Bailout Griekenland kost Nederlanders bijna het meest

Belastingontduiking is de nationale Griekse sport. De overheid loopt hierdoor jaarlijks € 30 miljard mis. Athene barst uit zijn voegen van luxe en welvaart, maar belasting betalen, ho maar. Zo geeft bijvoorbeeld nog geen 2% van de inwoners het bezit van een privé zwembad op. De Griekse overheid werkt zelf vrolijk mee aan dit massale fraude-en bedrogfestijn.

Nederland heeft opnieuw laten zien het braafste jongetje van de EU-klas te (willen) zijn door een naar verhouding torenhoog bedrag (circa € 5 miljard) aan de frauderende Grieken te ‘lenen’. Geld dat, gezien de Griekse reputatie en staat van de economie, zeer waarschijnlijk nooit meer terugkomt, wat onze volksvertegenwoordigers ook mogen beweren. Aan deze ordinaire bailout is ieder afzonderlijk Nederlands huishouden € 655 kwijt. In Europa betalen alleen de Fransen (€ 663), de Ieren (€ 819) en de Luxemburgers (€ 1266) meer[1].

Al jaren roepen onze politici dat de Nederlandse afdracht per inwoner aan de EU, het hoogste van heel Europa, naar beneden moet. Toch zijn we nog steeds de grootste netto betalers. In Den Haag zal men ten aanzien van de Griekse crisis vast wel gedacht hebben dat we deze reputatie in stand moeten zien te houden? Nodeloos te concluderen dat de eerdere weerstand van de hele Tweede Kamer -‘geen cent naar de Grieken!’- weer eens niets anders dan een heel zachte wassen neus blijkt te zijn. Of daar moet eind deze week verandering komen als de Tweede Kamer stemt over de Nederlandse bijdrage (gelooft u het zelf? Aangezien die ‘verdoemde’ PVV mordicus tegen is, is de rest -uitgezonderd de SP- natuurlijk automatisch voor).

En waar betalen we dan eigenlijk voor? Wel, onder andere voor dit: dat zoveel mogelijk Grieken in hun tuin een zwembad kunnen laten aanleggen of deze kunnen behouden. Dat klinkt misschien wat demagogisch, maar bedenk eens het volgende. In de welvarende noordelijke wijken van Athene vulden 324 inwoners op hun belastingformulier in dat zij een zwembad bezaten. Nadat de Griekse belastingdienst satellietfoto’s bestudeerd had, bleken dit er echter ‘ietsje’ meer te zijn: 16.974. Voila, de Griekse mentaliteit in een notendop – eerlijkheidsgehalte: nog geen 2%.[2]

“We moeten leren niet te bedriegen en anderen niet te láten bedriegen,” gaf kranteneigenaar Ionnis Plakopoulos als commentaar op het feit dat de Griekse overheid jaarlijks zo’n € 30 miljard misloopt vanwege de massale belastingontduiking. Plakopoulos is één van de weinigen die toegeeft dat belastingontduiking al jaren een nationale sport is. Experts zeggen dan ook dat omkoperij en corruptie diep geworteld zijn in de Griekse ‘cultuur’. Of het nu om taxichauffeurs, restauranthouders, elektriciens of architecten, ingenieurs, advocaten en artsen gaat – allen maken zij deel uit van de massale Griekse bedrogcultuur.

De overheid heeft hier altijd vrolijk aan meegewerkt door niet in te grijpen. “Wij hadden van hogerhand alleen de opdracht te kijken naar degenen die wél hun belastingformulier inleverden – niet naar degenen die dit niet deden,” gaf een ambtenaar van de Belastingdienst als veelzeggende uitleg. Het gevolg was dat het ontduiken van de belastingen steeds openlijker en brutaler werd. Zo gaf meer dan de helft van de in de trendy Atheense wijk Kolonaki -waar winkels zoals Prada en Chanel zijn gevestigd- wonende 150 artsen met hun eigen praktijken een jaarlijks inkomen op van minder dan € 30.000. 34 beweerden zelfs minder dan € 10.000 euro te verdienen, een bedrag waaronder Grieken volledige belastingvrijstelling kunnen krijgen.

Ilias Plaskovitis, secretaris-generaal van het ministerie van Financiën, geeft toe dat dergelijke inkomensopgaven ongeloofwaardig zijn. “Er zijn veel mensen met een huis, een vakantiewoning, twee auto’s en wellicht ook een kleine boot, en toch beweren dat ze maar € 12.000 euro per jaar verdienen. Voor dat bedrag kun je die huizen echter niet eens verwarmen of die auto’s met benzine vullen.” Ook is het volkomen normaal dat mensen de meest dure en luxe auto’s opgeven als ‘auto van de zaak’. Volgens Plaskovitis gaat daar nu ‘naar gekeken’ worden. “We geloven namelijk niet dat je een Porsche nodig hebt om cola te verkopen.”

Denk echter maar niet dat de rest van de Grieken -zowel ‘hoog’ als ‘laag’ geplaatst-, nu hun schaamteloze fraude, misbruik en leugens zijn ontmaskerd, ook maar enig schuldbesef heeft. Massaal gaan ze de straat op om te protesteren, relletjes te veroorzaken en te staken. Tienduizenden ambtenaren leggen deze week het werk neer als protest tegen de harde bezuinigingen die door het IMF en de EU worden geëist. “Volk van Europa, kom in opstand” staat er op hun spandoeken te lezen[3]. Misschien moeten we hen hun zin maar eens geven – in opstand komen tegen het met € 110 miljard belonen van het belazeren van hun mede Europeanen.

€ 110 miljard… en daar zal het niet bij blijven. Weet u nog, het begon in de media met berichten over € 20 miljard, toen € 30 miljard… maar we schreven afgelopen weekend al dat de Grieken volgens de gezaghebbende Amerikaanse econoom Nouriel Roubini voor € 400 miljard in het rood staan. Dus Nederlanders, die € 655 euro die we nu ieder moeten gaan betalen, is slechts een voorschotje. Over laten we zeggen een jaar -maar misschien al véél eerder- is het geld op en komt de Griekse crisis gewoon weer keihard terug op ons bordje – ons bordje, niet dat van de Grieken. Want alle beloftes ten spijt, niemand gelooft dat Griekenland werkelijk in staat zal zijn om zelfs maar een substantieel deel van het geleende bedrag terug te betalen, zeker niet nu ze weten dat de EU hen toch wel zal bijspringen.

Maar goed, dan zijn hier de verkiezingen inmiddels achter de rug en kan onze volgende regering rustig de belastingen en de benzine accijns nog wat verhogen, extra korten op de gezondheidszorg en het onderwijs, en de pensioenleeftijd verhogen naar 67, 68 of misschien wel 69. Het geld voor de ‘arme’ Grieken moet tenslotte érgens vandaan komen, nietwaar? De grote, bijna sacrale linkse droom van één groot verenigd socialistisch Europa moet tenslotte koste wat het kost in stand worden gehouden. En ook wat dat betreft was Nederland altijd gidsland, en dat willen we met z’n allen toch graag zo houden? Althans, dat is in ieder geval wél waar de verkiezingsprogramma’s van bijna alle politieke partijen op uitdraaien.

Denk dus goed na op 9 juni, voordat u (weer) op een partij stemt die dit hele krankzinnige frauduleuze Europese systeem (mede) in het zadel heeft geholpen en in stand wil houden.

Xander Meyer, www.xandernieuws.punt.nl

  • [1] Business Insider
  • [2] The New York Times
  • [3] NU.nl
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.