beleggen

Wat is beleggen?

Beleggen is het kopen en verkopen van activa, zoals aandelen, obligaties, opties of futures, met het doel om winst te maken. Het kan ook worden gebruikt om inkomsten uit rente of dividenden te genereren. Beleggers kunnen de activa zelf beheren of externe beheerders in de vorm van een beleggingsfonds inschakelen. Hoewel beleggen risico’s met zich meebrengt, kunnen goed onderzoek en begeleiding een belegger helpen de potentiële winst te maximaliseren en het risico te verlagen.

Wat is het verschil tussen beleggen en investeren?

Beleggen en investeren zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar er is eigenlijk een verschil tussen beide. Beleggen verwijst naar het investeren van financiële middelen in effecten, om een rendement op die effecten te behalen. Investeren daarentegen verwijst naar het investeren van middelen zoals tijd, energie en deskundigheid om waarde te creëren. Hoewel beide begrippen doelen op het willen behalen van een financieel rendement, omvat investeren dus meer dan alleen het investeren van geld in effecten. Hierbij wordt er gestreefd naar het realiseren van een groter doel.

Waarin kun je beleggen?

Beleggen kan een verscheidenheid aan verschillende soorten activa omvatten. Hier zijn enkele veel voorkomende activa waarin beleggers kunnen beleggen:

  • Aandelen: Aandelen zijn eigendomsaandelen in een bedrijf. Als je aandelen koopt, investeer je in het toekomstige succes van het bedrijf en hoop je een hoger rendement op je investering te krijgen.
  • Obligaties: Obligaties zijn leningen aan een bedrijf, overheid of andere organisatie. Als je een obligatie koopt, leen je geld aan de uitgever in ruil voor rentebetalingen.
  • Opties en futures: Opties en futures zijn contracten waarmee beleggers kunnen speculeren op prijsbewegingen van een actief op een toekomstige datum.
  • Beleggingsfondsen: Beleggingsfondsen zijn beleggingen waarin veel verschillende aandelen, obligaties of andere effecten worden samengevoegd en beheerd door een beleggingsprofessional.
  • Vastgoed: Beleggen in onroerend goed omvat het kopen van onroerend goed met de bedoeling inkomsten te genereren door het te verhuren of het later met winst te verkopen.
  • Goud: Bij beleggen in goud worden fysieke gouden munten of edelmetaal gekocht als beleggingsobject met de verwachting dat de waarde ervan mettertijd zal stijgen.
  • Cryptocurrency: Cryptocurrency beleggen houdt in dat je digitale valuta koopt, zoals Bitcoin of Ethereum, met de verwachting dat hun waarde in de loop der tijd zal stijgen.

Hoe en waar kun je beleggen?

Beleggen is mogelijk op verschillende plaatsen en manieren. De meest populaire manier is door middel van een effectenmakelaar. Deze makelaars bieden toegang tot verschillende beurzen, waaronder die van Nederland en andere landen. Ze bieden ook informatie over welke aandelen om in te investeren en hoe beleggers hun portefeuille kunnen diversifiëren. Daarnaast kunnen ook beleggingsinstrumenten zoals opties en futures worden gebruikt voor investeringen. Met deze instrumenten kunnen beleggers goederen of valuta’s kopen en verkopen, met als doel om winst te maken met behulp van prijsbewegingen.

Beleggingen zoals mutual funds, indexfondsen of ETF’s zijn ook populair onder beleggers. Met deze producten kunnen beleggers hun geld spreiden over vele diverse activa in één portefeuille. Dit maakt het gemakkelijker om eenvoudig beleggingsstrategieën toe te passen op lange termijn. Beleggingen in alternatieve aanbestedingen zoals peer-to-peer (P2P) lening, crowdfunding of cryptocurrency is ook mogelijk bij sommige makelaars. Door alternatieve investeringen toe te passen, kan een belegger meer rendement behalen dan door reguliere aandelentransacties alleen.

Hoe kun je risico's bij beleggen verminderen?

Beleggen houdt een risico in, maar het is mogelijk dat risico te beperken door een doordachte en methodische aanpak. Het samenstellen van een gediversifieerde portefeuille met beleggingen in verschillende activaklassen kan risicoblootstelling helpen beperken. Bovendien kan beleggen voor de lange termijn in plaats van te focussen op winst op korte termijn de schade van marktvolatiliteit beperken. Door onderzoek te doen en op de hoogte te blijven van het beleggingslandschap kunnen beleggers ook beter geïnformeerde beslissingen nemen. In het algemeen kunnen een zorgvuldige planning, slimme beslissingen en een bewustzijn van potentiële bedreigingen de beleggingsrisico’s helpen verlagen en het rendement op termijn verhogen.

meer weten over succesvol beleggen?

Beleggen draait om statistiek en het volgen van een systeem. Lees ons e-book over
de 7 geheimen van succesvol beleggen en het maximaliseren van uw rendement.