Arcelor Mittal met 31,4% rendement

rendement met Arcelor MittalArcelor Mittal is sinds medio februari teruggevallen van € 18 naar € 12. Dit fonds behoort met een bèta van 2,81 tot de meest volatiele aandelen van Beursplein 5. Ideaal dus voor het schrijven van opties, omdat er door de hoge bewegelijkheid veel premie wordt betaald voor opties.

Omdat Arcelor Mittal een hogere bodem lijkt te vormen ten opzichte van de bodems in juni en september, lijkt daarmee de stijgende trend te worden vervolgd. In plaats van alleen het kopen van de aandelen, kan ook gebruik worden gemaakt van de hoge premies door het schrijven van putopties en callopties.

Arcelor Mittal onder € 10

Rond € 10 ligt een belangrijke steungrens. Als de koers van Arcelor Mittal onder € 10 expireert, dan kopen we de aandelen voor € 10 minus de ontvangen premie dus voor € 5,50 (€ 10 minus € 4,50), meer dan 50% onder de koers op het moment van schrijven. Daarnaast moeten we er rekening mee houden dat we al aandelen Arcelor Mittal hebben gekocht, wat dan resulteert in een koersverlies op de gekochte aandelen.

Arcelor Mittal boven € 10

Als de koers van Arcelor Mittal boven € 10 expireert, dan is de ontvangen premie verdiend, maar moeten we de aandelen leveren tegen € 10. Dat is natuurlijk geen probleem, omdat we reeds de aandelen in bezit hebben. Het netto rendement komt dan uit op 31,4%. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers € 12,055

Dividendrendement (Yield Annualized)       4,83%

Koers-winst (Estimated P/E (12/2012)      15,84

16 keer de winst

Op Bloomberg zien we dat Arcelor Mittal momenteel slechts een P/E Ratio (koers-winstverhouding) heeft van nog geen 16. Beleggers betalen dus 16 keer de winst voor het aandeel. Het dividendrendement (Dividend Yield Annualized (EUR)) is op dit moment niet minder dan 4,83%. Op basis hiervan kunnen we stellen dat Arcelor Mittal niet bijzonder hoog is geprijsd.

Afgelopen jaren weinig gestegen

Als we kijken naar de koersgrafiek van de afgelopen jaren, dan kunnen we vaststellen dat de koers van het aandeel per saldo weinig is gestegen.

Premies voor opties

Toch valt er, mede door de daling van het afgelopen jaar, meer uit dit aandeel te halen. Niet alleen het dividendrendement is hierdoor verder opgelopen, ook de premies voor opties zijn gestegen. Zo ontvangen we op het moment van schrijven voor de 10 call december 2013 een premie van € 3,12 en voor de put een premie van € 1,38. Totaal ontvangen we dus € 4,50 voor deze ‘straddle’.

Straddle

Een straddle is een optiecombinatie van een (zelfde aantal) call + put optie met dezelfde uitoefenprijs én dezelfde expiratiedatum. We kunnen een straddle kopen, maar ook verkopen. Bij het verkopen van de straddle is het rendement in een neutrale markt het grootste. Het mooiste is als de index of het aandeel rond het niveau van de uitoefenprijs expireert.

Optiepremie en dividend als buffer

Maar wat nu als het aandeel Arcelor Mittal tot aan de derde vrijdag van december 2013 daalt? Omdat we zowel de optiepremie voor de call als de put ontvangen, hebben we een buffer. Zolang Arcelor Mittal niet onder € 8,78 ((€ 12,05 + € 10,00 – € 3,12 – € 1,38) / 2) daalt, is er niets aan de hand. Het aandeel mag dus circa 27% dalen.

DiviDividend Arcelor Mittaldend

Bovendien ontvangen we waarschijnlijk 5 kwartalen dividend, totaal circa $ 0,875 dividend. Het risico wordt daardoor beperkt. Overigens bestaat natuurlijk wel het gevaar dat het dividend wordt verlaagd of zelfs wordt gepasseerd.

Wat als het aandeel gelijk blijft

En wat nu als het aandeel Arcelor Mittal tot aan de derde vrijdag van december 2013 gelijk blijft? De premie die we ontvangen voor de opties, is dan volledig verdiend en het dividend kunnen we ook opstrijken.

We kunnen dan $ 0,875 (circa € 0,72) aan dividend optellen bij de reeds ontvangen € 4,50 aan premie. Totaal is dat dus € 5,22 per aandeel Arcelor Mittal. De investering is € 12,05 minus de ontvangen premie ad € 4,50 is € 7,55 (exclusief dividend). Het rendement komt daardoor uit op 31,4% per jaar.

Wat als het aandeel stijgt?

En wat nu als het aandeel Arcelor Mittal tot aan de derde vrijdag van december 2013 stijgt? Omdat we de aandelen in bezit hebben, maken we ons daar geen zorgen over. De call zal evenveel in waarde stijgen als het aandeel. Deze kunnen we dan tegen elkaar wegstrepen. De put zal volledig teruglopen naar nul, dus de premie van beide opties is dan verdiend.

