelijk minder positief. Zolang de koopkrachtindicator onder 60% noteert, is de ‘bear market range’ intact. De RSI zal in ieder geval boven 60% moeten komen, om daarmee de kracht van de stieren te tonen. Ook zal de AEX moeten afrekenen met de koershiaten rond 341 punten respectievelijk 334 punten, wil het beeld positiever worden.

Dagbasis

De RSI wist op dagbasis niet boven de 60%-grens te komen, waardoor sprake is van een ‘bear market range’. Deze koopkrachtindicator vormde de afgelopen maanden echter hogere bodems, terwijl de markt daalde. De toenemende koopkracht kan duiden op een nieuwe aanval op de dalende weerstandslijn.

De belangrijke steunzone rond 325/330 punten wist een verdere val te voorkomen. Deze cruciale steunlijn doet tevens dienst als potentiële neklijn van een hoofd-schouderpatroon. Een doorbraak van deze steun laat een koersdoel berekenen van (minimaal) circa 275 punten.

Zolang de AEX echter boven 325/330 punten noteert, mag met kopersogen naar de markt worden gekeken. Onder dit steunniveau gaat het licht voorlopig op rood. Het is momenteel dan ook een kwestie van er op of er onder.

Weekbasis

De afgelopen week was duidelijk negatief: de slotkoers noteerde ver onder de openingskoers van vorige week. Toch is er nog geen reden om negatief te worden. De RSI sloot de week af rond een waarde van 40%. De koopkrachtindicator geeft nog steeds kracht aan, nadat in februari de RSI ‘overbought’ (boven 70%) werd.

Zolang de 325/330 puntenzone stand houdt, is er voor beleggers die op weekbasis handelen sprake van koopkansen. Een doorbraak van deze steunzone echter zal voor veel beleggers het teken zijn posities te draaien. Deze steun wordt dan ook scherp in de gaten gehouden.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.