Afrika: Kenia is on the move

KeniaInzoomend op een spannend continent, komt dit keer Kenia aan bod. Het Oost-Afrikaanse land verrast steeds vaker in positieve zin. Zo groeide de Keniaanse economie de afgelopen 2 jaar in reële termen gemiddeld met meer dan 5%. Net als veel andere Afrikaanse landen groeide Kenia overigens ook in de crisisjaren 2008 en 2009.

Vorig jaar november steeg de inflatie in Kenia nog vrij snel als gevolg van droogte. De Centrale Bank greep in door de rente te verhogen, waardoor de inflatie snel af nam. Waar de inflatie vorig jaar nog piekte op 19,7%, kwam in juni de inflatie uit op 10,1%.

De ontwikkeling van de Keniaanse economie is veelbelovend. Ook voor dit jaar is de verwachting dat het Bruto Binnenlands Product (BBP) met meer dan 5% zal groeien. Het idee onder westerse beleggers is wellicht dat Afrikaanse landen vooral afhankelijk zijn van grondstoffen.

Voor Kenia is dat steeds minder het geval. Wie goed oplet, ziet dat er een aantal ontwikkelingen gaande zijn die de economie diverser maken en dat er innovatie plaatsvindt. Innovatie in een Afrikaanse context.

Kenia beschikt over een vooraanstaande universiteit in Nairobi en daarnaast komt ook het Keniaanse bedrijfsleven met innovatieve initiatieven. Een mooi voorbeeld hiervan is Equity Bank. Bij doorsnee banken is het voor armen over het algemeen onmogelijk een lening te krijgen doordat zij niet beschikken over een financiële historie.

Bij Equity Bank is gekozen voor een andere aanpak. De Keniaanse bank is booming doordat de bank ook leningen verstrekt aan mensen die geen onderpand hebben. En toch maken leningen waarbij de schuldenaren in gebreke blijven maar 2,7% van Equity Bank’s totale portefeuille uit. Doordat vrienden, familie en/of geloofsgemeenschap moeten instaan voor deze leningen, zijn schuldenaren geneigd hun afspraken met de bank na te komen om schaamte te voorkomen.

Micro-financiering wordt in meer landen toegepast, maar Equity Bank weet dit ook op een goede winstgevende manier te doen. Pas als men de lening heeft terugbetaald kan stapsgewijs een grotere lening worden aangevraagd, zodat kleine ondernemers kunnen groeien.

Een ander succesverhaal betreft M-Pesa van Kenia’s grootste mobiele netwerk operator Safaricom. Met M-Pesa, een geldoverboekingssysteem voor de mobiele telefoon, kunnen mensen gemakkelijk hun geld overboeken naar anderen zonder naar het bankkantoor te moeten.

M-Pesa werd 5 jaar geleden geïntroduceerd en heeft inmiddels 15 miljoen gebruikers en een derde van het Keniaans BBP verplaatst zich via het systeem. Omdat M-Pesa zo gemakkelijk en veilig is heeft het gebruik een vlucht genomen. Voorheen bewaarden veel Kenianen het contante geld onder de matras en moesten daar van tijd tot tijd mee over straat.

Bijkomend voordeel is dat steeds meer transacties elektronisch worden geregistreerd, waardoor een groter deel van de economie zichtbaar wordt voor de overheid en het zwarte circuit in de economie afneemt.

Waar in het Westen financiële innovatie misschien door de crisis in een wat minder gunstig daglicht staat, biedt het Afrika de mogelijkheid om op eigen kracht te groeien. Ongeveer 80% van de Afrikaanse bevolking, oftewel 326 miljoen mensen, zijn nog unbanked.

Afrika staat nog niet bij alle westerse CEOs op de radar, zoals het belang van China een decennium terug ook nog werd onderschat. Gevolg is dat er relatief weinig concurrentie is voor bedrijven. Bedrijven die wel actief zijn op het continent zoals Equity Bank, Safaricom of een meer bekendere naam zoals Nestlé Nigeria pakken hierdoor ieder jaar, met flinke winstmarges, een groot deel van de consumentenmarkt.

De groeiende importantie van het continent is ook terug te zien in de totale marktkapitalisaties die inmiddels voor Kenia en Nigeria zijn gegroeid naar respectievelijk 11 en 36 miljard euro. De westerse bedrijven die Afrika nog links laten liggen verkeren in het gezelschap van de westerse belegger.

Doordat de Afrikaanse beurzen worden gedomineerd door binnenlandse beleggers varen de Afrikaanse beurzen hun eigen koers en trekken zich vaak niets aan van mondiale ontwikkelingen. De correlatie met westerse markten is daarom relatief laag. Beleggers die een gediversifieerde portefeuille nastreven, zouden er goed aan doen dit continent in overweging te nemen.

Rick Boerkamp

Intereffekt Investment Funds

http://www.intereffektfunds.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.