Azië aan vooravond van enorme rally
Vorige week was ik in Londen bij de presentatie van vermogensbeheerder Henderson Global Investors over hun vooruitzichten. Deze organisatie is opgericht in 1934 en is een toonaangevende vermogensbeheerder in Europa.
Risico’s nemen toe
De voornaamste boodschap is dat er nog geen bewijs is voor een aanstaande malaise op de aandelenbeurzen. Aandelen zijn nog steeds goedkoop en hebben een bodem gelegd. Wereldwijd worden aandelen verhandeld tegen circa 14 maal de verwachte winst. Dat is het laagste niveau in 15 jaar. De sterke winstgroei houdt de waarderingen relatief laag. In de afgelopen vier jaar steeg de winst per aandeel wereldwijd met gemiddeld 23% per jaar. Dat is te danken aan de structurele factoren zoals de mondialisering en de technologische ontwikkelingen. Ook cyclische factoren zoals de sterke productie vormen een grote stimulans.
De vraag is of deze trend zich zal doorzetten. Recent zijn de risico’s op een afkoeling toegenomen. De kredietcrisis op de financiële markten kan er toe leiden dat de balansen van banken verslechteren en zij daardoor minder geld uitlenen aan bedrijven en consumenten. De met schulden overladen Amerikaanse consumenten zijn daarbij vooral een risicofactor. Henderson schat de kans op een recessie in de Verenigde Staten in op 33%. Hoe dan ook gaat de Amerikaanse economie volgens hen een periode van zwakte tegemoet. Daarmee zal de groei van de wereldeconomie ook een verzwakking laten zien. Zelfs als er geen beursmalaise optreedt, is de beste periode voor aandelen achter de rug.
Dividend
Als koersen zijwaarts bewegen of slechts licht stijgen, is het selecteren van het hoogste dividendrendement een goede strategie. Dividenden maken historisch gezien een groot deel van het aandelenrendement uit. Een mandje van 30 Europese topaandelen geselecteerd op hun hoge dividendrendement was de afgelopen 30 jaar vrijwel continu superieur aan de indices, met uitzondering van de jaren 1998 en 1999.
Uit een onderzoek van Morgan Stanley blijkt dat om het aandeel van een bedrijf een impuls te geven, het slimmer is om het dividend te verhogen dan om aandelen terug te kopen. Sinds 1997 zijn aandelen waarvan het dividend is verhoogd gestegen met gemiddeld 12,7%, vergeleken met een gemiddelde marktgroei van 10,3%.
Azië kan veilige haven bieden
Vooral Aziatische aandelen die een goed dividendrendement bieden, zijn volgens Henderson kansrijk en kunnen een veilige haven zijn. Aziatische dividendrendementen zijn in historisch perspectief en ten opzichte van de rest van de wereld hoog. Op de (middel)lange termijn is Henderson positief over deze regio. Op korte termijn kunnen Aziatische beurzen ook een knauw krijgen. Aandelen met een hoog dividendrendement zijn bij stijgende rentes favoriet.
Na de crisis in 1997 hebben bedrijven in deze regio de schulden fors afgebouwd waardoor de balansen versterkt zijn. Ook zijn besturen van ondernemingen op de schop gegaan en is de uitgavendiscipline vergroot. De fundamentele economische factoren hebben er nooit zo goed uitgezien als nu.
Enorm stuwmeer van geld op komst
Ook de demografische ontwikkelingen maken dividendaandelen kansrijk. Weinig besproken is de pensioensituatie in Azië. Net als de rest van de wereld heeft de regio te maken met de vergrijzingproblematiek. Tegen het jaar 2040 zal een aanzienlijk deel van de bevolking afhankelijk zijn van pensioenen die ofwel door de overheid worden verstrekt dan wel worden uitgekeerd door bedrijven.
De huidige omvang van de Aziatische pensioenkassen is klein zodat er enorm veel geld naar toe moet vloeien voor de oudedagsvoorziening. Deze fondsen kunnen op hun beurt weer in aandelen beleggen. Zo wordt een stijging van de pensioenfondsbezittingen in Australië verwacht van 250% in de komende 10 jaar. Azië exclusief Japan zal in dezelfde periode een toename zien van 500%. De besparingen van huishoudens zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Deze besparingen worden vooral op bankrekeningen gezet. Elke ommezwaai van kasgeld kan een enorm gunstig effect hebben op de aandelenmarkten.
Leg de nadruk op bedrijven die een groot deel van de omzet halen uit het binnenland en vermijdt ondernemingen die cyclische activiteiten hebben. Op dit moment heeft Henderson een uniek beleggingsfonds dat aandelen selecteert op basis van hun dividendrendement: het Henderson Horizon Asian Dividend Income Fund.
Aandelen worden op bedrijfsniveau geselecteerd en de nadruk ligt op waardering en winsten. Ook wordt er gekeken naar de kasstromen op lange termijn. Dit is een fonds voor beleggers die een hoog dividend willen en voor hen die wel in Azië willen beleggen maar zich geen zorgen willen maken over de risico’s. Dit fonds wordt actief beheerd en bevat 40-60 aandelen. Het heeft in de afgelopen tien jaar circa 20% beter gepresteerd dan de relevante beursgraadmeter, de MSCI AC Asia PacxJapan.
In de regio is vooral Taiwan favoriet. Enkele kansrijke aandelen volgens Henderson zijn Perusahaan Gas Negara, Singapore Telecom en High Tech Computer.
Satilmis Ersintepe
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!