Laatste update:

AEX ketst af op 373-weerstandDe AEX-index gaf deze week weer gas en bereikte daarbij een top boven 370 punten. In mei werd dit niveau ook al aangetikt, waarna de AEX index in een vrijwel rechte streep richting 330 punten daalde. Deze week probeerde de index opnieuw de aanval in te zetten op het hoogtepunt van dit jaar, maar ketste af op de weerstandszone rond 373 punten.

Het begin van de nieuwe weekcyclus die in juni is gestart, is bijzonder krachtig te noemen met een stijging van meer dan 10% vanaf de bodem in juni. Weliswaar is de top van 2011 nog niet gepasseerd, maar de messen zijn al wel weer geslepen door de stieren.

Als de AEX er niet in slaagt om de weerstand rond 373 punten te doorbreken, dan zou dat een veeg teken zijn en zouden we te maken kunnen hebben met een dubbele top. Op dagbasis kunnen we nog spreken van een krachtige cyclus, maar het is toch nog steeds oppassen geblazen. De afgelopen maanden, hebben we te maken met een zogenoemd ‘broadening formation’, oftewel hogere toppen en lagere bodems. Zolang dit patroon intact is, is een nieuwe bodem onder 330 punten niet ondenkbeeldig.

Weliswaar is er geen nood aan de man, maar zoals we de afgelopen maanden hebben gezien, kan het sentiment zomaar omslaan. Het cijferseizoen is weer in volle hevigheid losgebarsten, wat de index aardig in beweging kan zetten. Zeker als de AEX zwaargewichten teleurstellen, dan zal dat natuurlijk een negatief effect hebben op de AEX.

 

Illustratief is dan ook de daling van Unilever (met een weging van meer dan 15% in de AEX-index), dat na publicatie van de resultaten behoorlijk hard onderuit gleed. Volgende week donderdag 1 augustus zal Royal Dutch Shell met de tweede kwartaalcijfers komen, wat ook weer een behoorlijke impact kan hebben op de index.

Als we beseffen dat de index nog steeds in de laatste fase van de kwartaal- en maandcyclus zit, dan zijn de donkere wolken nog niet voorbijgetrokken. Deze laatste fase is doorgaans het meest negatief. Het 373-puntenniveau heeft, zoals we hebben gezien als een magneet gefungeerd, maar bovenstaande cycli kunnen een zware stempel gaan drukken op de index.

Desalniettemin kunnen we vaststellen dat de stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar is nog steeds intact is. Zolang de index rond de 370-puntengrens consolideert, zou dat erop kunnen duiden dat de index krachten verzamelt voor een nieuwe aanval op de top van dit jaar.

Zoals we vaker hebben geschreven, zal veel afhangen van de prestaties van de AEX-zwaargewichten. Unilever heeft vandaag in ieder geval geen goed voorbeeld laten zien door teleur te stellen. Samen met RDS maakt Unilever circa 30% uit van de AEX. Een tegenvallend RDS kan de index dus weer zuidwaarts doen bewegen.

RDS zit al sinds de zomermaanden van vorig jaar in een dalende trend. Het zal dus nog een hele klus worden voor de stieren om de AEX boven het 373-puntenniveau te tillen. Het kan dus nog een hete zomer op de Amsterdamse effectenbeurs worden. Een gewaarschuwd belegger telt voor 2. We wachten echter met het innemen van shortposities tot de markt een duidelijke draai laat zien.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

1 antwoord
  1. Kees Theunissen
    Kees Theunissen zegt:

    De AEX is vrijwel in een rechte lijn omhoog gegaan van 330 naar 370, een stijging van meer als 10 procent in minder dan een maand tijd, het lijkt mij tijd voor een korte correctie!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.