Analisten bakken er niks van

De analisten van Nieuwsuur bakten er afgelopen jaar opnieuw niks van. Ieder jaar in december maken enkele analisten “van naam en faam” hun opwachting bij het televisieprogramma Nieuwsuur, het vroegere Nova. Ondanks de teleurstellende resultaten sinds de start in 1994, komen de analisten trouw ieder jaar weer opdraven om hun top 5 met ons te delen.

Philips, TNT, ASMI, ArcelorMittal en SBM Offshore

De vijf heren die zich intensief bezig houden met het reilen en zeilen op de beursvloer, selecteerden een Top 5 van favoriete aandelen voor 2011. De 5 geselecteerde beursfondsen voor 2011 waren: Philips, TNT, ASMI, ArcelorMittal en SBM Offshore. Opnieuw geen gelukkig keuze helaas. Overigens wel fondsen waar wat mee gebeurde.

TNT

TNT werd afgelopen jaar opgesplitst, overigens zonder veel succes voor de aandeelhouder. De houder van één aandeel TNT (later omgedoopt naar PostNL) heeft bij de splitsing één aandeel TNT Express ontvangen. Kortom een nieuw aandeel PostNL plus een nieuw aandeel TNT Express is gelijk aan een oud aandeel TNT. We vergelijken daarom de som van beide koersen (PostNL plus TNT Express) met de slotkoers van TNT per ultimo 2010.

analisten-bakken-er-niks-van

ArcelorMittal

Aandeelhouders van ArcelorMittal kregen voor elke twintig aandelen één nieuw aandeel Aperam, of anders gezegd: de houder van één aandeel ArcelorMittal ontving 1/20e aandeel Aperam. Deze twee bij elkaar opgesteld, mag dan worden vergeleken met de slotkoers van ArcelorMittal per ultimo 2010. Bovenstaande correcties geven het volgende resultaat:

Jaarlijks gemiddeld 1,4% slechter dan de AEX

Het rendement dat in 2011 werd gerealiseerd met de Top 5, die eind 2010 werd samengesteld, was dramatisch: -33,21%, aanzienlijk slechter dan ‘performance’ van de AEX-index die 11,87% daalde. De analistenselectie heeft inmiddels een reputatie hoog te houden wanneer het gaat om het selecteren van aandelen die het slechter doen dan de AEX. Sinds de start in 1994 werd jaarlijks gemiddeld 1,4% slechter gescoord dan de AEX. Van de 18 jaar werd maar achtmaal de AEX verslagen. 2011 evenaarde bijna het slechte resultaat van 1995 toen de selectie het 22% slechter deed dan de AEX.

Circusact

Cees Smit (Today’s Beheer), Evert Waterlander (Optimix), Michel van der Stee (Van Lanschot), Royce Tostrams (Tostrams Groep) en Corné van Zeijl (SNS Asset Management) moesten het afleggen tegen clowns Frenky en Milko van circus Herman Renz. De clowns visten een balletje uit een glazen bol en boekten met deze selectie een verlies van 24,6%, overigens zijn alle cijfers exclusief dividend.

Fugro, Wolters Kluwer, Philips, Ahold en Aegon

Voor 2012 kiezen de bovenstaande analisten voor Fugro, Wolters Kluwer, Philips, Ahold en Aegon. De vraag is natuurlijk, of met deze aandelenselectie dit jaar dan wel een fraai rendement kan worden behaald. Hoewel ook wij voor enkele van de getipte aandelen kansen zien (sommige zijn enige tijd geleden reeds in de portefeuilles van BeursBulletin opgenomen), hebben wij ook dit jaar weer onze bedenkingen.

Veranderende marktomstandigheden

Het is misschien een vermakelijk programma-item om rond de jaarwisseling vijf aandelen te laten selecteren en na een jaar het rendement van dit mandje onder de loep te nemen. Echter, met beleggen heeft dit weinig te maken. Veranderende marktomstandigheden vragen om een flexibele benadering. Dit betekent: tijdig in- en uitstappen en, waar nodig, het neerwaartse risico afdekken.

2011 minder succesvol

RatioPortefeuilleDat deze benadering vruchten afwerpt, blijkt uit het feit dat de portefeuilles van BeursBulletin de AEX in de afgelopen zeven jaar hebben verslagen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat 2011 door de crisis voor ons ook minder succesvol is verlopen. Omdat dit echter een uitzondering en geen regel is, maken wij ons wat minder zorgen. Wel is het reden om, daar waar mogelijk, de strategieën verder aan te scherpen.

Voor ons is dit reden om het nieuwe jaar weer met veel enthousiasme te beginnen en u weer veel succes te wensen in dit nieuwe jaar. Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk, www.beursbulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.