Large cap aandelen

Wat zijn large cap aandelen?

Large cap aandelen, ook bekend als large capitalization stocks, verwijzen naar de aandelen van bedrijven met een marktkapitalisatiewaarde van meer dan 10 miljard dollar. Marktkapitalisatie, vaak “market cap” genoemd, is een term om de totale marktwaarde van een beursgenoteerde onder-neming te meten. De market cap wordt berekend door het aantal uitstaande gewone aandelen te vermenigvuldigen met de huidige aandelenprijs. Naast large cap aandelen, bestaan er ook mid cap aandelen en small cap aandelen.

Voorbeelden van large cap bedrijven

Large cap bedrijven behoren tot de meest herkenbare en succesvolle beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Enkele van de grootste bedrijven naar marktkapitalisatie zijn bijvoorbeeld Apple Inc., Microsoft Corporation, Amazon.com, Alphabet Inc. en Johnson & Johnson. Deze vijf tech-reuzen hebben samen een marktkapitalisatie van meer dan 3 biljoen dollar per juli 2020.

Voordelen van beleggen in large cap bedrijven

Large cap bedrijven bieden beleggers een aantal voordelen. Zo zijn het doorgaans gevestigde bedrijven met een lange staat van dienst en sterke balansen, waardoor ze minder risicovol zijn dan kleinere bedrijven. Large cap bedrijven zijn door hun omvang en schaal ook vaak meer gediversifieerd dan kleinere bedrijven. Daardoor kunnen beleggers hun beleggingen spreiden en hun risico beperken. Bovendien hebben deze grote bedrijven gewoonlijk een consistente geschiedenis van dividenduitkeringen, waardoor beleggers een vast inkomen uit dividenduitkeringen en potentiële meerwaarden uit koersstijgingen hebben.

Omdat deze aandelen bovendien op grote schaal in handen zijn van institutionele beleggers zoals beleggingsfondsen en pensioenfondsen, is er doorgaans een grotere liquiditeit in deze aandelen, wat leidt tot betere prijskansen voor individuele beleggers die van deze grotere liquiditeit kunnen profiteren. En tenslotte, aangezien deze bedrijven vaak verankerd zijn in de wereldeconomie, profiteren zij vaak van wereldwijde economische trends en regelgeving die de aandelenkoersen van deze bedrijven extra kunnen stimuleren.

Nadelen van beleggen in large cap bedrijven

Large cap aandelen kunnen ook nadelen hebben. Omdat het meestal om grote, gevestigde bedrijven gaat, zijn ze minder volatiel en bieden ze minder rendement dan hun kleinere tegenhangers. Daardoor kunnen beleggers misschien niet profiteren van de hogere rendementen die kleinere aandelen bieden.

Bovendien, als de groei van een grote onderneming om welke reden dan ook vertraagt of stokt, kan het langer duren voordat zij zich herstelt dan kleinere aandelen. Bovendien is er door de omvang en reikwijdte van deze bedrijven minder ruimte voor organische groei dan bij hun kleinere tegenhangers. Daarom is het mogelijk dat beleggers niet kunnen profiteren van onverwachte groeikansen die zich kunnen voordoen door te beleggen in kleine en middelgrote ondernemingen.

meer weten over aandelen met hoge marges?

Bedrijven met een gezonde nettowinst zijn de moeite waard om in te beleggen. Lees
onze handleiding over aandelen met hoge marges voor meer informatie.