Laatste update:

AEX worstelt met dalende weerstandslijn De AEX worstelt met dalende weerstandslijn die stamt uit 2007 en loopt over de toppen van 2011. De 320-puntengrens hield geen stand. De AEX-index sloot de eerste dag van de week af met een min van 1,17% op 315,63 punten. Een slecht begin van de week.

Na de vorming van een hogere top, moeten we nu op zoek naar een hogere bodem om de stijgende trend te kunnen vervolgen. Na de adempauze vorige week, na een mooie stijging in de week daarvoor, wist de AEX op maandag niet de draad weer op te pakken. De situatie in Griekenland, maar nu ook die van Portugal drukken op het sentiment.

25 Europese landen hebben ingestemd met het begrotingspact omde schulden de remmen. De Britten stapten in december uit en de Tsjechen bedankten maandag voor de eer. Er is opnieuw geen ‘allesomvattende’ oplossing voor de eurocrisis gepresenteerd. Volgens economen was dit ‘een top zonder geld’.

Dagbasis

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde daalt nog steeds. De huidige stijging is bemoedigend, maar we willen toch meer kracht zien om overtuigd te worden. De koopkrachtindicator RSI is al ruim 1 jaar niet ‘overbought’ (boven 70%) geweest. De negatieve divergentie (de hogere top in de AEX en lagere top in de koopkrachtindicator RSI) waarschuwt voor een correctie. Geen tekenen van kracht dus.

Uurbasis

In de uurgrafiek is het beeld door de daling van vrijdag en maandag er niet beter opgeworden. De koopkrachtindicator viel terug tot net boven de 30%-grens. Het uitblijven van een krachtige aanval was een teken aan de wand. De RSIop uurbasis wist de 70% niet te behalen, wat een veeg teken was.

De RSI werd net niet ‘oversold’ (onder 30%). Een krachtig herstel zal moeten verhoeden dat de uurgrafiek nog verder verpieterd. De slotstand onder 317 punten heeft de aanval geopend op de 305-puntengrens. Om het patroon van hogere bodems voort te zetten, mag de AEX niet onder 305 punten komen. De dalende weerstandslijn voert echter de druk dagelijks verder op.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.