Balletje balletjeDe Eurotop was een succes. Tenminste er ligt een akkoord. Dat is gezien de voorgaande toppen al heel wat. Er ligt dan wel een akkoord, maar is het ook een oplossing? Het lijkt eerder op het (illegale) spelletje balletje balletje, maar dan nu met schulden.

De banken schelden 50% van de schulden van de Grieken kwijt. Banken die dan weer in de problemen komen, moeten dan weer geld ophalen of aankloppen bij de belastingbetaler. Mocht dat niet lukken, dan staat het ESFS klaar om de banken van kapitaal te voorzien.

We schuiven net zo lang, totdat niemand meer de schulden kan terugvinden. De meeste belastingbetalers trappen er bovendien gewoon weer in. Leuk weetje in dat kader is dat Goldman Sachs $ 10 miljard reserveert voor compensatie en bonussen, 24% minder dan vorig jaar. Op dezelfde dag werd gemeld dat in het derde kwartaal een verlies van $ 428 miljoen werd geboekt. De bankiers vallen van hun stoel van het lachen.

De DAX wist eind april nog het meerjarig recordniveau aan te scherpen, maar belandde in een vrije val nadat op 1 augustus de 7000-puntengrens werd doorbroken. De Duitse index bereikte in september een dieptepunt voor dit jaar onder de 5000-puntengrens, waarvan de DAX opveerde. Het is bemoedigend dat de index de afgelopen weken hogere ‘lows’ en hogere ‘highs’ vormde. Dit herstel vindt evenwel plaats binnen de dalende trend van de afgelopen maanden.

De Eurostoxx50 zit momenteel ingeklemd tussen de stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt en de dalende weerstandslijn vanaf de toppen in mei. De RSI laat in combinatie met de index evenwel een gevaarlijk ‘negatieve reversal’-patroon zien: lagere toppen in de index gepaard gaande met hogere toppen in de koopkrachtindicator. De RSI beweegt bovendien nog in de ‘bear range’ (onder 60%), waardoor het gevaar op een verdere daling nog niet is geweken.

De Franse CAC40 leefde ook sterk op en de index wist zelfs de top van 1 september te passeren. De Franse ‘financials’ schoten als een raket omhoog, na eerdere klappen, waarbij sommige fondsen, zoals Crédit Agricole en Société Générale, onder het dieptepunt van 2009 doken. Afrekenen met het weerstandsniveau van de afgelopen maanden zou een teken van kracht zijn, al is daarmee de dalende trend van de afgelopen maanden nog niet verlaten. De beurzen in Griekenland, Portugal, Spanje, België en Italië veerden ook op, maar vooralsnog is slechts sprake van een opleving binnen de dalende trend.

Brent-olie veert op in dalende trend

Brent-olie veert op in dalende trendDe prijs van olie is de laatste maanden weer wat tot rust gekomen. Stilte voor de storm? Het is immers hollen of stilstaan met de olieprijs. In juli 2008 werd een recordniveau rond $ 147 per vat bereikt, waarna de olieprijs decimeerde tot $ 35 per vat van 159 liter. Na een sterk herstel in 2009, viel de prijs tussen eind 2009 en eind 2010 weer stil. De ontwikkelingen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Japan leggen een bodem in de markt. Sinds het voorjaar staat de olieprijs weer onder druk vanwege de gerezen twijfels over de groei van de economie. De stijgende trend, die in 2009 werd ingezet, is nog intact, maar de afgelopen maanden zien we een patroon van lagere toppen en lagere bodems. In oktober wist de olieprijs weer wat op te veren binnen de dalende trend, maar de weerstandslijn wist een verdere stijging vooralsnog te voorkomen.

Euro/Australische dollar ketst af op augustus top

Euro/Australische dollar ketst af op augustus topDe Australische dollar (AUD) heeft sinds eind 2008 ten opzichte van de euro aanzienlijk terrein gewonnen. De euro verloor ten opzichte van de Australische munteenheid vanaf de top rond AUD 2,10 in oktober 2008, bijna 40% tot het dieptepunt van dit jaar. In de zomermaanden intervenieerden diverse centrale banken ‘en masse’ om de euro te steunen. De euro leefde begin augustus kortstondig op richting AUD 1,40 maar viel vervolgens weer terug om in september de aanval op de top van augustus te openen. Pas in oktober wist de euro hier weer in de buurt te komen, maar strandde op de AUD 1,40-grens. De euro ketste derhalve af op de top van augustus en blijft daarmee gevangen in de ‘trading range’ tussen circa AUD 1,30 en AUD 1,40. De dalende trend ten opzichte van de Australische dollar is nog steeds intact.

Dow test uitbraakniveau

Dow test uitbraakniveau	De Dow Jones steeg begin oktober ruim 1100 punten in één week: van 10.404 punten, het dieptepunt voor dit jaar, tot boven 11.500 punten. De Dow Jones zette de stijgende lijn vervolgens door. Even leek de index aan de onderkant van de berenvlag uit te breken, maar het bleek een valse uitbraak te zijn. Valse bewegingen hebben de neiging om met nog meer kracht de andere kant op te gaan, omdat iedereen zijn ‘scheve’ positie weer moet draaien. De ‘moeder aller indices’ veerde derhalve op, vér boven het dieptepunt van 2010. De Dow kan zich dit jaar evenwel ook niet onttrekken aan de Europese schuldencrisis. De Dow heeft een deel van de val in juli en augustus gecorrigeerd. De index dient nog aanzienlijk te stijgen voordat de dalende trend van de afgelopen maanden wordt verlaten. De recente krachtige stijging is bemoedigend. De vraag is echter of er voldoende kracht is om het uitbraakniveau, dat aan een test wordt onderworpen, te slechten. De S&P500 wist de toppen van augustus en september te passeren. De Nasdaq heeft er ook weer zin in, na een nieuw dieptepunt van dit jaar, maar de dalende trend sinds de zomer blijft intact. De Nasdaq 100 is zelfs het meerjarige hoogste punt al weer genaderd. Crisis? Welke crisis?

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden
  1. Meindert Roffel
    Meindert Roffel zegt:

    Ik kan mijn grotendeels vinden in je commentaar balletje-balletje, het is mij dan ook volkomen onduidelijk hoe de beurs zo enthousiast kan worden van dit luchtkasteel de 440 miljard die al voor een groot deel al uitgegeven is, wordt immers opgeblazen zonder echt geld toe te voegen. Dan het verhaal voor de banken van 21 % vrijwillig nu ineens 50 % verplicht afschrijven, dit gaat ernstige gevolgen hebben, voor een aantal banken en wat gaat dit voor sneeuwbal op gang brengen??! Het vertrouwen onderling zal nog kleiner worden en om aan de 9 % norm te voldoen zullen de banken ook nog eens terughoudender worden met geld uitlenen aan bedrijven waardoor de economie het nog moeilijker krijgt. ’t Ja en dan Griekenland, Italië enz. en niet te vergeten Frankrijk, komen al die landen nu ineens uit deze steeds groter groeiende problemen. Ik geloof niet dat we veel opgeschoten zijn.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.