We hebben een paar roerige weken achter de rug, waarin de AEX zo’n 25 punten daalde. Dit heeft voor een omslag in de stemming onder beleggers gezorgd. Dit uit zich in de grote vraag naar putopties. Zo lag de call/put ratio de afgelopen week veelal ruim onder de 100. Dit duidt erop dat er meer in putopties dan in callopties gehandeld wordt. Vroeger zei dit veel, daar beleggers opties vooral kochten. Tegenwoordig worden opties ook veelvuldig geschreven. En wie putopties schrijft, is juist niet pessimistisch over de beurs.

De call/put ratio heeft dus aan betekenis verloren. Liever kijk ik dan ook naar de premies van putopties en callopties. Vandaag werd bij een indexstand van 352,5 de calloptie mei 365 voor € 0,55 verhandeld. De putoptie mei 340, die dus eveneens 12,5 punten out of the money was, deed toen maar liefst € 2,35. Nu is dit niet helemaal eerlijk. Tot de expiratie op 21 mei gaan namelijk diverse zwaargewichten ex-dividend. Alleen al het ex-dividend gaan van ING op 28 april en van ABN Amro op 2 mei kost bijna twee indexpunten. Inclusief het dividend van Koninklijke Olie, Reed Elsevier en Unilever gaat het om drie indexpunten. Bij een indexstand van 352,5 zou de call mei 365 dus beter met de put mei 335 vergeleken kunnen worden. Laatstgenoemde is nog altijd 2,5 maal duurder.

Is deze angst in de markt terecht? Laten we daarvoor eerst eens terugblikken op de situatie van een half jaar geleden. De AEX was toen net door het in februari 2004 ingezette neerwaartse trendkanaal gebroken. Bovendien was eind oktober een tweede hogere bodem neergezet. Er kon een opgaand trendkanaal worden getrokken over deze bodems en over de toppen van september en oktober.

AEX

Het trendkanaal bleef tot eind januari van kracht. Toen brak de index opwaarts uit. Nu kon niet direct een nieuw trendkanaal worden getrokken. Weliswaar gaf de verbinding van twee bodems een steil oplopende steunlijn, maar het ontbrak nog aan een parallelle weerstandslijn. Twee weken later was het zover met de vorming van een hogere top.

AEX

De AEX bewoog zich tot begin maart binnen dit trendkanaal voort. Toen brak de index uit. Dat het om een neerwaartse doorbraak ging, was geen verrassing. De steunlijn kwam wekelijks namelijk twee indexpunten hoger te liggen en dat valt niet lang vol te houden. Opnieuw kwam het op voortschrijdend inzicht aan. Zou het in grafiek 1 weergegeven brede trendkanaal weer in beeld komen? Om dat te onderzoeken hebben we in de volgende grafiek die oude steun- en weerstandslijn maar weer verlengd.

AEX

En inderdaad bleek eind maart en begin april de toenmalige weerstandslijn nu zijn waarde als steun te gaan bewijzen. De index veerde vanuit deze lijn weer even wat op. Daarmee had de lijn dus steun geboden. Niet veel later moest deze steunlijn er toch aan geloven. Ja, en wat dan? Met een kleine en een grote gap zakte de koers onderuit. En dat was het tweede duidelijke verkoopsignaal. De koers belandde rond 354 weer op de oude steunlijn. En die oude lijn wist de koers ook inderdaad een week lang op niveau te houden.

Maar vandaag is het hommeles. Want met de stevige terugval is de situatie nog nijpender geworden. De AEX brak namelijk uit de stijgende (oude) trend. Dat was verkoopsignaal nr.3. En er werd een vlag gevormd en voltooid. Dat was verkoopsignaal nr. 4. En vandaag werd de neklijn van het kop-schouder patroon naar beneden doorbroken. Dat was verkoopsignaal nr.5.

Door van de neklijn de hoogte van de kop af te trekken, ontstaat het koersdoel. Dit is 326 punten. Hier valt ook horizontale steun te onderkennen.

Met het oog op deze situatie is het aankopen van putopties het overwegen waard. De premies zijn zoals gezegd echter nogal hoog. Daarom vind ik het opzetten van een putspread een goed alternatief. Ik denk hierbij aan de aankoop van de put AEX mei 365 en de verkoop van de AEX mei 355. Deze combinatie kost zo’n € 820. Mocht de index op 21 mei bij expiratie onder 355 noteren, dan is deze combinatie € 1000 waard. Rekening houdend met de kosten is er in ruim drie weken tijd dus een rendement van 20 procent te behalen. Het maximale verlies is de investering. Uiteraard laten we het nooit zover komen. Mocht de AEX weer boven de neklijn uitkomen, dan sluiten we de positie. Of leggen we er een callspread onder. Maar dat zien we dan wel weer.

Met voortschrijdend inzicht is beleggen leuker.

Bert van Arkel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.