AEX worstelt met dalende weerstandslijnEr dreven woensdag opnieuw donkere wolken boven de Amsterdamse beurs. De AEX verspeelde de winst gedurende de dag en eindigde vrijwel onveranderd. Daarmee bleef de AEX met de dalende weerstandslijn sinds het voorjaar worstelen. Desalniettemin is de stijgende trend sinds het dieptepunt van november intact.

‘Berlijn’ is minder hoopvol over het slagen van het Europese topoverleg op donderdag en vrijdag. Velen menen dat deze ontmoeting de laatste strohalm voor de eurozone zal zijn.

Weekbasis

De AEX kende een flitsende start en bereikte woensdag een ‘high’ van rond 309 punten. Het herstel vanaf de ‘low’ rond 270 punten eind november vindt evenwel plaats binnen de dalende trend sinds het voorjaar. De index doet evenwel zijn best om deze dalende trend te doorbreken.

De RSI daalde de voorgaande weken, maar veerde opnieuw op boven het ‘oversold’-gebied (onder 30%). De koopkrachtindicator noteert in een neutrale zone en zal de 60%-grens moeten passeren om af te rekenen met de ‘bear range’.

Dagbasis

Het is bemoedigend dat de AEX de dalendeweerstandslijn sinds het voorjaar ‘intraday’ heeft doorbroken, maar de index wist deze helaas niet te passeren. Zolang het opwaarts gevormde koershiaat rond 276 punten open staat, is dit een steun in de rug voor de ‘stieren’. De AEX mag dan ook nog een stapje terug doen.

Het ‘positieve reversal’-patroon is nog steeds intact, waarbij de RSI-bodem lager lag, terwijl de AEX hogere bodems vormde ten opzichte van die van begin oktober. Dit impliceert een hogere top boven 315 punten. Met een voorlopige ‘high’ rond 310 punten, kwam de AEX al aardig in de buurt.

Uurbasis

Op uurbasis bivakkeerde de RSI deze week geruime tijd in de ‘overbought’-zone (boven 70%), maar nam woensdag even gas terug. Er trad al eerder negatieve divergentie op (een stijgende AEX met een dalende RSI), wat een waarschuwing was. De koopkrachtindicator zette koers richting 40%. Zolang de RSI boven dit niveau noteert, is de ‘bull range’ intact en kan worden gezocht naar instapmomenten.

Het beeld op de kortere ‘time frames’ is sterk verbeterd, wat nog wel zal moeten worden voortgezet in de langere ‘time frames’. De voortekenen zijn vooralsnog bemoedigend, getuige de hogere bodem rond 270 punten, alsmede de opwaartse ‘gap’ rond 276 punten. Voor een positief vervolg zal de AEX evenwel de dalende trend sinds het voorjaar moeten doorbreken.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.