ASCX-top 5 dividendbetalers

ASCX-top 5 dividendbetalers

ASCX-top 5 dividendbetalers volgt op de voorgaande bijdrage, waarbij we ingingen op de top 5 dividendbetalers van de AEX en de top 5 dividendbetalers van de AMX. Maar laten we ook de kleinere fondsen niet vergeten: de ASCX, ofwel Smallcap-index. Echter, niet in de laatste plaats omdat kleinere aandelen veelal een hoger rendement opleveren dan de grotere aandelen.

Ditmaal is er weer een aantal interessante fondsen voor beleggers die op zoek zijn naar aandelen die een hoog dividend uitkeren. Uiteraard dwingt de lage spaarrente van dit moment mensen die hun vermogen in stand willen houden om op zoek te gaan naar alternatieven. Allereerst beginnen we weer met het lijstje toppers:

ASCX-top 5 dividendbetalers

  1. Fornix Biosciences          100,7%
  2. Vastned Off./Ind.          10,8%
  3. Exact Holding                9,4%
  4. Nieuwe Steen               8,40%
  5. Beter Bed                     6,71%

Nummer 1: Fornix Biosciences

Echter, bij deze cijfers plaatsen we een groot uitroepteken. Cees Bergman, CEO van Fornix BioSciences, schrijft in het voorwoord van het jaarverslag “Helaas waren we door omstandigheden, die in mijn optiek buiten onze invloedssfeer lagen, genoodzaakt om in 2010 en aan het begin van 2011 onze onderneming te ontmantelen.”

Zeer interessant gegeven is dat Fornix Biosciences NV een biomedisch bedrijf is (was) dat medische apparaten, diagnostische en therapeutische allergenen microbiologische producten, evenals gepatenteerde medicijnen van derde partijen produceert en verkoopt. Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt methodes voor de diagnose en behandeling van ziekten veroorzaakt door bacteriën en schimmels, naast diagnostische medische apparatuur. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers: € 1,374
Dividendrendement (ttm) 100,7%
Koers-winstverhouding (trailing) 0,811

Op de buitengewone Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) van 30 maart 2011 is voorgesteld om een deel van de vrij uitkeerbare reserves uit te keren in de vorm van een extra dividend. Dit extra dividend is tijdens de AVA van 13 mei 2011 goedgekeurd.

Ook zal de tussentijdse dividenduitkering ten laste van de vrij uitkeerbare reserves gedaan worden voor een bedrag van € 0,91 per aandeel. Daarnaast is ruimte om in januari 2012 nog een tussentijdse uitkering van € 0,21 per aandeel te doen.

Nummer 2: Vastned Off/Ind

Vervolgens komen we, net als bij de AEX en de AMX, enkele vastgoedfondsen tegen op de lijst. Vastned Offices/Industrial NV is een vastgoedfonds dat deel uit maakt van de VastNed Groep. Het bedrijf investeert in kantoren en industriële en logistieke centra in Nederland, België en Duitsland. De waarde van de vastgoedbeleggingen ultimo maart 2011 was circa € 1 miljard. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers: € 12,245
Dividendrendement (ttm) 10,8%
Koers-winstverhouding (trailing) Niet beschikbaar

Nummer 3: Exact Holding

Exact Holding NV staat op de tweede plaats, maar dus eigenlijk op de eerste plaats gezien de opheffing van Fornix Biosciences. Exact Holding ontwikkelt en vermarkt zakelijke software. Deze software helpt middelgrote bedrijven bij de financiële verslaggeving, verkooporders, facturering, projecten, human resources, salarisadministratie en productielogistiek. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:
Koers: € 21,45

Dividendrendement (ttm) 9,4%
Koers-winstverhouding (trailing) 14,7

Nummer 4: Nieuwe Steen

Vervolgens, Nieuwe Steen investeringen NV is een closed-end vastgoedfonds dat belegt in winkels en kantoren en is een beleggingsinstelling onder Nederlands recht en betaalt geen vennootschapsbelasting. Het directe beleggingsresultaat wordt daarom direct als dividend aan de aandeelhouders uitgekeerd. Het bedrijf geeft particulieren en bedrijven de mogelijkheid om te investeren in de onroerendgoedportefeuille in Nederland, Zwitserland en Frankrijk door de aankoop van aandelen in het bedrijf. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers: € 14,02
Dividendrendement (ttm) 8,4%
Koers-winstverhouding (trailing) 15,5

Nummer 5: Beter Bed

ASCX-top 5 dividendbetalers

Dividend aandeel Beter Bed Holding loopt gestaag op

Tot slot treffen we bij de ASCX-top 5 dividendbetalers Beter Bed aan. Beter Bed Holding NV verkoopt via dochterondernemingen slaapkamermeubilair. Ook heeft het fonds heeft winkels in Europa onder de namen Beter Bed, Matratzen Concord, en Dormaël Slaapkamers. Daarnaast heeft het bedrijf winkels in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië. Samenvattend, op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers: € 19,345
Dividendrendement (ttm) 6,7%
Koers-winstverhouding (trailing) 14,4

Concluderend t.a.v. ASCX-top 5 dividendbetalers, kunnen we stellen dat ook de top 5 van de ASCX-fondsen een nog beter dividendrendement biedt dan de grotere en middelgrote bedrijven. Helaas is vanwege de omvang van deze bedrijven niet altijd een koers-winstverhouding beschikbaar op Bloomberg. Toch kan worden gesteld dat, net als de AEX-aandelen, en de AMX-aandelen  de ASCX-fondsen niet bijzonder hoog gewaardeerd worden. Een waarschuwing is voor deze vastgoedfondsen natuurlijk eveneens op zijn plaats.

Tot slot, specifiek voor de kleinere fondsen wordt gewezen op het risico om de stukken weer te kunnen verkopen. Waar bij de AEX-aandelen een goede verhandelbaarheid een gegeven is, kan het bij kleinere aandelen voorkomen dat men noodgedwongen de aandelen langer moet aanhouden dan gewenst omdat er geen of onvoldoende stukken worden gevraagd. Onbedoeld kan het dan zo een lange termijn belegging worden.

Hoog dividendrendement

Echter, niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is dan ook een goede belegging. Aandelen worden pas interessant als opnieuw (of meer) winst wordt gemaakt, hun koers in een opgaande trend zit en de ondernemingen het dividend verhoogd hebben. Dividendbeleggen: https://beleggen.com/beleggen-met-het-hoogste-dividendrendement/

DividendPortefeuille verslaat EuroStoxx50 met glans

DividendPortefeuille verslaat EuroStoxx50 met glans

In de afgelopen elf jaar leverde bovenstaande strategie met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 indices een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex. Ter illustratie, in de grafiek van de DividendPortefeuille ziet u deze strategie in vergelijking met de EuroStoxx50. Kijk voor meer informatie op http://www.beursbulletin.nl/acties/id

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan deze column.

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.