AEX worstelt met 61,8% Fibonacci ‘retracement level’

AEX worstelt met 61,8% Fibonacci ‘retracement level’

AEX worstelt met 61,8% Fibonacci ‘retracement level’

Donderdag nam de AEX wat gas terug, na het forse herstel in de voorgaande dagen. Vrijdag werd nog het dieptepunt van november onder 270 punten aangetikt, waarna de AEX wat opleefde. Deze week werd de stijgende lijn krachtig voortgezet met een ‘high’ boven 300 punten. Dit betekent een stijging van meer dan 11% in nog geen week.

De AEX rekende af met de dalende weerstandslijn vanaf de top van eind oktober, maar stuitte op het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’, gemeten vanaf de ‘high’ rond 318 punten tot aan de ‘low’ rond 258 punten. Indien de AEX dit weerstandsniveau weet te passeren, dan zal de index tevens moeten afrekenen met de dalende weerstandslijn en de top rond 318 punten.

De hogere bodem boven de ‘low’ van dit jaar is bemoedigend, al kan het sein ‘brand meester’ nog niet worden gegeven. Daarvoor zal de AEX eerst aan de bovenkant van de consolidatiedriehoek moeten uitbreken.

Weekbasis

De AEX overschreed de ‘high’ van vorige week, nadat de AEX vorige week vrijdag nog een dieptepunt voor november aantikte op 268,74 punten. Het herstel vindt evenwel plaats binnen de dalende trend sinds het voorjaar. De RSI daalde de voorgaande weken, maar wist evenwel boven het ‘oversold’-gebied (onder 30%) te blijven. De koopkrachtindicator noteert echter nog steeds onder de 60%-grens, zijnde de bovenkant van de ‘bear range’.

Dagbasis

Het is bemoedigend dat de AEX de aanvalheeft ingezet op de dalende weerstandslijn sinds het voorjaar. De AEX zette deze week een sterk herstel in vanaf de 270-puntengrens en vormde daarbij een opwaarts koershiaat. Zolang dit koershiaat open staat, is dit een troefkaart voor de ‘stieren’.

De RSI heeft een ‘positieve reversal’ gemaakt (de RSI-bodems lagen lager, terwijl de AEX hogere bodems vormde ten opzichte van die van begin oktober), wat hoopvol is.

Uurbasis

Op uurbasis bereikte de RSI overtuigend de ‘overbought’-zone (boven 70%). Het beeld op de kortere ‘time frames’ is sterk verbeterd, maar de langere ‘time frames’ daarentegen nog niet. De opleving boven de bodem van september is een stap in de goede richting, met een ‘opwaartse gap’ rond 276 punten als positief signaal. Wel is er meer nodig om de dalende trend sinds het voorjaar te doorbreken. Bovendien zal het verbeterde beeld moeten worden ‘overgepakt’ in de langere ‘time frames’.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.