Benchmark

Wat is een benchmark?

Een benchmark is een maatstaf of richtlijn die wordt gebruikt om de prestaties van een individu, organisatie, systeem, proces of product te beoordelen. Bij deze beoordeling wordt er gekeken naar vastgestelde referentiepunten die geaccepteerde beste praktijken weerspiegelen. Benchmarking kan onschatbare inzichten verschaffen in hoe goed iets presteert in vergelijking met andere organisaties of processen. Het biedt de mogelijkheid om gebieden aan te wijzen die voor verbetering vatbaar zijn.

Voor beleggers kan benchmarking helpen de prestaties van een portefeuille te beoordelen ten opzichte van een index of andere beleggingsdoelstellingen, door inzicht te verschaffen in hoe goed de investeringen hebben gepresteerd ten opzichte van de gewenste doelstellingen.

Voorbeelden van benchmarks


Benchmarks voor aandelen

Op het gebied van beleggingen zijn er een paar verschillende soorten benchmarks die gebruikt worden om de prestaties van een portefeuille te beoordelen. Voor aandelen is de S&P 500 een veel gebruikte benchmark. Deze index meet de prestaties van 500 Amerikaanse large cap aandelen en wordt gebruikt als graadmeter voor de algemene gezondheid van de Amerikaanse aandelenmarkt. De Russell 3000 Index is een andere veel gebruikte benchmark die de prestaties van 3000 small en mid cap aandelen volgt. Andere indexen zoals de Russell 2000, Dow Jones Industrial Average en Nasdaq Composite Index worden ook vaak gebruikt om de prestaties van aandelen te meten.

Benchmarks voor obligaties

Voor obligaties kunnen beleggers verschillende benchmarks gebruiken om de prestaties te volgen, zoals die van Credit Suisse of Bloomberg Barclays. Deze indices zijn ontworpen om het rendement van zowel staats- als bedrijfsobligaties te meten met betrekking tot verschillende krediet kwaliteitsniveaus of looptijden. Obligaties uitgegeven door bepaalde landen of regio’s kunnen ook worden gevolgd met behulp van landspecifieke benchmark indices, zoals JGB’s in Japan of Gilt-Edged Securities in het Verenigd Koninkrijk.

Benchmarks voor grondstoffen

Bij beleggen in grondstoffen kunnen handelaren futures contracten op grondstoffen zoals goud, olie of granen gebruiken als benchmarks voor het beleggen in deze beleggingscategorieën. Daarnaast kunnen beleggers ook verschillende grondstoffenfondsen of producten zoals ETF’s (Exchange Traded Funds) gebruiken die bepaalde grondstoffenindices volgen als benchmarks voor hun beleggingen in deze activaklasse.

Overwegingen bij het kiezen van een benchmark voor een beleggingsportefeuille

Bij het kiezen van een benchmark voor een beleggingsportefeuille zijn er verschillende factoren die in overweging genomen moeten worden. Ten eerste moet de benchmark de soorten beleggingen in de portefeuille nauwkeurig weerspiegelen. Dit betekent dat een benchmark moet worden gekozen die vergelijkbare aandelen, obligaties, grondstoffen en andere activa volgt als die in de portefeuille.

Ook is het belangrijk om bij de keuze van de juiste benchmark rekening te houden met de regio. Zo is het bijvoorbeeld niet handig om de S&P 500 als benchmark te kiezen wanneer er wordt geïnvesteerd in Europese aandelen. Wanneer er bijvoorbeeld wordt geïnvesteerd in ETF’s of aandelen die gebonden zijn aan een bepaalde regio of een bepaald gebied, moet er een benchmark worden gekozen die representatief is.

Als laatste moet ook de marktkapitalisatie in overweging worden genomen. Deze meet in wezen de waarde van de uitstaande aandelen van een bedrijf en vergelijkt deze met andere bedrijven van vergelijkbare grootte. Hierdoor kunnen beleggers hun beleggingen nauwkeuriger vergelijken met die van bedrijven in dezelfde bedrijfstak of omvang. Marktkapitalisatie is vooral belangrijk voor aandelen, omdat het beleggers inzicht kan geven in hoe hun beleggingen presteren in vergelijking met andere bedrijven in dezelfde grootteklasse.

meer weten over succesvol beleggen?

Benchmark is een essentieel begrip bij beleggen. Lees ons e-book over de
7 geheimen van succesvol beleggen en het maximaliseren van uw rendement.