Nadat u zich als belegger in futures heeft verdiept en u een eigen systeem heeft ontwikkeld, is de stabiliteit van het systeem essentieel. Elk systeem bestaat uit formules en deze formules hebben een parameterwaarde nodig. Deze waarde geeft vaak aan hoeveel tijd er terug gekeken wordt. Maar waarom wordt juist deze waarde gekozen?

Als een strategie aan alle voorwaarden voldoet, is het ook belangrijk om de parameters binnen een strategie te toetsen op robuustheid. Hiermee wordt bedoeld dat er naast de gekozen parameter ook parameterwaarden zijn die goede rendementen tonen. Voor een goede strategie is het wenselijk dat er veel parameterwaarden bij elkaar zitten die aan de wensen voldoen. De dynamiek van de markt verschilt van tijd tot tijd. Vanwege de optimalisatie kunnen de opbrengsten geen representatieve afspiegeling van de te verwachten winsten zijn.

Triple Assets heeft door de jaren heen expertise opgebouwd met zeer verschillende future strategieën. Deze diverse strategieën zijn vorig jaar samengevoegd in het Global Future Fund. Eén van de strategieën is het Dynamic Breakout System. Deze futurestrategie werkt op kwartierbasis. De volatiliteit van de markt bepaalt hoeveel kwartieren teruggekeken wordt. Aan de hand van deze parameter wordt gekeken naar de hoogste en laagste kwartierkoers in die periode. Deze parameter is niet statisch, maar verandert afhankelijk van de volatiliteit van de markt. Nadat de actuele koers de hoogste koers doorbreekt wordt een koopsignaal gecreëerd. Als de actuele koers de laagste koers doorbreekt wordt een verkoopsignaal gecreëerd.

Als een beursdag 34 kwartieren heeft, zal een analyse over 3,5 jaar overeen komen met een analyse van 119 jaar aan dagkoersen! De positieduur beperkt zich tot maximaal 100 kwartier ofwel ongeveer drie dagen. Vele statistische tests kunnen dus een oordeel vellen over de kracht van de strategie, de robuustheid en zo een verwachtingsbeeld voor de toekomst scheppen.

Om de parameters te toetsen op robuustheid wordt een matrix samengesteld aan de hand van deze twee parameters met 12 waarden. De eerste parameter (ceil) geeft aan hoe lang de maximale terugkijkperiode is. Deze varieert van 35 tot 90 kwartieren. De tweede parameter (floor) geeft de minimale terugkijkperiode aan. Deze varieert van 2 tot 26. De opbrengsten van het Dynamic Breakout System worden weergegeven in de matrix van 2 maal 12 parameters met 144 waarden. De strategie wordt getest op de AEX gedurende 3,5 jaar van kwartierkoersen. Eén AEX punt is € 200 en er wordt rekening gehouden met transactiekosten en slippage van totaal € 120. Afhankelijk van de parametercombinatie gaat het om 400 à 500 transacties.

Bij de matrix wordt eerst per kolom gekeken. De parameters die boven het gemiddelde van de kolom scoren, worden geel gemaakt. Daarna wordt het gemiddelde per rij bepaald. De parameters die bovengemiddeld scoren, worden blauw gemaakt. De combinaties van parameters die zowel per rij als kolom boven gemiddeld scoren, zijn groen geworden. Tevens zijn per kolom de hoogste opbrengsten vet gedrukt. Per rij is de hoogste opbrengst onderstreept.

Bijzonder is dat alle combinaties winstgevend zijn. Een opvallende combinatie van parameters is ceil 45 en floor 20. Deze parameters staan alleen en hebben geen bovengemiddelde buren. Het gebied rond ceil 70 en floor 20 heeft de hoogste opbrengst, maar heeft ook andere parameterwaarden die hoge opbrengsten hebben. Dit geeft aan dat er een stabiele omgeving van parameters is en dat komt de futurestrategie ten goede.

Kijkt men alleen naar de hoogste opbrengst, dan valt op dat de ceil parameterwaarde 70 veel voorkomt. Dit is hetzelfde voor de floor parameterwaarde van 20. Hierdoor gaat de voorkeur uit om voor het Dynamic Breakout System op de AEX de parametercombinatie van 70, 20 te kiezen. Na deze acceptatietest werd de betreffende strategie opgenomen in de portefeuille van het Global Future Fund.

De kans is klein dat één strategie aan alle criteria voldoet en dat ook voor een lange periode. Daarom is het belangrijk om nieuwe strategieën te blijven ontwikkelen voor het geval bestaande strategieën de toets der criteria niet meer doorstaan. Hierdoor zal er altijd energie gestoken moeten worden in verder onderzoek, mede geholpen door de technologische ontwikkeling.

Michael Ahrens en Eelco Ubbels

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.