Amerikaanse aandelen top 5 dividendbetalers

Amerikaanse aandelen top 5 dividendbetalers

Amerikaanse aandelen top dividendbetalers zijn zeer interessant voor beleggers. Bent u op zoek naar aandelen die een dividendrendement van 30%, 40% of 50% hebben? Dan moet u in het land van de onbegrensde mogelijkheden zijn: de VS. We hebben hier een aantal opmerkelijke aandelen voor u gevonden.

backtest-dividend

De New York Stock Exchange (NYSE) is ’s werelds grootste effectenbeurs gemeten op basis van marktkapitalisatie. NYSE Euronext heeft meer dan 8000 genoteerde aandelen. De ‘moeder aller indices’ de Dow Jones Index, waarin 30 fondsen zijn opgenomen is in 1896 begonnen op een stand van 40,94 punten en noteert nu rond 11.500 punten. De gemiddelde koersstijging over de afgelopen 112 jaar bedraagt dus 5,16%. De top 5 dividendbetalers, die genoteerd zijn in de VS, gesorteerd op dividendrendement, ziet er als volgt uit:

Aandeel Koers KW ROE Div. Rendem.
1 China Digital TV Holding 4,70 7,1 15,5 54,35
2 Alon Holdings Blue Square 7,29 0,0 4,3 46,75
3 Coca-Cola Enterprises 26,18 13,2 19,7 39,94
4 Portugal Telecom 8,23 0,0 198,6 38,90
5 Onebeacon Insurance Group 12,52 12,6 8,9 34,64

Nummer 1: China Digital TV Holding van de Amerikaanse aandelen top dividendbetalers

China Digital TV Holding levert voorwaardelijke toegang (CA) systemen aan de markt voor digitale televisie in China. Het bedrijf is ook actief met licenties voor settop-box fabrikanten en verkoopt digitale televisie software zoals elektronische programmagidsen en abonnee beheersystemen voor digitale televisie netwerkexploitanten.

China Digital TV Holding werd opgericht in 2004 en is momenteel de toonaangevende leverancier van CA systemen aan China’s groeiende markt voor digitale televisie. Eind 2010 had het bedrijf 297 systemen bij digitale televisie netwerkexploitanten geïnstalleerd ongeveer 47,8 miljoen CA smartcards verzonden, ongeveer 55% van het marktaandeel in China.

In mei kondigde het bedrijf een speciaal dividend aan van $0,56. Dit is de derde keer dat het bedrijf dividend aan haar aandeelhouders uitkeert sinds de beursintroductie in 2007. Na in december 2008 werd in november 2010 aangekondigd twee betalingen van $1,00 per aandeel te doen, waarvan de eerste werd uitbetaald in januari 2011 en de tweede in mei 2011. Totaal werd de afgelopen 12 maanden $ 2,54 uitgekeerd op een koers van $ 4,70. Gezien de koers-winstverhouding van 7,1 lijkt het bedrijf niet erg duur.

Nummer 2: Alon Holdings Blue Square van de top dividendbetalers

Alon Holdings Blue Square Israël Ltd. bezit en exploiteert supermarkten en speciaal zaken in Israël. Het bedrijf verkoopt consumentenproducten zoals voedsel, dranken, kleding, huishoudelijke artikelen, elektronica en cosmetica.

Blue Square-Israël is de grootste detaillist van voedsel in Israël. Het bedrijf heeft een derde van Israëls markt met de merknamen: Super Co-Op, Hyper Co-Op, Super Center, Zil V’Zol, and Shefa Mehadrin.

Ten opzichte van vorig jaar zijn de netto-inkomsten van Alon Holding Blue Square Israël Ltd gedaald met 38%, ondanks een 15,71% omzetstijging. Een toename van de inkoopkosten van 72,00% naar 72,82% van de verkoop was onderdeel van de dalende netto-opbrengst. De schuld ten opzichte van het totale balanstotaalis 74,43%. 

Nummer 3: Coca-Cola Enterprises van de top dividendbetalers

Coca-Cola Enterprises Inc verkoopt, produceert en distribueert non-alcoholische dranken. Het bedrijf biedt onder andere mousserend water, sappen, isotone dranken, thee en frisdranken en opereert internationaal.

Coca-Cola Enterprises bedient een markt van ongeveer 165 miljoen consumenten in België, continentaal Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen en Zweden.

Op 2 oktober 2010 voltooide Coca-Cola Enterprises Inc (CCE Legacy) een fusie met The Coca-Cola Company (TCCC) en scheidde de Europese activiteiten, Coca-Cola Enterprises (Canada) Bottling Finance Company in een nieuwe juridische entiteit die werd hernoemd Coca-Cola Enterprises Inc. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat een speciaal dividend van $ 10 per aandeel werd uitgekeerd.

Nummer 4: Portugal Telecom van de Amerikaanse aandelen top dividendbetalers

Portugal Telecom biedt een scala aan telecommunicatie en multimediadiensten in Portugal. Portugal Telecom distribueert ook televisieprogramma’s via internet. Het bedrijf biedt tevens enkele van haar diensten in Brazilië, Afrika en Azië.

Het bedrijf biedt haar diensten, producten en oplossingen aan meer dan 70 miljoen klanten.

Ondanks de status van grootste operator in Portugal, heeft PT haar inkomsten zien dalen. Sinds de onderneming in 2008 werd gedwongen om haar kabeltelevisiedienst, nu bekend als ZON Multimedia af te splitsten, heeft PT veel last van concurrentie op het gebied van vaste lijn en breedband van ZON en Vodafone. De gemiddelde opbrengst per gebruiker is hierdoor afgenomen.

Nummer 5: Onebeacon Insurance Group van de top dividendbetalers

Tot slot treffen we Onebeacon Insurance Group aan. OneBeacon Insurance Group Ltd. is een vastgoed en schadeverzekeraar met een scala aan verzekeringsproducten. OneBeacon Insurance Group is een van de oudste verzekeringsmaatschappijen in de Verenigde Staten met wortels die teruggaan tot 1831. Verzekeringen voor auto- en huiseigenaren maken 37% uit van de totale premie-inkomsten. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat er een speciaal dividend werd uitgekeerd.

Dividendaandelen verslaan de markt

Dividend blijkt een grote rol te spelen wanneer de aandelen van de S&P500 worden vergeleken. De cijfers liegen niet. Aandelen die dividend uitkeren, hebben al decennia lang veel beter gepresteerd dan aandelen die geen dividend uitkeren. De onderstaande grafiek illustreert de kracht van het beleggen in aandelen die dividend uitkeren.

Amerikaanse aandelen top dividendbetalers

Aandelen die dividend uitkeerden, zijn over de afgelopen decennia gemiddeld 10,19% gestegen, terwijl aandelen die geen dividend uitkeren gemiddeld 4,39% zijn gestegen over deze zelfde periode. Amerikaanse aandelen top dividendbetalers verslaan dus de niet dividendbetalers met glans!

Maar niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is een goede belegging. Aandelen worden pas interessant als opnieuw (of meer) winst wordt gemaakt, hun koers in een opgaande trend zit en de ondernemingen het dividend verhoogd hebben.

In de afgelopen elf jaar leverde bovenstaande strategie met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 indices een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex. In de grafiek van de DividendPortefeuille ziet u deze strategie in vergelijking met de EuroStoxx50. Zie ook hoe je met het volgen van de trend, de markt kunt verslaan.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan deze column.

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.