Back to the Future(s)

Bij het handelen in futures spreekt de dynamiek van snel handelen vele beleggers aan. Maar eigenlijk gaat het om risico beheersing en echt geld te verdienen en dat klinkt al veel saaier. Geld verdienen met futures kan alleen als je een plan hebt en dat plan moet omgezet worden in een future systeem. Het zal u teleurstellen dat het gebruik van één enkele variabele geen future systeem zal opleveren dat systematisch geld zal verdienen. Het gaat erom dat een future systeem om kan gaan met verschillende scenario’s. Back to the Future.

Het omgaan met scenario’s betekent niets anders dan weten wat te doen als het goed gaat, maar belangrijker is het weten wat te doen als het verkeerd gaat. “Cut your losses and let your profits run” is een bekend Engelse gezegde, maar daadwerkelijk de verliezen beperken en de winsten laten lopen is moeilijker dan het lijkt. Feitelijk gaat het erom dat de winsten de verliezen moeten goedmaken of dat er vaker winst gemaakt moet worden dan verloren wordt. Uiteindelijk moeten de sommaties van de winsten groter zijn dan de verliezen.

Vaak wordt gezegd dat het percentage winstgevende transacties hoog moet zijn, anders is het systeem niet goed. Wij willen hier een ratio aan toevoegen. Er zijn hele goede systemen die met 40-45% aan winstgevende transacties goed geld kunnen maken. De extra ratio is de verhouding tussen de gemiddelde winstgevende en gemiddelde verliesgevende transacties. Deze ratio wordt berekend door het gemiddelde van alle winstgevende trades (b.v. € 1.000) te delen door het gemiddelde van alle verliesgevende trades (b.v. € 400). Als deze twee bedragen gedeeld worden (€ 1.000 / € 400) komt de ratio uit op 2,5. Deze factor is te beïnvloeden door verliezen af te kappen, ofwel door het gebruik van een stop-loss.

Goede systemen werken vrijwel allemaal met een stop-loss om de verliezen te beperken. Daarnaast hebben vele systemen methodieken die winsten beschermen of winstnemen, want niets is zo vervelend dan een winstgevende trade om te zien slaan in een verliesgevende trade. Deze twee componenten vormen samen met bijvoorbeeld een indicator de basis van een systeem.

Om een systeem te kunnen beoordelen of de kerncijfers voldoende zijn om te gaan handelen is bovenstaande tabel handig. In deze tabel staat aan de linker kant de verhouding van de gemiddelde winstgevende trades gedeeld door de gemiddelde verliesgevende trades. Als deze verhouding 2,5 is en 45% van de transacties zijn winstgevend, dan is statistisch de kans dat het systeem failliet gaat 1%. Wat de tabel eigenlijk zegt is dat de combinatie tussen de verhouding van de gemiddelde winstgevende trades gedeeld door de gemiddelde verliesgevende trades en het percentage winstgevende trades bepalend is voor het succes van een systeem. Als de combinaties in het rode vlak liggen, zijn de statistieken niet gunstig. Het is daarom raadzaam om systemen te handelen met cijfers die in het blauwe vlak liggen. De ervaring leert dat systemen die een winst/verlies verhouding hebben van 3 en een percentage winstgevende trades van 70% de heilige graal zijn en eigenlijk ook niet voorkomen. In de praktijk hebben de meeste goede systemen cijfers die dicht bij de scheidingslijn van het blauwe en rode vlak liggen.

back to the futures

Ze zeggen wel eens “cijfers liegen niet, maar leugenaars cijferen wel” en daar besteden we dan ook even aandacht aan. Bij het handelen in futures zijn er in de praktijk twee factoren die van de winst snoepen. Om uzelf niet op het verkeerde been te zetten, is het belangrijk om rekening te houden met transactiekosten en slippage. De transactiekosten zijn afhankelijk van de bank of broker. De slippage ontstaat door de bied-laat spread, de liquiditeit van het future contract en de tijd die het duurt voor de order is uigevoerd. Bij het handelen van één FTI contract is er al snel een slippage van 0,2 punten. Totaal, bij koop en verkoop, kan men het beste rekening houden met minimaal 0,4 punten aan slippage per trade. Wij hebben vele systemen kopje onder zien gaan door simpelweg kosten en slippage toe te voegen. Daarom houden daarom we zelf rekening met een grotere slippage. Het gaat uiteindelijk om werkelijk geld te verdienen en een reële schatting van de kosten te maken, want kosten zijn er altijd.

U ziet dat er bij futures huiswerk gedaan moet worden alvorens deze dynamische wereld binnen te wandelen. Handelen in Futures is een specialisme en wij zien dat als onze future!

Michael Ahrens & Eelco Ubbels, Triple Assets Vermogensbeheer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.