AEX worstelt met toppen januari en oktober

AEX worstelt met toppen januari en oktoberDe AEX opende woensdag opnieuw de aanval op de toppen van januari en oktober rond 318 punten, maar nam opnieuw gas terug. Er resteerde uiteindelijk een marginaal verlies op 315,52 punten. De AEX zit nog steeds ingeklemd in een ‘range’ tussen circa 305 punten en 318 punten. Ondanks diverse pogingen, weet de AEX de toppen van januari en oktober maar niet te passeren. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zoekt een slordige $ 1000 miljard om de wereldeconomie te beschermen tegen de Europese schuldencrisis. De oorlogskas van het IMF is momenteel $ 385 miljard groot. Terwijl Europese landen een extra bijdrage van ruim $ 19 miljard hebben toegezegd, zijn de VS vooralsnog niet voornemens om bij te springen.

Volgens ingewijden voert het IMF de druk op China, Brazilië, Rusland, India, Japan en de olie-exporterende landen op om een belangrijke financiële bijdrage te leveren. Het bericht dat de Europese banken steeds meer wegzetten bij de ECB zit veel beleggers niet lekker. Inmiddels is dit opgelopen tot maar liefst € 528,20 miljard. De kredietverstrekking raakt ook steeds meer op slot.

Dagbasis

Ondanks de volhardendheid is de AEX er nog niet in geslaagd om de top van januari te passeren. Diverse malen schuurde de index tegen deze weerstandszone aan. Het is bemoedigend dat de index veerkracht toonde na een kniebuiging tot ver onder 310 punten. Het eerder deze week gevormde opwaarts koershiaat rond 314 punten werd woensdag alweer gesloten.

Het (dalende) 200-daags voortschrijdend gemiddelde vormt al tijden een enorme beer op de weg, waarmee de AEX tracht af te rekenen. Het proces van hogere bodems van de afgelopen maanden is nog steeds intact. Deze bodems voeren de druk steeds verder op op de 318-puntengrens.

De koopkrachtindicator RSI geeft met een waarde rond 60% nog steeds geen uitsluitsel. De RSI zal krachtig moeten opstomen om de ‘bear range’ te verlaten. Het bereiken van de ‘overbought’-zone (boven 70%) zal een bevestiging zijn van de ‘bull range’. Het is al meer dan 12 maanden geleden dat de RSI deze waarde wist te bereiken.

Het ‘positieve reversal’-patroon op basis van de RSI en de AEX (eind december respectievelijk januari) is desalniettemin nog steeds intact. De bodems in de AEX kwamen hoger te liggen (ten opzichte van eind december), terwijl de RSI een lagere bodem vormde. Dit impliceert een koersdoel boven de top van oktober. De AEX deed diverse aanzetten om de weerstandszone te doorbreken.

Uurbasis

De AEX doorbrak de stijgende steunlijn vanaf eind november en nam gas terug waarbij de index terugviel tot 305,55 punten. Het is bemoedigend dat de AEX opnieuw ruim boven de 300-puntengrens wist op te veren, al zal het herstel nu wel moeten doorzetten. De RSI nam weliswaar een snoekduik richting de ‘oversold’-zone (30%), maar veerde vanaf dat niveau krachtig op en werd zelfs opnieuw ‘overbought’, wat perspectief biedt.

Een doorbraak van de 318-puntengrens, die wordt gemarkeerd door de toppen van oktober en januari, zou een nieuwe impuls geven aan de stijgende trend van de afgelopen maanden. Mocht de AEX echter opnieuw vastlopen op de dubbele top, dan mag een nieuwe test van de steun op 305,55 punten worden verwacht. Zou de index, na 3 jaar rond de 300-puntengrens te hebben gefluctueerd, nu eindelijk weer eens richting gaan kiezen?

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.