Laatste update:

Balletje balletje met Griekse staatsleningen

Griekse rente noteert rond 500%

De onzekerheid over het faillissement van Griekenland, fungeerde afgelopen week als een rem op de beurzen. Toch lijken de boekhouders weer een creatieve truc gevonden te hebben waarmee een tijdelijke oplossing is gevonden. De ECB zou voornemens te zijn Griekse staatsleningen in te ruilen tegen obligaties van het Europese noodfonds (EFSF), met dezelfde waarde als de aanschafprijs van de Griekse obligaties.

Het EFSF zou de obligaties vervolgens met korting terugverkopen aan Griekenland. Middels deze wisseltruc wordt het verbod op directe steun door de ECB aan een euroland handig ontweken. De regels worden steeds vakkundig gebogen om een faillissement van Griekenland te voorkomen. De 10-jaarsrente van Griekenland liep zelfs wat terug, al blijft de 1-jaarsrente rond 500% hangen. Echt overtuigd zijn alle beleggers dus nog niet.

De Eurostoxx50 zette dit jaar de stijgende lijn voort richting de top van oktober vorig jaar, waarmee de index momenteel worstelt. Diverse indices hebben deze top al gepasseerd, maar de brede Europese index staat vanwege de (Europese) schuldencrisis nog steeds onder druk. Na in september een meerjarig dieptepunt te hebben bereikt, trad een herstel in. Het verlies sinds de zomermaanden is evenwel nog niet weggepoetst. Het is positief dat de consolidatiedriehoek, die gevormd is binnen een (lange termijn) dalende trend, aan de bovenkant werd verlaten. De index zal de stijging evenwel krachtig dienen voort te zetten om afscheid te nemen van de oktobertop.

De Franse CAC40 worstelt ook nog steeds met de top van oktober. De hogere bodems zijn bemoedigend. De Italiaanse MIB en de Spaanse IBEX zijn nog niet bij de top van oktober aangekomen. De Portugese PSI 20 is er zelfs nog slechter aan toe, al is de opleving van onder de bodem van 2009, bemoedigend.

De Duitse DAX heeft de top van oktober al lang en breed gepasseerd. Het proces van hogere bodems en hogere toppen, samen met de opwaartse doorbraak van de top van oktober zijn bemoedigend. De Duitse beurs stoomt gewoon door. De koopkrachtindicator RSI van de DAX geeft aan dat de opleving zeer krachtig is te noemen.

Euro corrigeert in dalende trend

Euro corrigeert in dalende trendDe euro corrigeert binnen de dalende trend. De Europese munt daalt sinds het voorjaar en verliest steeds verder terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook ten opzichte van bijvoorbeeld de Australische dollar, de Noorse kroon en de Japanse yen daalt de waarde van de euro. In 2008 werd een ‘all time high’ rond $ 1,60 opgetekend, maar in de jaren werden steeds lagere toppen gevormd. In 2011 werd zelfs de $ 1,50-grens niet meer bereikt. De euro eindigde 2011 op het laagste punt van het jaar. Vanaf $ 1,26 veerde de euro weer op, echt overtuigend is het allemaal niet. Ondanks de gezamenlijke interventies van de centrale banken van Europa, Amerika, Engeland, Japan, Zwitserland en Canada blijft de munt zwak. De opleving lijkt weer zijn langste tijd te hebben gehad.

Brent-olie consolideert rond recordniveau in euro’s

Brent-olie consolideert rond recordniveau in euro’s

Brent-olie consolideert, in euro’s gemeten, rond het recordniveau dat in 2008 werd genoteerd. De waardedaling van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar speelt hierbij een belangrijke rol. In dollars gemeten, noteert Brent-olie ver boven de $ 100-grens. In juli 2008 werd een recordniveau rond $ 147 per vat bereikt, waarna de olieprijs implodeerde tot $ 35 per vat van 159 liter. De benzineprijzen per liter aan de pomp bereikten, door de BTW over de accijnzen en het (tijdelijke) kwartje van Kok, onlangs een nieuw record. De situatie in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Japan voorkomt een verdere daling. Kennelijk nemen de twijfels over de groei van de economie wat af, of weegt de olieboycot tegen Iran zwaarder. De stijgende trend, die in 2009 werd ingezet, is nog steeds intact en de aanval op het vorige recordniveau lijkt te zijn ingezet.

S&P500 worstelt met top van juli 2011

S&P500 worstelt met top van juli 2011De brede Amerikaanse S&P500 heeft met het passeren van de top van oktober de aanval ingezet op de top van 2011, die in mei werd bereikt. De S&P500 zal eerst moeten afrekenen met top van juli 2011, waarmee de index momenteel worstelt. Het is bemoedigend dat de koopkrachtindicator RSI ‘overbought’ is geworden, waarmee kracht wordt getoond. Het beeld van de S&P500 over de afgelopen 12 maanden kan, ondanks het indrukwekkende herstel van de afgelopen maanden, nog steeds worden samengevat als richtingloos. De stijgende trend, als correctie op de daling in het voorjaar van 2011, is nog intact. De grote vraag is of de S&P500 de top van 2011 zal weten te passeren. Zullen de bedrijfswinsten nieuwe recordhoogten laten noteren? Gebaseerd op de recente winstverwachtingen, stijgt de winst naar voor inflatie gecorrigeerde recordhoogten in de eerste helft van dit jaar.

De Dow Jones staat sinds de opening van dit jaar meer dan 600 punten hoger, wat een goede start van 2012 kan worden genoemd. De stijgende trend, die in oktober werd ingezet, werd gecontinueerd. De ‘moeder aller indices’ corrigeerde in juli en augustus, maar heeft inmiddels de top van 2011 weer geëvenaard. Volgens de Dow Theorie van Charles Dow moeten de Dow Jones Industrial Average en de Transportations Index elkaars trend bevestigen. Aangezien beide indices de weg omhoog hebben ingeslagen, is dit een bemoedigend teken. De Dow kan weerstand ondervinden rond de top van 2011, waarmee de index worstelt. De Dow Jones eindigde vrijdag op de hoogste slotstand sinds mei 2008.

Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin

Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin

Link op Linkedin:

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
E-mail : [email protected]

Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com en www.beleggen.com

KvK nr: 34 24 32 58

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected]  en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

pps. Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.