AEX worstelt nog steeds met psychologisch belangrijke 300-puntenzone

AEX worstelt nog steeds met psychologisch belangrijke 300-puntenzoneDe AEX ging woensdag opnieuw in de aanval op de ‘high’ van deze week boven 307 punten. De AEX-index bleef echter steken op een winst van 1% op een stand van 301,68 punten. De AEX worstelt nog steeds met de psychologisch belangrijke 300-puntenzone. De index viel eerder deze week terug tot het uitbraakniveau rond 295 punten waarvan de AEX opveerde. Vooralsnog is de stijgende trend vanaf het dieptepunt rond 256 punten intact.

Hoewel een definitief akkoord nog niet op tafel ligt, lijkt er een akkoord omtrent een (uitgebreid) Europees noodfonds EFSF aanstaande. Naar verluidt zal dit fonds een omvang krijgen van circa € 1450 miljard. Sarkozy en Merkel wilden na afloop van hun spoedoverleg geen commentaar geven, hetgeen niet bemoedigend is.

Weekbasis

Ondanks het herstel, is de AEX nog niet uit de gevarenzone, daar de koopkrachtindicator RSI nog steeds binnen de ‘bear market range’ (onder 60%) noteert. De top van juli rond 347 punten is nog lang niet in zicht. De AEX zal aanzienlijk moeten stijgen om de ‘downtrend’ te verlaten.

Dagbasis

Sinds het bereiken van het dieptepunt in september rond 256 punten, is de AEX sterk in herstel. De weerstandszone rond 300 punten is een barrière die zich niet gemakkelijk gewonnen geeft. De stijgende trend vanaf het dieptepunt van dit jaar werd deze week vervolgd met een nieuwe ‘high’ op 307,52 punten. Zolang de AEX hogere bodems weet te vormen ten opzichte van de bodems in oktober en september, kan de blik opwaarts worden gericht.

Het is echter minder fraai dat de RSI nog steeds met de 60%-grens worstelt, waardoor de ‘bear range’ intact is. Na de sterke rally van meer dan 50 punten, vanaf het dieptepunt rond 256 punten in slechts enkele weken tijd, heeft de index gas terug genomen. Pas zodra de koopkrachtindicator boven 60% weet te komen, kunnen we spreken van een ‘bull range’. Indien de RSI boven de 40%-grens blijft, zou dit een potentiële ‘bull range’ kunnen zijn.

Uurbasis

De AEX zit op uurbasis ‘klem’ tussen de ‘high’ van deze week van 307,52 punten en het uitbraakniveau rond 295 punten. De RSI is even door de knieën gegaan vanuit de ‘overbought’-zone, maar veerde gisteren op vanaf de 40%-grens.

Hoewel de ‘bull range’ intact is, zal de koopkrachtindicator nu wel moeten afrekenen met de 60% om het gevaar van de vorming van een ‘bear range’ te vermijden.

De dag- en de weekgrafiek zijn ondanks het herstel van de afgelopen weken wat verbeterd. Het zou fraai zijn als deze ‘time frames’ het verbeterde beeld van de uurgrafiek kunnen overnemen. Het positieve plaatje binnen het kortere ‘time frame’ versus het negatieve beeld op langere termijn, geeft aan dat de markt in een neutrale zone zit.

De stijging vanaf het dieptepunt rond 256 punten is bemoedigend, al vindt deze plaats binnen de dalende trend die dit voorjaar werd ingezet. Het is voor de stieren belangrijk dat er hogere bodems worden gevormd ten opzichte van het dieptepunt in september. Een hogere top boven die van juli (rond 347 punten) is wenselijk. De index zal dan ook nog aanzienlijk moeten stijgen om de dalende trend te doorbreken. Ook op uurbasis moet er weer kracht worden getoond om het positieve plaatje te behouden.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.