ASML met 132% of 200% rendement

ASML met 132% of 200% rendementASML zit al geruime tijd in een prachtige stijgende trend. Afgelopen maand werd opnieuw het recordniveau verder aangescherpt. Hier kunnen veel aandelen een voorbeeld aan nemen. De vraag is nu of ASML in staat is om de komende maanden opnieuw boven € 70 uit te komen. De koopkracht indicator RSI geeft namelijk aan dat de kracht wat afneemt.

Negatieve divergentie

Er is negatieve divergentie ontstaan (een hogere top in de koers en een lagere top in de koopkrachtindicator RSI), wat een waarschuwing is dat het allemaal niet meer zo wild gaat. Het is echter nog lang geen verkoopsignaal, maar meer een indicatie dat het beeld meer neutraal wordt.

ASML in stijgende trend

In juni werd een hogere bodem gevormd rond € 56. Om de stijgende trend intact te laten, mag deze bodem niet meer worden doorbroken. Er is een redelijke kans dat ASML, gezien de beweeglijkheid van de afgelopen maanden, binnen de grenzen van € 76 en € 58 blijft. Om deze reden besloten wij een short strangle op te zetten. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers € 67,05

Dividendrendement (Dividend Yield Annualized) 0,79%

Koers-winst (Estimated P/E (12/2012))          30,51

Short strangle ASML

Ik koos voor een call 76 en een put 58 met een expiratiedatum op 15 november. Ik ontving voor de call ASL NOV 76 € 0,63 en voor de put NOV 58 ontving ik € 0,77. Voor deze short strangle ontving ik voor de combinatie in totaal dus € 1,40.

Nettorendement 132% op jaarbasis

Voor de short strangle wordt door Alex, Binck en SNS een margin gevraagd van circa 650 euro. Omdat we € 140 ontvangen, komt de netto investering uit op € 510. Hierdoor is een nettorendement van 26% in 74 dagen te behalen. In deze 0,2 jaar komt dat op jaarbasis neer op 132% op jaarbasis.

Iedere maand € 56 tijdswaarde

Iedere dag ontvangen we gemiddeld € 1,85 aan tijd- en verwachtingswaarde voor het risico dat we lopen. We lopen het risico dat we de aandelen moeten kopen voor € 58 uit hoofde van de putoptie. Ook lopen we het risico dat we de stukken moeten leveren voor € 76 (afgezien van de ontvangen premie van € 1,40).

Covered strangle

Wie het risico te goot vindt dat de aandelen een nieuw meerjarig record gaan vestigen in de komende maanden, die zou de aandelen kunnen kopen. In combinatie met de geschreven call en put heet dat dan een covered strangle. Het is overigens natuurlijk altijd mogelijk om de calls of de puts door te rollen of de positie te sluiten.

Driepoot ASML

Wie het risico te goot vindt dat de aandelen gaan dalen, die zou van de opbrengst van de geschreven opties een putoptie kunnen kopen tussen de beide grenzen, bijvoorbeeld de ASL NOV P 60 voor iets meer dan een euro. In combinatie met de geschreven call en put heet dat dan een driepoot. Een deel van de ontvangen premie wordt dan geïnvesteerd, in dit geval in de put.

Je investering is niets, sterker nog, je krijgt nog geld toe. Natuurlijk moet je wel margin aanhouden voor de geschreven call. De maximale winst is het verschil tussen de beide putopties plus de ontvangen premie, hier dus circa € 240. Op basis van de margin is dat een rendement van 40% in ruim 2 maanden zodat je op jaarbasis uitkomt op circa 200%.

Voor de driepoot is het risico naar beneden volledig afgedekt door de gekochte put. Rond de huidige koers verdient u de ontvangen premie. Bij een verdere daling tot onder 58 euro is de maximale winst het verschil tussen de beide puts, hier dus 200 euro. Tot 76 euro is er niets aan de hand, maar daarboven begint de geschreven call waarde te krijgen. Het verlies loopt dan (als u verder niets doet) 1 op 1 mee met de stijging van het aandeel ASML. Hieronder ziet u in de grafiek hoe de situatie op expiratiedatum is.

ASML_driepoot

Strategie

Het neerwaarts risico is door het kopen van de put afgedekt, maar het opwaarts risico natuurlijk niet. Het is overigens ook hier natuurlijk altijd mogelijk om de calls of de puts door te rollen of de positie te sluiten of op een later tijdstip nog een put te kopen. Veel hangt dus af van je strategie, je visie op het aandeel, de ontwikkeling van het aandeel en het risicoprofiel.

Handleiding ‘Geld verdienen met opties’

Download de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.

+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren.

+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert.

+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie.

Kijk voor meer informatie op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.