Penny stocks

Wat is een penny stock?

Een penny stock, ook wel penny share of dubbeltjesfonds genoemd, is een aandeel die voor minder dan $5 wordt verhandeld. Deze aandelen kunnen een groot rendement opleveren maar zijn ook erg risicovol.

Waarom zijn penny stocks zo goedkoop?

Er zijn een aantal redenen waarom penny stocks goedkoop zijn. Allereerst worden deze aandelen vaak uitgegeven door kleinere bedrijven die niet over de middelen en voldoende fondsen beschikken om hun aandelen op grote beurzen te noteren. Dit beperkt de hoeveelheid kapitaal die voor hen beschikbaar is om mee te handelen. Hierdoor ontstaan er penny stock prijzen die veel lager zijn dan wat op grotere beurzen te zien is.

Verder hebben penny stocks een beperkte liquiditeit. Hierdoor is er minder koop- en verkoopactiviteit voor dit soort aandelen. Dit leidt vervolgens tot grote prijsschommelingen. Ook beperkt dit de hoeveelheid kapitaal die beschikbaar is voor beleggers in penny stocks, waardoor de prijzen van deze aandelen laag blijven.

Een derde reden waarom penny shares goedkoop zijn is omdat ze niet dezelfde rapportageverplichtingen hebben als grotere bedrijven. Dit betekent dat er minder informatie beschikbaar kan zijn over de financiën of activiteiten van deze bedrijven. Hierdoor is zijn de vooruitzichten van dergelijke bedrijven lastig in te schatten en gaan de prijzen van deze aandelen omlaag.

De laatste reden heeft te maken met de producten en/of diensten die bedrijven aanbieden. Veel penny stocks worden uitgegeven door bedrijven die obscure producten of diensten aanbieden. Voor veel mensen zijn deze producten of diensten lastig te beoordelen. Het gebrek aan kennis en begrip rond dergelijke penny stock aanbiedingen kan penny stock prijzen nog betaalbaarder maken. Dit in vergelijking met een groot bedrijf dat meer bekende producten of diensten in dezelfde bedrijfstak uitgeeft.

Voordelen van beleggen in penny stocks

Beleggen in penny stocks kent een aantal voordelen. Ten eerste de investering die nodig is om in deze aandelen te beleggen. Omdat ze zo betaalbaar zijn, is er geen grote investering nodig om te beginnen met penny stock handel of beleggen. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor degenen die zich op de markten willen begeven maar niet veel kapitaal tot hun beschikking hebben.

Een tweede voordeel is het potentieel op een hoog rendement. Als penny stocks verstandig worden gekozen, kunnen ze hoge rendementen opleveren. Door hun lage kosten en beperkte liquiditeit kunnen centen aandelen snel en dramatisch stijgen als ze worden opgepikt door slimme beleggers die op zoek zijn naar waarde.

Het laatste voordeel is diversificatie. Beleggen in penny stocks biedt diversificatievoordelen die elders niet te vinden zijn. Omdat de koersen van dergelijke aandelen de neiging hebben onafhankelijk te bewegen van grotere markttrend bewegingen, kunnen beleggingen in penny stocks een geweldige manier zijn om een beleggingsportefeuille te diversifiëren.

Nadelen van beleggen in penny stocks

Beleggen in penny stocks kent ook nadelen. Waar de liquiditeit een voordeel kan zijn bij grote stijgingen kan dit ook een nadeel zijn bij negatieve koersschommelingen.

Verder worden deze aandelen vaak uitgegeven door kleinere bedrijven. Deze zijn mogelijk niet onderworpen aan dezelfde strenge regelgeving en rapportagenormen als grotere bedrijven die aan grote beurzen genoteerd staan. Daardoor hebben beleggers in penny stocks misschien niet zoveel informatie over het bedrijf of zijn groeivooruitzichten als bij meer gevestigde bedrijven.

Als laatste worden penny stocks soms in grote partijen opgekocht waarna ze het aandeel proberen te promoten. Soms gaat dit gepaard met valse informatie en misleidende advertenties waarin veel rendement wordt beloofd. Nadat het aandeel is gestegen worden de aandelen verkocht met een goede marge. Onervaren beleggers kunnen hierdoor veel geld verliezen.

meer weten over winstgevende aandelen?

Een betrouwbare portefeuille hebben is essentieel bij beleggen. Lees onze handleiding over het selecteren van 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten voor meer informatie.