April 2008: eindelijk herstel

Zo goed en zo kwaad als het gaat, de aandelen stijgen weer. Over een breed front gaat alles omhoog. Veel bedrijfscijfers vallen mee en het dividendseizoen breekt aan. Het zonnetje begint langzaam aan echt te schijnen. Zowel de AEX als de Dow Jones Stoxx 600 noteren nog wel onder het 200-daags gemiddelde, maar het scheelt niet veel meer. Toch is er nog een regenachtige wolk die niet weg wil waaien.

De AEX wist in april 7,49% aan koersstijging te pakken, maar sinds 1 januari staat de index nog wel op -7,30%. Van de 24 AEX-aandelen wisten er 20 te stijgen, slechts 4 aandelen konden niet van het positieve sentiment profiteren. Ook deze maand is TomTom de hekkensluiter. Sinds 1 januari is TomTom de grootse daler met -55,24% en Corporate Express is de winnaar met een koersstijging van 39,44%!

De particuliere beleggers wisten het beurssentiment ook in april goed in te schatten. Gedurende de maand werden de beleggers steeds optimistischer, wat ook in de stijgende koersen tot uitdrukking kwam. De hele maand waren de aandelen Royal Dutch Shell, DSM en SBM Offshore favoriet, wat een goede keuze was. Unaniem waren beleggers negatief over TomTom, wat ook een goed resultaat opleverde. Beleggers wisselen snel van mening over de Financials. Blijkbaar zijn beleggers nog wel scherp op negatief nieuws over de kredietcrisis want het sentiment slaat snel om, maar resulteert niet altijd in koersdalingen voor de Financials.

Europa
De Europese aandelen stegen ook over een brede lijn. De Dow Jones Stoxx50 met de 50 grootste ondernemingen steeg het hardst met 7,26% en de bredere Dow Jones Stoxx 600 steeg met 5,60%. Van de 18 sectoren ging alleen Automobiles&Parts omlaag. Deze sector daalde met 2,32%, maar de rest van de sectoren wist wel te stijgen. De topsectoren waren Oil&Gas (+16,03%), Basic Resources (+12,22%) en Chemicals (+7,55%). De slechtst presterende sectoren in april waren Automobiles&Parts (-2,32%), Food&Beverage (+0,56%) en Personal Household Goods (+1,26%).

Hoewel de zomer lijkt aan te breken in aandelenland, is er één donkere wolk die in 2008 nog blijft hangen. Als we alle winstverwachtingen van de grootste 600 Europese ondernemingen op een rijtje zetten, dan blijkt dat deze in april weer zijn gedaald. In deze maand zijn de winsten met 5,8% afgenomen en vanaf 1 januari zijn de winsten voor 2008 al 11,1% omlaag bijgesteld. Door lagere winsten en hogere koersen stijgt de koers-/winstverhouding. In april steeg de koers-/winstverhouding met 12,1% van 10,6 naar 11,9.

Als analisten de bedrijfswinsten verhoogd hebben van een aandeel , dan gaat dat ook doorwerken op de sector van dat aandeel. De positieve uitschieters deze maand zijn Technology, Retail en Media. In negatieve zin vallen Basic Recources, Oil&Gas and Financial Services op.

dow jones

In de grafiek is duidelijk te zien dat de Dow Jones Stoxx 600 steeds meer te maken heeft met een afname van de winstverwachting voor 2008. Deze donkere wolk moet wel gekeerd worden om voor de aandelen definitief de zon te laten schijnen.  Kortom, we moeten nog even wachten voor de echte zomer op de aandelenmarkten.

Eelco Ubbels

Eelco Ubbels is eigenaar van www.beurs-stemming.nl en Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer, een onafhankelijke vermogensbeheerder met kantoren in Maastricht en Dronten, www.inmaxxa.nl en www.inmaxxa-research.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Eelco Ubbels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer. Eelco Ubbels heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde fondsen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.