AEX zet stijging aarzelend voortDe AEX eindigde dinsdag weliswaar hoger, maar overtuigend is het allemaal niet. De herstelbeweging van de afgelopen dagen vindt nog steeds plaats binnen het consolidatiepatroon in de sterk dalende trend van de afgelopen maanden. Al drie weken lang beweegt de AEX in een bandbreedte van 30 punten tussen circa 265 punten en 295 punten. De AEX-index wordt steeds meer in de hoek gedreven en staat dan ook op een beslispunt.

De Europese bankentoezichthouder EBA heeft zorgen geuit. EBA zou de ministers van financiën al hebben opgeroepen om het EFSF in te zetten om banken te redden omdat banken elkaar geen geld meer lenen. Hans Hoogervorst bekritiseerde de banken omdat de Griekse staatsleningen niet reëel gewaardeerd worden door de banken door slechts 20% af te schrijven, terwijl de markt al 50% heeft afgeboekt.

Weekbasis

De AEX passeerde dinsdag even het hoogste punt van vorige week van 284,59 punten, maar viel uiteindelijk toch weer terug. De afgelopen weken wist de AEX geen richting te kiezen en fluctueerde tussen de ‘high’ en de ‘low’ van de voorgaande weken. Vorige week werd andermaal een ‘inside bar’ gevormd. Deze consolidatie vindt plaats binnen de dalende trend van de afgelopen maanden. 

Voordat het beeld minder negatief wordt, zal de index in ieder geval de weerstandsgrens rond 296/300 punten moeten doorbreken. Een doorbraak van het laagste punt (rond 265 punten) zou daarentegen een impuls geven aan de ‘downtrend’ van de afgelopen maanden. De RSI noteert nog steeds onder de 30%-grens, zijnde het ‘oversold’-niveau, wat niet krachtig is.

Dagbasis

Het beeld op dagbasis is niet overtuigend: na de harde klap sinds begin augustus, laat de AEX een flauw herstel zien. De negatieve lange termijn trend wordt geïllustreerd door de neerwaartse curve van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde.

De koopkrachtindicator RSI noteert weer boven de 30%-grens en laat toenemende kracht (afnemende verkoopkracht) zien. Al enige tijd is positieve divergentie zichtbaar tussen de AEX en de RSI. De lagere bodems in de AEX en hogere bodems in de RSI, zijn evenwel geen garantie voor stijgende koersen. De AEX staat voor de uitdaging om boven 265 punten te blijven, wat het meerjarig dieptepunt markeert.

De AEX zou zelfs nog tot ver boven 300 punten kunnen stijgen, voordat de index uit de ‘downtrend’ van de afgelopen maanden breekt. De langere ‘time frames’ geven nog steeds weinig reden tot optimisme. Een doorbraak van het dieptepunt op 265,85 punten zou een impuls geven aan deze dalende trend.

Uurbasis

Op uurbasis worstelt de RSI nog steeds met de 60%-grens, wat de bovenkant van de ‘bear market range’ aanduidt. Zolang deze ‘bear range’ intact is, blijven we op onze ‘qui vive’ aangezien de weg van de minste weerstand nog steeds neerwaarts is. Het opwaartse koershiaat van maandag 29 augustus is daarbij een lichtpuntje in de duisternis.

Mocht de AEX de dalende trend vervolgen, dan kan de ProtectiePortefeuille profiteren en het record verder aanscherpen. De ProtectiePortefeuille staat dit jaar al weer op een winst van 84,2%, terwijl de AEX 21,2%verloor. Mocht de AEX desalniettemin herstellen, dan zouden de aandelen die onder meer deel uitmaken van de succesvolle RatioPortefeuille daarvan kunnen profiteren.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.