Wat is een dagorder?
Een dagorder is een soort beleggingsorder die slechts één dag actief is. De dagorder wordt tijdens de handelssessie van die dag geplaatst en vervalt aan het eind van de dag als hij niet wordt opgevuld. Dit type order kan worden gebruikt om effecten zoals aandelen, obligaties, futures en opties te kopen of te verkopen. Naast dagorders bestaan er ook doorlopende orders.
Bij het plaatsen van een dagorder moeten beleggers de hoeveelheid aandelen opgeven die ze willen kopen of verkopen en het gewenste prijspunt. Dagorders zijn doorgaans onderhevig aan de volatiliteit van de marktprijs, wat betekent dat zelfs als een belegger een order invoert met een bepaalde prijs, hij misschien niet de gewenste prijs krijgt als de order wordt uitgevoerd vanwege bewegingen in de totale markt. Het betekent ook dat dagorders geannuleerd kunnen worden als de markt te snel beweegt en het prijsniveau van het aandeel de vooraf ingestelde criteria overschrijdt.
Stoporders en limietorders
Er zijn verschillende soorten dagorders, zoals stoporders en limietorders.
Stoporder
Een stoporder is een dagorder waarmee beleggers een effect kunnen kopen of verkopen als de marktprijs ervan een bepaald vooraf ingesteld niveau bereikt. Dit type dagorder wordt vaak gebruikt om winsten te beschermen of verliezen op een belegging te beperken. De stoporder kan worden ingesteld als een stop-loss, die wordt geactiveerd als de marktprijs tot het ingestelde niveau daalt, of als een stop-limiet, die wordt geactiveerd als de marktprijs het opgegeven niveau bereikt.
Bij uitvoering leidt een stoporder tot de verkoop of aankoop van effecten tegen de huidige marktprijs. Dit kan voordelig zijn voor beleggers die snel uit hun posities willen stappen als reactie op veranderende marktomstandigheden. Het heeft echter ook risico’s, want als er plotselinge volatiliteit op de markt is en orders worden uitgevoerd tegen prijzen die veel hoger of lager zijn dan wat aanvankelijk werd verwacht, dan kunnen beleggers aanzienlijke verliezen lijden.
Limietorder
Met een limietorder geeft een belegger de maximumprijs op die hij bereid is te betalen of de minimumprijs die hij bereid is te accepteren om een bepaald aantal effecten te kopen of te verkopen. De dagorder wordt uitgevoerd als de marktprijs van het effect de ingestelde limiet bereikt. Limietorders kunnen beleggers meer controle bieden over hun beleggingsbeslissingen, omdat ze meer precisie mogelijk maken bij het opstellen van een order.
Een belegger die bijvoorbeeld een dagorder plaatst voor een aantal aandelen kan een limietorder opnemen die een boven- en ondergrens stelt aan de aankoopprijs van die aandelen. Als de koers te veel stijgt en die grens overschrijdt, dan wordt de dagorder niet uitgevoerd en hoeft de belegger niet te veel te betalen voor zijn aankoop. Omgekeerd, als de koers te laag zakt en die grens overschrijdt, dan zal er ook op dat moment geen verkoop plaatsvinden. Dit kan beleggers gemoedsrust geven terwijl ze wachten op betere omstandigheden voordat ze hun aankoop doen.
Voordelen van een dagorder
Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het gebruik van dagorders. Zo geeft het beleggers bijvoorbeeld meer controle over hun beleggingen en hoeven ze niet constant de markt in de gaten te houden. Dit omdat ze boven- en ondergrenzen kunnen stellen aan de prijs van de effecten die ze kopen of verkopen. Dit kan beleggers helpen beschermen tegen grote verliezen als gevolg van snel veranderende marktomstandigheden.
Ook zijn dagorders flexibel. Ze kunnen indien nodig snel worden uitgevoerd. Dit is vooral nuttig voor wie wil profiteren van kansen op korte termijn of snel wil reageren op veranderingen in de marktomstandigheden.
Nadelen van een dagorder
Een nadeel van dagorders is bijvoorbeeld dat ze niet geschikt zijn voor grote of langdurige investeringen. Bovendien kunnen dagorders door hun complexiteit soms hogere transactiekosten met zich meebrengen dan andere soorten orders. Dit omdat ze bijvoorbeeld meer inspanning vergen om correct te worden uitgevoerd, wat leidt tot hogere kosten voor beleggers.
Bovendien hebben dagorders een vervaldatum, wat betekent dat als de order op de vervaldatum niet is uitgevoerd, deze wordt geannuleerd en beleggers hun order op een later tijdstip opnieuw moeten invoeren.