Bull market

Wat is een bull market?

Een bull market, ofwel stierenmarkt, is een periode van stijgende koersen op de aandelenmarkt, die zich gewoonlijk over meerdere maanden of jaren uitstrekt. Het is het tegenovergestelde van een bear market. Een bull market wordt gekenmerkt door een algemeen optimisme en positieve vooruitzichten voor de toekomst. Deze periodes worden vaak gezien als een teken van economische groei, omdat mensen meer vertrouwen krijgen in hun investeringen en meer geld uitgeven aan aandelen en andere investeringen.

Deze periodes kunnen gezien worden als een zegen voor bedrijven, omdat bedrijven dan vaak hogere winsten rapporteren vanwege de toegenomen verkoop. Aan de andere kant kunnen deze periodes ook risico’s met zich meebrengen door speculatie en overgewaardeerde activa. Hierdoor is het belangrijk dat beleggers altijd hun onderzoek doen voordat ze investeren en zich bewust zijn van de potentiële risico’s.

Waar komt de term bull market vandaan?

De term verwijst naar de stier, die een toepasselijk symbool is voor zo’n markt. Dit omdat stieren de neiging hebben naar boven aan te vallen of te verdedigen. Deze opwaartse beweging van bull markets is wat handelaren en beleggers zoeken bij het kopen en verkopen van aandelen, obligaties en andere effecten.

De term werd voor het eerst gebruikt door Wall Street Journal journalist Noel Tichy in 1931. Sindsdien is het een integraal onderdeel geworden van de financiële taal en een van de meest algemeen erkende termen die gebruikt worden door economen, analisten, handelaren en beleggers wereldwijd.

Wanneer spreken we van een bull market?

Over het algemeen is er sprake van een bull market wanneer de koersen zijn gestegen met meer dan 20%. Dit betekent dat als de koers van aandelen sinds het dieptepunt met meer dan een vijfde is gestegen, er sprake is van een stierenmarkt.

Hoelang duurt een bull market?

Stierenmarkten duren niet altijd even lang, afhankelijk van het algemene economische klimaat. Een dergelijke periode kan enkele maanden duren, maar ook enkele jaren. De gemiddelde bull market duurt iets langer dan drie jaar. Echter kunnen ze ook veel langer of korter duren. Dit is afhankelijk van externe factoren zoals werkloosheidscijfers, inflatie en consumentenvertrouwen.

Naarmate deze factoren veranderen, kan de duur sterk fluctueren. Bovendien kan de duur worden verkort of verlengd, afhankelijk van de vraag of beleggers bereid zijn meer risico te nemen om grotere winsten te behalen. In perioden van groot vertrouwen en optimisme kunnen beleggers bijvoorbeeld eerder geneigd zijn aandelen te kopen, zelfs nadat de koersen aanzienlijk zijn gestegen. Dit kan de duur van een stierenmarkt verlengen. Omgekeerd, als beleggers pessimistisch zijn en verliezen door marktvolatiliteit vrezen, kunnen zij besluiten hun aandelen vroegtijdig te verkopen in plaats van te wachten tot de prijzen verder stijgen. Dit verkort de duur van de bull market.

Bull markets uit het verleden

Een van de bekendste stierenmarkten in de geschiedenis was die van de jaren twintig. Deze periode, ook bekend als The Roaring Twenties, begon na de Eerste Wereldoorlog en duurde tot de Wall Street Crash van 1929. Tijdens deze bull market stegen de aandelenprijzen gestaag en dramatisch. Deze periode werd grotendeels gevoed door innovaties zoals nieuwe technologieën, verbeterde productieprocessen en efficiënte financiële systemen.

Een andere bekende bull market was die van de jaren negentig in de VS, die duurde van 1991 tot 2000. In deze periode stegen de aandelenprijzen aanzienlijk door de sterke economische groei en lage inflatiecijfers. Deze bull market creëerde ongekende rijkdom voor veel mensen en bedrijven, omdat beleggers massaal op aandelen afkwamen met hoge rendementen en optimisme over toekomstige rendementen.

meer weten over beleggen in 2023?

2022 was een interessant jaar voor beleggers, met koersen die over een breed front daalden. Lees ons e-book over de verwachtingen van experts en hoe te beleggen in 2023.