Alle portefeuilles van BeursBulletin gratis bij OptionAlert (deel 3)

DividendPortefeuilleDeze week in de schijnwerper: de DividendPortefeuille van BeursBulletin. De DividendPortefeuille behaalde in 2013 een rendement van 46,2% waarover wij dan ook zeer tevreden mogen zijn. Dit jaar staat de portefeuille alweer in de plus, terwijl de AEX nog in de min staat voor 2014.

DividendPortefeuille

Dividendbeleggen behelst meer dan het kopen van aandelen met een hoog dividendrendement alleen. Een goede dividendstrategie kijkt daarnaast naar de koersontwikkeling van het aandeel en de financiële conditie van het bedrijf.

Dividend

Het dividendrendement is het rendementspercentage van de uitgekeerde winst, uitgedrukt ten opzichte van de koers van het aandeel. Het wordt berekend door het dividend te delen door de koers, waarna het quotiënt met honderd wordt vermenigvuldigd. Dus wanneer de koers van het aandeel daalt, dan stijgt het rendement.

Een extreem hoog dividendrendement kan erop duiden dat het bedrijf door een moeilijke periode gaat en dat het dividendbeleid mogelijk aangepast wordt, waardoor het dividend gekort of zelfs geschrapt wordt.

Momentum

Dividendaandelen zijn in trek als de economische groei en inflatie laag zijn. Beleggers geven dan de voorkeur aan de zekerheid van het dividend boven de twijfelachtige kans op koerswinst.

Aandelen met een hoog dividendrendement presteren koersgewijs minder goed wanneer momentumaandelen in de belangstelling staan. Momentumbeleggers kopen vaak snel stijgende aandelen in de verwachting dat de heersende trend zich blijft doorzetten. Zodra de trend begint te verzwakken, doen momentumbeleggers hun stukken van de hand.

Interactie

Momentumaandelen en dividendstrategieën kunnen vrij goed samenwerken. De voornaamste oorzaak van koersstijgingen ligt meestal op financieel-economisch gebied. Bepaalde regio’s, sectoren of bedrijven groeien of herstellen sneller dan andere, waardoor aandelen uit die regio’s, sectoren of bedrijven in koers stijgen en vaak ook bovengemiddelde koersprestaties neerzetten.

Veiligheid

Niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is een goede keuze. Aandelen met een relatief hoog dividend worden een interessante belegging als de betrokken bedrijven opnieuw (of meer) winst maken, hun koers in een opgaande trend zit en zij het dividend verhoogd hebben.

De aandelen die aan deze voorwaarden voldoen, zijn een veilige keuze. In de afgelopen elf jaar leverde een dergelijke werkwijze met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex.

Het hele jaar door

Het gros van de beleggers koopt analoog aan de populaire Dogs of the Dow-strategie zijn favoriete dividendaandelen aan het begin van het jaar, maar met de DividendPortefeuille kunt u het gehele jaar door aandelen kopen. Dat onze methodiek werkt, illustreert het resultaat.

Een heel groot voordeel van deze aanpak is het feit dat door het spreiden van de aankoopmomenten, we minder afhankelijk zijn van het feit of de koersen op 1 januari nu net hoog of laag staan. Door het spreiden van de aankopen en verkopen wordt zodoende het risico verkleind.

De leden van OptionAlert kunnen kiezen uit alle portefeuilles die BeursBulletin aanbiedt. Hiermee wordt ruim 1100 euro per maand aan waarde aan OptionAlert geboden voor slechts 49 euro per maand. De 11 onderdelen zijn:

OptionAlert indices

 € 66,33

DividendPortefeuille

 € 66,33

ETF-portefeuille

 € 66,33

SuperMomentumPortefeuille

 € 66,33

TopPortefeuille

 € 66,33

RatioPortefeuille

 € 66,33

AandelenAlert

 € 139,00

OptieAlert aandelen

 € 139,00

IndexAlert

 € 139,00

OlieAlert

 € 33,00

ProtectiePortefeuille

 € 33,00

FuturePortefeuille

 € 139,00

Handleidingen

 € 141,00

Totale waarde

 € 1.161,00

OptionAlert is dus vaak voordeliger dan een losse portefeuille. Bovendien wordt 90% van het abonnementsgeld teruggeven aan de leden en ontvang je alle informatie die hierboven staat.

ETFPortefeuille

Met een bescheiden portefeuille is de ETF-portefeuille waarschijnlijk de beste keuze, zo gaven we de vorige keer aan:

+Brede spreiding en lagere kosten door gebruik van indices

+Bredere spreiding door verschillende indices

+In- en uitstappen volgens bewezen systeem (vermijden bear markets)

+In- en uitstappen in de best presterende indices (momentum)

Een uitbreiding met OptionAlert indices is interessant, maar deze portefeuille is niet zonder risico natuurlijk. Als je 30-40% per jaar wilt halen, kan niet alles goed gaan…dan moet je risico nemen…zie ook de grafiek en het artikel https://beleggen.com/61-procent-rendement-met-aex/

AEXAlert

In de grafiek is duidelijk te zien dat net na de start van AEX-Alert het rendement van +20% naar -10% ging, maar daarna van -10% naar ruim 60%. Als je minder risico wil, dan moet je een andere portefeuille volgen, maar het rendement zal dan ook wat lager uitvallen. Je kunt kiezen uit 12 systemen, dus er zit vast wel wat tussen.

Ook is het belangrijk om te kijken naar de beweging van de beurs. Kijk dan naar de zwieper van de AEX: van 409 punten naar 380 punten. -29 punten, ruim 7% in de min. Er is overigens geen enkele portefeuille die sinds 1 januari op min 7% staat overigens.

RatioPortefeuille op nieuw record

RatioPortefeuilleWe hebben ook al even gewezen op de RatioPortefeuille voor meer spreiding. De Ratiostrategie behaalde sinds 1 februari 2008 (het jaar dat de AEX 50% daalde) een winst van +111,8%, een nieuw record!. Sinds begin 2008 is de Stoxx50 circa 29,1% gedaald. Een ‘outperformance’ dus van 140,9%. In 2013 behaalden we 50,2% rendement.

Een andere succesvolle strategie is de TopPortefeuille. De Top-indicator signaleert 1 maal per maand de meest kansrijke aandelen en geeft tevens aan of de portefeuille uit het oogpunt van risicobeperking moet worden afgedekt. Hieronder ziet u het resultaat van deze indicator in vergelijking tot een maandelijkse belegging in de AEX-index.

De TopPortefeuille is gestart in januari 2008.

backtest-topDe grafiek geeft het resultaat weer van een portefeuille die gebaseerd is op deze indicator, in vergelijking tot een maandelijkse belegging in de AEX-index over de periode 1993 tot heden.

De TopPortefeuille zou over de afgelopen 21 jaar een gemiddeld jaarrendement van 25,9% (AEX: 6,9%) hebben behaald, zonder dat daarvoor een hoog risico werd gelopen. Met de TopPortefeuille wordt niet alleen een hoger rendement behaald, ook wordt de portefeuille beschermd tegen koersdalingen, indien het systeem dit nodig acht.

Binnenkort vertel ik je meer over de andere portefeuilles. Heb je nog geen abonnement op OptionAlert, klik hier.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.