AEX zet correctie voort

AEX zet correctie voortDe AEX ging donderdag verder onderuit en doorbrak daarbij het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’ rond 324 punten. Het volgende Fibonacci ‘retracement level’ vinden we rond 316 punten. Dit 61,8% Fibonacci-niveau, wat ook al begin maart en in januari als steunzone diende, kan worden berekend vanaf de bodem tot aan de top van dit jaar. Moody’s heeft de waardering voor 5 Portugese banken naar beneden bijgesteld. De internationale kredietbeoordelaar voerde de slechte economische vooruitzichten van het land als reden aan. Moody’s heeft nog 7 banken in het vizier voor een mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid.

De volgende Portugese banken kregen een lagere beoordeling van Moody’s: Caixa Geral de Depósitos, Banco Espírito Santo, BPI, Banif en Banco Santander Totta. De kredietbeoordelaar verwacht dat de bezittingen van deze banken in waarde zullen gaan dalen en meent voorts dat het moeilijker gaat worden voor de banken om financiering aan te trekken.

Inhoudsopgave

Dagbasis

De AEX veerde begin maart op vanaf circa 316 punten en scherpte op 16 maart het jaarrecord aan rond 337 punten. Daarna kwam er zand in de motor en ging de index weer bergafwaarts. De AEX heeft koers gezet richting de steungrens rond 316 punten, die begin maart en in januari ook als steun fungeerde.

De RSI is verder weggegleden richting de onderkant van de ‘bull range’ (40%). De RSI heeft nog steeds niet de 70%-grens gepasseerd, zijnde de ‘overbought’-grens. Voor het laatst geschiedde dit eind 2010, wat aangeeft dat er weinig koopkracht is.

Uurbasis

Aan de rally, die de AEX tot het jaarrecord rond 337 punten op 16 maart voerde, kwam abrupt een einde. De AEX zette de dalende lijn in en vormde daarbij een neerwaarts koershiaat onder 335 punten.

De RSI is inmiddels weer teruggevallen tot onder de 30%-grens, wat een kritieke zone is. De AEX vormde deze week een lagere top, terwijl de RSI een hogere top vormde, oftewel een ‘negatieve reversal’-patroon.

De AEX is er niet in geslaagd om boven de 324-puntengrens te blijven. De korte termijn dalende trend is dan ook nog steeds intact. De daling vindt overigens plaats binnen de stijgende trend sinds eind 2011. Voor het beeld is het belangrijk dat de AEX boven 316 punten blijft.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.