Alternatieve investeringen: waar moet je op letten?

alternatieve investeringen

Alternatieve investeringen, naast aandelen of cryptovaluta zijn er volop. Denk aan whisky, kunst, of wijn. Dat klinkt heel spannend en dat is het vaak ook. Maar waar moet je bij deze alternatieve beleggingen op letten? En wanneer leveren ze rendement op?

Whiskey als een van de alternatieve investeringen

Whisky wordt tegenwoordig steeds meer als een volwaardige alternatieve beleggingsvorm gezien. Het kan je op de lange termijn een mooi rendement opleveren. Op internet kun je voor enkele tientallen euro’s al flessen whisky kopen. Bijvoorbeeld via veilingsite Catawiki.

Als je dan een aantal flessen whisky hebt aangeschaft, moet je geduld opbrengen. Veel geduld. Hoe ouder de whisky is, hoe meer rendement deze namelijk oplevert. Met name als de whisky 18 jaar of ouder is, kan de prijs flink stijgen.

Niet elke fles whisky geschikt als beleggingsinstrument

Het is dus de vraag of je dit geduld kunt opbrengen. Bovendien is niet elke fles whisky geschikt als beleggingsinstrument. Je moet bijvoorbeeld beleggen in single malt whisky en niet in blended malt whisky, omdat er alleen bij single malt whisky een schaarste bestaat. Single malt wordt zo genoemd omdat het wordt gemaakt van whisky van maar één distilleerderij.

Verder moet je beschikken over een goede opslagruimte. Een donkere ruimte, met een constante temperatuur van zo’n 17 of 18 graden. Als de opslagplaats te droog is, verdampt de whisky na verloop van tijd. Dan houd je alleen nog lege flessen over.

Goed verdiepen in alternatieve investeringen

Een zeer belangrijk advies bij alternatieve beleggingen is dat je je er heel goed in moet verdiepen. Dat geldt ook voor aandelen, maar bij alternatieve beleggingen gaat dit nog verder. Bij wijn moet je bijvoorbeeld weten welke wijnen bekend staan als ‘topwijn’ en wat een goed wijnjaar is. Zo heeft Bordeaux 1990, 2005, 2009, 2010 en 2015 als topjaren.

Kunst als een van de alternatieve investeringen

Stel, dat je wilt beleggen in kunst. Voordat je een schilderij gaat kopen, moet je allereerst heel goed de kunstmarkt doorgronden. Welke kunstenaar heeft al prijzen gewonnen of staat op het punt van doorbreken? Welke kunstenaar heeft een veelbelovend cv? Een populaire stroming is momenteel bijvoorbeeld street art, met de beroemde graffitikunstenaar Banksy voorop. Zijn werk is inmiddels onbetaalbaar geworden en dus niet meer aantrekkelijk als belegging. Maar misschien zijn er nog werken van andere, onbekendere street art kunstenaars, waarin je zou kunnen investeren. De nieuwe Banksy’s.

Geduld

Als je dan je beleggingsobject aan de muur hangt, moet je ook hier geduld hebben. Net als whisky of wijn is dit een investering voor de lange termijn. En dan is het altijd ook nog de vraag of je de ‘juiste koper’ kunt treffen. Aandelen zijn bijna altijd makkelijk via de beurs kwijt te raken, maar een koper voor een kunstwerk is vaak moeilijker te vinden. Bovendien is de kunstmarkt enorm onvoorspelbaar. Wat vandaag nog in de mode is, kan dat morgen helemaal niet meer zijn.

Meer alternatieve investeringen

Naast bovengenoemde mogelijkheden kun je ook investeren in bijvoorbeeld goud, vastgoed of cryptovaluta. Het voordeel van dergelijke alternatieve beleggingen is dat ze bijdragen aan betere spreiding in de portefeuille. Je belegt bijvoorbeeld in aandelen en daarnaast in een compleet andere categorie als goud of vastgoed. Zo verklein je je risico’s.

Alternatieve beleggingen vergen veel geduld en inspanningen, maar bieden geen enkele garantie op succes. Het leuke is wel dat je op een speciale manier van je alternatieve belegging kunt genieten. Bijvoorbeeld door die aan de muur te hangen.

Peter Westhof, Vermogensbeheer.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.