AEX worstelt met top 2011

AEX worstelt met top 2011De AEX-index beklimt een ‘muur van zorgen’. De Europese macro-economische cijfers die niet om naar huis te schrijven zijn, een officiële werkloosheid in Nederland die richting 9% van de beroepsbevolking kruipt en China die met een harde economische landing bezig is. De AEX trekt er zich weinig van aan.

De AEX wist sinds eind juni weer de weg omhoog te vinden en schuurt zelfs tegen de top van 2011 rond 375 punten. In mei van dit jaar en in 2011 wist de AEX niet boven de 375-puntengrens te komen. De crisis is kennelijk vergeten.

De problemen in Griekenland zijn echter verre van opgelost. De jongste werkloosheidscijfers wezen uit dat in mei het percentage van de beroepsbevolking dat zonder werk zit, verder steeg naar 27,6. Deze cijfers hebben betrekking op personen tussen de 15 en 74 jaar.

Voor de Grieken tussen de 15 en 24 jaar zijn de perspectieven op de arbeidsmarkt nog steeds bijzonder grimmig: in 1 jaar tijd steeg de werkloosheid van 55,1% naar 64,9%. Politici zullen er wel op wijzen dat nog ruim 35% van de Griekse jongeren nog werk heeft.

De afgelopen weken gaf de AEX-index geen krimp en lijkt daarmee krachten te verzamelen om de weerstandszone rond 375 punten te slechten. Het is bemoedigend dat de weg van de minste weerstand sinds de zomermaanden van vorig jaar nog steeds opwaarts is.

In juni werd een nieuwe weekcyclus gestart, die de index van circa 330 punten tot boven 370 punten bracht. We zitten inmiddels in de 7de bar. Daarbij kunnen we nog een dagcyclusbodem voegen, die eind juli werd gevormd. De kwartaal- en maandcyclus kunnen echter nog een zware stempel drukken op de index. Deze cycli zitten immers nog steeds in de laatste, doorgaans meest negatieve, fase.

Andere (Europese) indices zoals de Duitse DAX en de Euronext100 hebben al lang en breed de top van 2011 overschreden. Deze meer representatieve indices hinten dat het slechts een kwestie van tijd lijkt, eer de AEX de top van 2011 doorbreekt. Of zou de AEX ineens een voortrekkersrol hebben en alle andere indices de weg wijzen?

De weg die de AEX gaat inslaan, zal vooral afhangen van zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever. RDS onderwerpt de € 24-steunzone aan een zware test, maar oook Unilever is nog steeds op zoek naar een bodem.

Dit duo bepaalt dus grotendeels het lot van de AEX: een herstel van deze fondsen kan de AEX een duw in opwaartse richting geven. Mochten RDS en Unilever blijven dalen, dan zouden zij verhinderen dat de AEX de top van 2011 kan passeren.

Als dit duo, evenals de kapitein van de vorig jaar gekapseisde Costa Concordia, als eerste het zinkende schip verlaat, dan voorspelt dit natuurlijk niet veel goeds voor het verdere verloop van de index. Aan de andere kant duidt het ook op kracht van de overige AEX-fondsen. Het is en blijft dus een kwestie van perspectief in deze neutrale markt.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.