AEX worstelt met de 300-puntengrensDe AEX-index sloot dinsdag 0,4% hoger op een stand van 298,56 punten en worstelde nog steeds met de 300-puntengrens. De AEX noteert ook nog steeds binnen een consolidatiedriehoek, die wordt gevormd door de stijgende steunlijn vanaf de bodem in oktober en de dalende weerstandslijn vanaf het voorjaar.

Nederland zit alweer in een recessie en voor 2012 verwacht het CPB een krimp van 0,50%. De verwachtingen van Duitse beleggers en analisten voor de economische ontwikkeling zijn volgens onderzoeksinstituut ZEW in december verbeterd. De ZEW-index noteerde deze maand -53,8 versus -55,2 in november, het laagste niveau in 3 jaar. Daarmee is er een einde gekomen aan de daling van de ZEW-index van 9 maanden op rij.

De koersontwikkeling van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de Japanse yen houden wij scherp in de gaten. Dinsdagmiddag gleed de euro opnieuw hard onderuit. Een verdere verzwakking van de euro zou opnieuw verdere verkoopdruk op de aandelenmarkt tot gevolg kunnen hebben. Merkel heeft gezegd dat de € 500 miljard voor het ESM niet zal worden verhoogd.

Dagbasis

Het opwaartse koershiaat, dat eind november is gevormd rond 276 punten, staat nog steeds open wat positief is. De stijgende trend vanaf de bodem rond 270 punten eind november is nog steeds intact. Desalniettemin is de dalende trend sinds het voorjaar nog steeds niet verlaten.

De RSI geeft middels een stand rond 50% de neutrale markt aan. Zolang de koopkrachtindicator onder de 60%-grens noteert, blijft de ‘bear range’ intact. Het zou fraai zijn als de RSI boven 40% weet te blijven, dan is de vorming van een ‘bull range’ nog mogelijk.

Uurbasis

De AEX worstelt met de 300-puntengrens en weet maar geen richting te kiezen. De AEX is op zoek naar een nieuwe bodem, waarbij het koershiaat rond 276 punten als steunzone zou kunnen fungeren. De RSI zit op uurbasis in een dalende trend, maar bleef evenwel boven het oversold gebied (onder 30%).

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.