AEX worstelt met negatieve reversal-patroon

AEX worstelt met negatieve reversal-patroonDe AEX overtuigde dinsdag niet en worstelde met het ‘negatieve reversal’-patroon, dat vorige week werd gevormd. De kortstondige euforie op maandag, vanwege het ‘reddingsplan’ van € 100 miljard voor Spanje, verdween al snel. Daarvoor in de plaats kwam twijfel, waarbij vooral de Spaanse rente verder omhoog schoot.
Vorige week vormde de AEX een opwaarts koershiaat (tussen 285,88 en 286,71 punten). Weliswaar zette de index de aanval opnieuw in op de belangrijke 297-puntengrens, maar van een doorbraak is nog geen sprake.

Inhoudsopgave

Dagbasis

De 297-puntengrens blijkt dan ook een ware plaaggeest. Het dieptepunt voor dit jaar rond 281 punten zou een hogere bodem kunnen betekenen ten opzichte van de bodem in november rond 270 punten. De AEX zal dan wel moeten afrekenen met de hardnekkige weerstand rond 297 punten.

De weekcyclus lijkt nog steeds met bodemvorming bezig te zijn. De eerste fase van een cyclus is het meest ‘bullish’, terwijl het einde van de cyclus het meest ‘bearish’ is. Het cyclusbeeld is, door het zijwaartse verloop van de afgelopen weken, niet geheel duidelijk. Het is een veeg teken dat de AEX het herstel niet overtuigend weet voort te zetten.

Op dagbasis zit de RSI nog steeds in de gevarenzone, want de ‘bear range’ (onder 60%) is nog steeds intact. Ten opzichte van de ‘low’ van 18 mei is er sprake van positieve divergentie, oftewel lagere bodems in de AEX en hogere bodems in de RSI.

Uurbasis

Vanaf het dieptepunt (281 punten) op 4 juni, is de index goed hersteld. De index weet echter maar niet door de 297-puntengrens te breken. Het feit dat de RSI niet onder 40 komt is echter bemoedigend. De ‘bull range’ is dus nog steeds intact

Er is echter negatieve divergentie waarneembaar tussen de AEX en de RSI. Het gevaar van een verdere daling is nog niet geweken, want het ‘negatieve reversal’-patroon is nog steeds intact is. Dit impliceert een nieuw dieptepunt voor dit jaar. Tenzij snel de 297-puntengrens kan worden gepasseerd, moet rekening worden gehouden met nieuwe diepterecords.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.