Conclusie

We kunnen dus gebruik maken van de daling van het aandeel Arcelor Mittal. Als we uitgaan van de aanschaf van bijvoorbeeld 1000 aandelen Arcelor Mittal en het schrijven van 10 calls en 10 puts op december 2013 met als uitoefenprijs 10, ruim onder het huidige niveau), dan is het verwachte netto rendement op jaarbasis circa 30% en dat met een beperkt risico. We investeren dan € 7.643,08 en na 1,25 jaar is de opbrengst € 10.718,25 mits het aandeel Arcelor Mittal boven € 10 blijft.

MT

dec-13

€ 10,00

Aandeel bij koop

€ 12,05

Aand. bij verkoop

€ 10,00

Waarde call optie

€ 3,12

Waarde put optie

€ 1,38

Dividend

2011

€ 0,70

Aantal jaren

1,24

Rendement per jaar

32,9%

Break-even koers

€ 8,78

Begin investering

€ 7.643,08

Opbrengst aandeel

€ 10.000,00

Totale opbrengst

€ 10.866,85

Spreekt deze strategie u aan? Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

16 antwoorden
 1. Sippo Postma
  Sippo Postma zegt:

  Helaas, bij Alex zijn alleen puts beschikbaar voor Sept 2012! De calls dec 2013 wel.
  Trouwens niet aardig dat de UOPs er niet bij staan, zo blijft het gissen met die straddle!

  Beantwoorden
 2. Frank Bijman
  Frank Bijman zegt:

  Hallo Harm
  Doe je deze actie ook voor Kairos klanten, dus met het geld wat daar al in beheer is?
  Graag reactie retour.
  Groeten,

  Frank Bijman

  Beantwoorden
 3. Teus Knoop
  Teus Knoop zegt:

  Ik heb deze constructie ook doorgerekend met een Sprinter ipv het aandeel.
  De Sprinter Long 7,80, met Financieringsnivo van 7,03 doet ongeveer 5,07 en heeft aldus een hefboom 2,4
  MET DE PREMIE INKOMSTEN VAN DE OPTIES UIT DE SHORT STANGLE IS SLECHTS EEN INVESTERING VAN ONG 0,60 NODIG VOOR DEZE AFFAIRE.
  De rendementen zijn dan uiteraard veel groter , echter ook het risico bij koersen lager dan de stoploss van de sprinter.

  Beantwoorden
  • Harm
   Harm zegt:

   Beste Teus,

   Sprinters worden niet gezien als dekking voor de geschreven calls. Er moet dus extra margin worden aangehouden.

   Bovendien is er een extra risico wanneer de Sprinters worden uitgestopt en de koers daarna weer oploopt.

   Beantwoorden
 4. Erwin
  Erwin zegt:

  Dank je wel voor deze strategie. Als beginnend geinteresseerde een leuke puzzel om uit te zoeken. Klopt het dat als je een put zou kopen ipv schrijven dat je dan geen enkel risico loopt op verliezen van geld hoe laag de koers ook zou mogen lopen? Natuurlijk is het rendement dan een stuk minder, naar ik dacht 16% zonder dividend maar toch altijd heel aardig, lijkt me?

  Beantwoorden
   • Erwin
    Erwin zegt:

    Al lerende kom ik er nu achter dat ik in bovenstaande strategie niet tegenkom of herken wat er gebeurt als de prijs tussen de 10 euro is en de aankoopprijs van 12,05 euro. Ik zou denken de geschreven premie van de put optie is verdiend, maar je moet toch inleveren op de geschreven call optie? Als het aandeel eindigt op 11 euro op de expiratie datum dan lever je toch 1,05 per aandeel alsnog in? vriendelijk dank

    met de dec13 8 euro opt

    Beantwoorden
    • Harm
     Harm zegt:

     Het rendement komt uit op 31,4% per jaar bij een koers boven 10 euro op expiratie.

     De put is dan inderdaad volledig binnen en de calls worden weggestreept tegen de aandelen, ongeacht hoe ver boven 10 euro de koers van Arcelor Mittal oploopt.

     Beantwoorden
  • Harm
   Harm zegt:

   Beste Erwin,

   Je verkoopt dan nu alvast de aandelen tegen 8 euro.

   Het rendement daalt dan naar 6,7% per jaar, onder voorwaarde natuurlijk dat Arcelor Mittal boven 8 euro expireert.

   Een lager risico, maar ook een veel lager rendement.

   Beantwoorden
 5. Wil Doele
  Wil Doele zegt:

  Harm, wat zou het effect zijn, behoudens het mislopen van het dividend, als je in plaats van de stukken te kopen een calloptie dec 2013 op MT koopt?? Je investeert aanzienlijk minder en kunt eigenlijk hetzelfde kunstje wat ruimer doen. groet Wil

  Beantwoorden
  • Harm
   Harm zegt:

   Beste Wil,
   Dat hangt af van welke call je koopt, maar de alleen een deep in the money call zal een delta van bijna 1 hebben. Een at the money call zal dus niet volledig de beweging van de onderliggende waarde volgen en de betaalde tijds- en verwachtingswaarde is natuurlijk verdwenen eind 2013.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.