AEX worstelt om boven de vorige bodem te blijven

AEX worstelt om boven de vorige bodem te blijvenDinsdag worstelde de AEX om boven de vorige bodem te blijven. De AEX-index eindigde licht lager op 294,05 punten. Het neerwaarts gevormd koershiaat rond 298 punten en de neerwaartse ‘gap’ van vorige week vrijdag, zijn geen positieve signalen.

De index daalde richting 290-punten. Het koersdoel rond 310 punten, dat op basis van het omgekeerde kop-schouderpatroon kon worden berekend, is echter nog niet uit het zicht verdwenen.  

Dagbasis

De AEX bevestigde vorige week nog de uitbraak boven de neklijn (rond 297 punten), maar de index kreeg te veel tegenwerking in de vorm van een gevaarlijk ‘negatieve reversal’-patroon. Op dagbasis ketste de RSI af op de 60%-zone en bleef dus in de ‘bear range’ gevangen. In combinatie met (alweer) een lagere top in de AEX duidt dit op niet veel goeds.

Slechts een zeer fors herstel van de AEX zal dit scenario kunnen afwenden. Een belangrijke uitdaging vormt het weerstandsniveau even boven 305 punten. De toppen van april rond 314 punten vormen ook een uitdaging.

De AEX zal eerst moeten zorgen dat er een hogere bodem wordt gevormd, bij voorkeur boven 290 punten. Het opwaarts koershiaat tussen 285,88 en 286,71 punten staat nog open, wat ook nog een steunzone zou kunnen zijn.

Uurbasis

Het omgekeerde kop-schouderpatroon, met een neklijn rond 297 punten, begint haarscheuren te vertonen. Vanwege de sterke daling van de AEX, waarbij de neklijn neerwaarts werd doorbroken, is het nog maar de vraag of het koersdoel van dit omkeerpatroon kan worden behaald.

De RSI is zover teruggezakt, dat de ‘bear range’ (onder 30%) werd bevestigd. De negatieve divergentie, oftewel hogere toppen in de AEX en lagere toppen in de RSI, gaven reeds dit onheil aan. De afgelopen dagen stond de AEX dan ook onder druk, maar met een mogelijkheid tot de vorming van een hogere bodem.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.