AEX worstelt met 400-puntengrens      De AEX ging de afgelopen weken in een vrijwel rechte streep omhoog tot boven de 400-puntengrens. De AEX vormde daarbij en dag- en weekcyclusbodem, binnen de stijgende trend van de afgelopen jaren.

De 12de dag van de dagcyclus is inmiddels ingegaan. Halverwege de cyclus lijken we op weg naar een midcycle low, waarna de aanval op de top kan worden ingezet. Een alternatief scenario is een lagere top ten opzichte van de top van januari rond 408 punten.Met een neerwaarts gevormd koershiaat vandaag, zou er een neergaande trend kunnen zijn ingezet. Dat is dan op basis van het dagbeeld, want op weekbasis is er nog geen enkele reden tot paniek.

De AEX noteert nog steeds overtuigend boven de lange termijn voortschrijdende gemiddelden (vg) op weekbasis. We hebben de afgelopen jaren gezien dat dips doorgaans prima koopmomenten bleken te zijn. Sinds de zomermaanden van 2012 fungeerden de ‘lange vg-banden’ als steunzone.

Het beeld voor de AEX is inmiddels op dagbasis neutraal geworden, wat valt af te leiden uit het vlakker lopende 47 daags voortschrijdend gemiddelde. Als de AEX niet de top van dit jaar weet te passeren, dan ziet het er minder goed uit. De kans op een aanval op de steunzone tussen 375 en 380 punten is dan zeer groot.

Rond 380 ligt een stevige steunzone. Een doorbraak van dit niveau zal het licht op rood doen springen. Vooralsnog is dat nog niet aan de orde, maar we zitten wel op het vinkentouw.

Op dagbasis dreigt de AEX te gaan kantelen, wat dan weer gevolgen zal krijgen op de langere ‘time frames’, zoals de kwartaalcyclus. Deze ‘time frames’ lopen op hun eind. De spanning neemt dus toe: ‘hij kan zomaar vallen….’.

Onze handen jeuken, maar we mogen pas short posities innemen als de trend is gedraaid. Op dagbasis is de markt in een meer neutrale fase beland. Het wachten is op een duidelijke ‘break’ van de steunzone tussen 375/380 punten. Dat betekent dat de markt in ieder geval meer dan 4% dalingsruimte heeft, alvorens het startschot zal gaan klinken om short te gaan.

Desalniettemin zijn de putpremies op dit moment niet extreem duur met een VIX-waarde rond 14. De paniekindicator is nog ver van het gemiddelde rond 20. BeursBulletin heeft in ieder geval een aantal putopties gekocht als brandverzekering, voor het geval de aandelenmarkten gaan draaien.

Maar zolang de steun intact is en de trend stijgt, houden we de posities aan en zien momenteel 3 portefeuilles het recordniveau aanscherpen. De RatioPortefeuille, de TopPortefeuille en de SuperMomentumPortefeuille blijven winst op winst stapelen.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.